ýskyt húb a snažiť sa o ich zaevidovanie v herbári.
Kedysi bol práve náš región bielym miestom aj napriek tomu, že húb u nás rastie veľa. „Podarilo sa nám dotiahnuť do regiónu mykologickú špičku, bola zavedená evidencia výskytu ohrozených druhov húb,“ prezradil nám na začiatku nášho stretnutia doktor Frnčo. Za veľmi vzácnu lokalitu v rámci regiónu označil napríklad oblasť Kátline. Potvrdil tiež, že otráv sa v poslednom čase vyskytuje menej aj kvôli tomu, že sa zlepšila osveta.
Aké huby môžu spôsobiť otravy?
Je to paradox, ale nielen tie jedovaté. Problémy môžu mať ľudia aj po konzumácii jedlých húb, ktoré môžu byť znečistené postrekom, exkrementami živočíchov, ak zjedia staršie plodnice napadnuté parazitmi, prípadne splesnené huby, ale tiež ak ich nedostatočne tepelne úpravia. U nás je obľúbené hlavne opekanie plávok na rozžeravenej platni. Huby treba tepelne spracovávať minimálne tridsať minút.
Aké látky obsahujú huby, ktoré spôsobujú ťažkosti a sú príčinami otráv často so smrteľnými následkami?
Sú to toxíny. Každá huba však obsahuje iné druhy toxínov, ktoré majú aj rôzne účinky na ľudský organizmus. Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená. Dva toxíny, ktoré obsahuje, poškodzujú pečeňové bunky. Ďalšou veľmi nebezpečnou hubou je pavučinovec, ktorý poškodzuje ľadviny. Zvlášť zákerná otrava touto hubou je v tom, že prvé príznaky sa objavujú niekedy až po 17 dňoch a pravdepodobnosť smrteľnej otravy je dosť vysoká, až 30 percent. Z ďalších nebezpečných húb je to napríklad ušiak obecný, ktorého toxíny poškodzujú pečeň, muchotrávka tigrovaná, strmelky a vláknice majú zas vplyv na centrálny nervový systém.
Kedy môžeme pozorovať na sebe otravy hubami?
U húb je to, žiaľ, veľmi individuálne. Niekoľko dní môžeme byť v poriadku, a potom sa dostavia príznaky. Pri muchotrávke zelenej to môže byť šesť, dvanásť, dokonca niekedy až dvadsať hodín po požití. Je vám nevoľno, zvraciate, dostavujú sa úporné kŕčovité bolesti, malátnosť, preháňanie, neskôr človek ožltne. U pavučinovca však za dva až sedemnásť dní, niekedy aj viac. Otrava ušiakom sa prejaví za šesť až osem hodín a je to podobné ako u muchotrávky zelenej. Po zjedení muchotrávky tigrovanej spozorujeme otravu do pol hodiny či hodiny. Bolí vás hlava, je vám nevoľno, pociťujete alkoholické opojenie, u niekoho sa objavujú pocity zúrivosti a niekomu sa chce spať. Najskôr spozorujete účinky vláknice, do desiatich až tridsiatich minút. Začne vám byť nevoľno, potíte sa, máte dvojité videnie.
Ako sa dá rozpoznať, že sú huhy jedovaté? Ľudia majú na to rôzne zaručené recepty, ktoré druhým s obľubou odporúčajú.
Nesprávne panuje medzi ľuďmi názor, že huby, ktoré púšťajú „mlieko,“ sú jedovaté. Napríklad rýdziky pravé patria k veľmi chutným jedlým hubám. Nedá sa tiež držať toho, že lupenaté huby sú jedovaté a rúrkovité sú všetky jedlé, alebo toho, že strieborný predmet pri styku s nejedlou hubou očernie a že slimáky a červíky ohrýzajú len jedlé huby.
Niektorí hubári rozonávajú jedovatosť podľa toho, či po oliznutí huba štípe. Čo si myslíte o tomto?
Je pravda, že u plávok sa to robí. Ak štípe, je jedovatá. Nikomu to však neodporúčam, aj keď viem, že hubári to takto skúšajú.
Ako sa teda dá najlepšie predísť nejakému omylu?
Zbierať treba vždy celé huby a dobre odsledovať všetky rozlišujúce znaky. Zvlášť u muchotrávky zelenej, ktorú si môžeme pomýliť s plávkou alebo pečiarkou. Muchotrávka má vždy kalich smrti, sukničku a biele lupene. Plávka nemá kalich a sukničku. Pečiarka nemá kalich a má ružové alebo až tmavohnedé lupene. U nás sa často zbiera muchotrávka ružovkastá, čo je veľmi dobrá jedlá huba, ale dá sa pomýliť s muchotrávkou tigrovanou. Dajú sa rozlíšiť podľa farby, ale lepšie je zistiť to podľa toho, či je báza hlúbika červivá. Červivý ho má len muchotrávka ružovkastá. Ak chceme zbierať ostatné huby, treba sa riadiť tým, že všetky rozlišujúce znaky by sme mali vedieť rozpoznať. Ak si nie sme istí, huby by sme radšej brať nemali.
Ktoré ďalšie huby sa dajú ešte zameniť hlavne na jeseň?
Teraz na jeseň hlavne pôvabnice s pavučinovcami a strmelkami, rýdziky s čechračkou michalky alebo václavky so strapcovkou, ale môže dôjsť aj k iným zámenám. Problémy môže spôsobiť aj konzumácia väčšieho množstva michaliek.