Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Keby nebola matka v liečbe dôsledná, dieťa mohlo mať trvalé následky

Dnes má pani Mária doma krásnu mladú slečnu, ktorá sa výborne učí a venuje sa modelingu. Okrem toho vychovala dve ďalšie deti, stihla si urobiť školu. Kvôli chorobe, ktorú pred niekoľkými rokmi lekári po dlhších peripetiách nakoniec dievčatku diagnostikov

ali, si aj s dcérkou prežila veľa stresov a trápenia. Vďaka zodpovednému prístupu však dcérke dnes nič nechýba.

Márii sa narodilo krásne štvorkilogramové zdravé dieťatko. Malo rok, keď ju mama prestala dojčiť. Dovtedy nebývala vôbec chorá. Problémy začali po prechode na umelú výživu. „Narazili sme na sériu výrobku Sunar, ktorá bola zlá. Dcéra dostala bacila – protea, začala hnačkovať. Vôbec neudržala stolicu, prestala sa pýtať, stále mala nafúknuté bruško, občas ju chytali silné bolesti, bola malátna a bledá,“ spomína si na obdobie spred viac ako desiatich rokov pani Mária. Lekárka, ktorú dieťa vtedy navštevovalo, pripisovala tento stav problémom spojeným s rastom zubov, mamičku považovala za príliš útlocitnú. Problémy pretrvávali, dieťa veľmi schudlo, z dvanástich kilogramov takmer na osem, pretože jej telo nedokázalo poriadne stráviť nič obsažnejšie. „Išli sme nakoniec s dcérou na vyšetrenie do Martina. Zistili jej alergiu na múku, teda lepok, kravské mlieko a cukry. Klky sliznice čreva mala takmer vyhladené, zničené. To nebolo schopné vstrebávať živiny. Robili jej aj ďalšie vyšetrenia – biopsiu čreva – vyšetrenie tkaniva sliznice, krvné testy a nakoniec nám prikázali vylúčiť zo stravy mlieko, cukor, múku a mnohé iné zložky potravy,“ hovorí o prudkej zmene stravovacích návykov pani Mária.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprave stravy venovala všetok voľný čas
„Bol to šok, veľká zmena. Problémy sme spočiatku zdolávali ťažko, ale zvykli sme si,“ spomína si na neľahké obdobie po rokoch matka dnes už troch zdravých detí. Vtedy ešte lekári nevedeli veľa o celiakii, ktorou dievčatko trpelo. Vďaka dôslednosti mamy, ktorá diétu, mimochodom veľmi prísnu, dodržiavala naozaj poctivo, sa z ťažkého stavu dostalo. Hrozilo jej, že keby sa choroba neliečila, mohla by črevo trvalo poškodiť. A aká bola diéta? Žiaden cukor, sladiť mohla mladá mamička len medom alebo hroznovým cukrom – glukopurom, z ovocia mohlo dievčatko len žlté jabĺčka a banány, maslo len rastlinné. Mlieko bolo treba spočiatku celkom vylúčiť. Matka si sama musela doma pripravovať špeciálne sójové, aby malo dieťa prísun bielkovín. „Na trhu nebolo vtedy takmer nič, museli sme si nejako pomôcť,“ konštatuje s odstupom času mamička. Ako mlieko pripravovala? Bobule sóje musela dôsledne poumývať, potom ich dala napučať, vodu zliala, varila ich v novej vode, potom zmes pomixovala a chystala si ju do fliaš. Vrátila sa aj k dojčeniu. V tom čase sa jej narodilo ďalšie dieťa, a tak dávala materské mlieko jemu aj dcére. Až po viac ako troch rokoch prísnej diéty začala postupne pridávať mlieko a mliečne výrobky, rôzne iné druhy ovocia. Múku obsahujúcu lepok nemôže dcéra dodnes a je to takmer dospelá slečna. „V čase, keď mojej dcére zistili ochorenie, nebolo na trhu dostatok výrobkov pre ľudí trpiacich týmto ochorením, naviac ešte v malom provinčnom meste. Všetko vyžadovalo veľa času. Musela som si sama pripravovať i špeciálnu bezlepkovú múku. Ako? Nuž asi dve aj tri hodiny som normálnu múku premývala, aby som ju zbavila lepku, a potom som ju sušila. Veľmi som sa natrápila aj pri tom, keď som z takejto múky a neskôr z kukuričnej či iných bezlepkových voľačo upiekla. Je to celkom iné. Neplatili žiadne dovtedajšie postupy pri varení a pečení. Ale zvykla som si a zvládli sme to, aj keď občas s plačom,“ spomína si Mária.

Skryť Vypnúť reklamu

Dievčatko si myslelo, že ju mama neľúbi
Dcéra, keď bola mladšia, nechcela jesť špeciálnu stravu, dodržiavať diétu.„Najťažšie bolo, keď mi začala nadávať, že som zlá mama, ktorá ju neľúbi, lebo nemôže papať to, čo ostatné deti. Vtedy sa schovala pod stôl, trucovala tam a ja som potichu plakala,“ dodáva Mária. Dnes je dievča už takmer dospelé a všetko chápe. Občas, keď ide na nejakú akciu a nesie si plnú tašku špeciálnych potravín, zasmeje sa, že musí byť vždy niečo extra. Je však rozumná a sama dokáže dodržať zásady ešte stále dosť prísnej diéty. „Najhoršie bolo, že aj vlastná rodina si myslela, že vymýšľam hlúposti. Nie všetci ma podporili v mojom snažení. Tvrdili, že to nie je normálne, keď nedám dcére rožok či chlieb. Ja som však vedela, čo robím, musela som vydržať. A oplatilo sa. Našťastie, moje dve ďalšie deti nemajú toto ochorenie,“ konštatuje nakoniec Mária.

Skryť Vypnúť reklamu

Špeciálna diéta nie je lacná záležitosť
Dnes už to majú ľudia trpiaci celiakou jednoduchšie. Existujú špecializované obchody na predaj výrobkov bezlepkovej diéty. Príspevok je však stále, vzhľadom na cenu potravín nízky, 1000 Sk na mesiac, pritom mnohé potraviny sú 10 až 40–násobne drahšie ako bežné. „Príspevky sa zvýšili, je to však žalostne málo. Potraviny naviac chodíme nakupovať do Trenčína či Bratislavy. Lepší výber je však vo Viedni a Krakove,“ posťažuje sa Mária. Išla by však kamkoľvek, len aby svojmu dieťaťu pomohla. Ako tvrdí, liečba tohto ochorenia je hlavne o trpezlivosti a prísnej disciplíne. Zastáva však názor, že v našom štáte sa na prevenciu myslí, čo sa týka zdravotnej politiky, málo. Odstraňujú sa len následky, a tie sa často trvalo podpíšu na zdravotnom stave detí. Žiaľ. Našťastie aspoň niektoré druhy cestovín, pečiva a bezlepková múka sú už dnes na lekársky predpis. Pacient však stále niečo dopláca.

S výberom stravy to majú naozaj ťažké
Výber záleží od aktuálneho zdravotného stavu. K povoleným potravinám patria kukurica, zemiaky i sója, amarant, fazuľa, ryža, pohánka a výrobky z nich. Je možné tiež zakúpiť v niektorých predajniach výrobky, z ktorých bol lepok odstránený. Pri vážnych tráviacich problémoch sa chorým odporúča vyhýbať sa aj mliečnym výrobkom, pretože dráždia tráviaci trakt. Výnimku tvorí okyslené mlieko a výrobky z neho. Aj ovocie a zelenina sa zvyknú podávať po tepelnej úprave, pretože sú takto ľahšie stráviteľné. Látka, ktorá za všetko môže - lepok - sa nenachádza len v obilí. Čiastočne ho možno nájsť aj v údeninách (párky, salámy...), horčici, kečupe či kypriacich práškoch. Pre pacientov s celiakiou sa vyrábajú špeciálne diétne výrobky z obilnín, z ktorých bol odstránený lepok (bezlepková múka, chlieb, keksy, ale aj udeniny a pod.). Dostupné sú hlavne v špecializovaných predajniach. Moderné technológie výroby potravín spôsobili prítomnosť gluténu prakticky vo všetkých vyrábaných, upravovaných alebo konzervovaných potravinách (lunch-meat, párky a pod.). Mäkké syry a zmrzlina môžu obsahovať gluténové stabilizátory. Mnohé druhy alkoholu a alkoholových prísad v liekoch môžu byť z obilnín. Na každom výrobku by malo byť presné zloženie, zoznam prísad, a telefónne číslo (zadarmo) na výrobcu. Jedine výrobca môže spoľahlivo informovať, či vo výrobnom procese nebol použitý glutén ani v minimálnom množstve. V reštauráciách by jedlá pre bezlepkovú diétu mali byť osobitne vyznačené. To isté sa týka aj označovania liekov (sirupy proti kašľu obsahujú často alkohol z obilnín). Na začiatku diéty sa obmedzujú druhy ovocia a zeleniny s tuhou šupkou, jadierkami, najlepšie je podávať ich po úprave varením a dusením. Keď príznaky choroby ustúpia, možno prejsť na normálnu konzumáciu ovocia a zeleniny. V diéte sa používajú ľahko stráviteľné jednodruhové tuky – slnečnicový alebo repkový olej, či maslo. Lepok sa nachádza aj vo všetkých druhoch piva. Nakupovanie bezlepkovej múky, pečiva či hotových výrobkov zatiaľ rodičom dieťaťa s celiakiou, ale i dospelému, poriadne načiera do peňaženky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Keď štúdium (za)baví
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 763
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 340
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 729
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 283
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 615
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 563
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 153
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 907
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 814
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 682
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Premiér: Minister školstva má naplánovať, ako vrátiť deti do škôl od 7. decembra

Premiér chce, aby systém následne mohol fungovať aj v ďalších mesiacoch.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Premiér: Od plánu plošného testovania budúci víkend sa zatiaľ upúšťa

Zdá sa, že celoplošné testovanie cez mikulášsky víkend nebude.

Premiér Igor Matovič.

Situácia v bystrickej nemocnici je vyhrotená, v karanténe je 53 pracovníkov

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici je momentálne vyhrotená situácia, v karanténe je aktuálne 53 pracovníkov.

Najrýchlejší poštár. Holuby ohrozujú dravce, hovorí Luhový

Poštový holub bol v minulosti najrýchlejším prostriedkom na prenos správ. Teraz sa využíva najmä na športové účely. Úspechy dosahuje MIROSLAV LUHOVÝ z Púchova.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?