Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Príznaky niektorých otráv hubami sa dostavujú až po niekoľkých dňoch

O konzultácie v súvislosti s problematikou zberu, výskytu i konzumácie húb sme požiadali MUDr. Rudolfa Frnča, ktorý je už dlhšie členom Slovenskej mykologickej spoločnosti. Podľa jeho informácií je okrem iného jej hlavnou úlohou mapovať v rámci regiónu v

ýskyt húb a snažiť sa o ich zaevidovanie v herbári.
Kedysi bol práve náš región bielym miestom aj napriek tomu, že húb u nás rastie veľa. „Podarilo sa nám dotiahnuť do regiónu mykologickú špičku, bola zavedená evidencia výskytu ohrozených druhov húb,“ prezradil nám na začiatku nášho stretnutia doktor Frnčo. Za veľmi vzácnu lokalitu v rámci regiónu označil napríklad oblasť Kátline. Potvrdil tiež, že otráv sa v poslednom čase vyskytuje menej aj kvôli tomu, že sa zlepšila osveta.
Aké huby môžu spôsobiť otravy?
Je to paradox, ale nielen tie jedovaté. Problémy môžu mať ľudia aj po konzumácii jedlých húb, ktoré môžu byť znečistené postrekom, exkrementami živočíchov, ak zjedia staršie plodnice napadnuté parazitmi, prípadne splesnené huby, ale tiež ak ich nedostatočne tepelne úpravia. U nás je obľúbené hlavne opekanie plávok na rozžeravenej platni. Huby treba tepelne spracovávať minimálne tridsať minút.
Aké látky obsahujú huby, ktoré spôsobujú ťažkosti a sú príčinami otráv často so smrteľnými následkami?
Sú to toxíny. Každá huba však obsahuje iné druhy toxínov, ktoré majú aj rôzne účinky na ľudský organizmus. Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená. Dva toxíny, ktoré obsahuje, poškodzujú pečeňové bunky. Ďalšou veľmi nebezpečnou hubou je pavučinovec, ktorý poškodzuje ľadviny. Zvlášť zákerná otrava touto hubou je v tom, že prvé príznaky sa objavujú niekedy až po 17 dňoch a pravdepodobnosť smrteľnej otravy je dosť vysoká, až 30 percent. Z ďalších nebezpečných húb je to napríklad ušiak obecný, ktorého toxíny poškodzujú pečeň, muchotrávka tigrovaná, strmelky a vláknice majú zas vplyv na centrálny nervový systém.
Kedy môžeme pozorovať na sebe otravy hubami?
U húb je to, žiaľ, veľmi individuálne. Niekoľko dní môžeme byť v poriadku, a potom sa dostavia príznaky. Pri muchotrávke zelenej to môže byť šesť, dvanásť, dokonca niekedy až dvadsať hodín po požití. Je vám nevoľno, zvraciate, dostavujú sa úporné kŕčovité bolesti, malátnosť, preháňanie, neskôr človek ožltne. U pavučinovca však za dva až sedemnásť dní, niekedy aj viac. Otrava ušiakom sa prejaví za šesť až osem hodín a je to podobné ako u muchotrávky zelenej. Po zjedení muchotrávky tigrovanej spozorujeme otravu do pol hodiny či hodiny. Bolí vás hlava, je vám nevoľno, pociťujete alkoholické opojenie, u niekoho sa objavujú pocity zúrivosti a niekomu sa chce spať. Najskôr spozorujete účinky vláknice, do desiatich až tridsiatich minút. Začne vám byť nevoľno, potíte sa, máte dvojité videnie.
Ako sa dá rozpoznať, že sú huhy jedovaté? Ľudia majú na to rôzne zaručené recepty, ktoré druhým s obľubou odporúčajú.
Nesprávne panuje medzi ľuďmi názor, že huby, ktoré púšťajú „mlieko,“ sú jedovaté. Napríklad rýdziky pravé patria k veľmi chutným jedlým hubám. Nedá sa tiež držať toho, že lupenaté huby sú jedovaté a rúrkovité sú všetky jedlé, alebo toho, že strieborný predmet pri styku s nejedlou hubou očernie a že slimáky a červíky ohrýzajú len jedlé huby.
Niektorí hubári rozonávajú jedovatosť podľa toho, či po oliznutí huba štípe. Čo si myslíte o tomto?
Je pravda, že u plávok sa to robí. Ak štípe, je jedovatá. Nikomu to však neodporúčam, aj keď viem, že hubári to takto skúšajú.
Ako sa teda dá najlepšie predísť nejakému omylu?
Zbierať treba vždy celé huby a dobre odsledovať všetky rozlišujúce znaky. Zvlášť u muchotrávky zelenej, ktorú si môžeme pomýliť s plávkou alebo pečiarkou. Muchotrávka má vždy kalich smrti, sukničku a biele lupene. Plávka nemá kalich a sukničku. Pečiarka nemá kalich a má ružové alebo až tmavohnedé lupene. U nás sa často zbiera muchotrávka ružovkastá, čo je veľmi dobrá jedlá huba, ale dá sa pomýliť s muchotrávkou tigrovanou. Dajú sa rozlíšiť podľa farby, ale lepšie je zistiť to podľa toho, či je báza hlúbika červivá. Červivý ho má len muchotrávka ružovkastá. Ak chceme zbierať ostatné huby, treba sa riadiť tým, že všetky rozlišujúce znaky by sme mali vedieť rozpoznať. Ak si nie sme istí, huby by sme radšej brať nemali.
Ktoré ďalšie huby sa dajú ešte zameniť hlavne na jeseň?
Teraz na jeseň hlavne pôvabnice s pavučinovcami a strmelkami, rýdziky s čechračkou michalky alebo václavky so strapcovkou, ale môže dôjsť aj k iným zámenám. Problémy môže spôsobiť aj konzumácia väčšieho množstva michaliek.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Študuj v malom a ži vo veľkom
  4. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  5. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  6. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 19 888
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 204
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 406
  4. Aká je chémia vôní 11 905
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 314
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 796
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 598
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 272
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 711
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

SÚŤAŽ: Hlasuj za najkrajší adventný veniec a vyhraj!

Z fotiek od našich čitateliek sme vybrali sedem krásnych adventných vencov a spolu s vami chceme nájsť ten najkrajší!

Darčekový balíček MY s vami

Na Slovensku pribudlo viac ako 2000 nakazených, 321 je z Trenčianskeho kraja

Na Slovensku pribudlo 2 043 nakazených, urobili 11 136 PCR testov. Laboratóriá vykonali celkom 1 093 761 PCR testov, nákaza sa potvrdila u 109 226 ľudí.

Ilustračné foto.

FOTO: Balzam pre dušu: zamrznutá Veľká Javorina

Pozrite si nádhernú fotogalériu zo zamrznutých Bielych Karpát.

Kraj požiada o nenávratný príspevok na siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály

Cyklistickú infraštruktúru v Trenčianskom samosprávnom kraji má zlepšiť siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály z Považskej Bystrice po hranicu so Žilinským samosprávnym krajom.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Päť rokov zatvorené kúpalisko by mali opraviť

Víťaz verejného obstarávania, domáca stavebná firma AVA-stav, si trúfa rekonštrukciu objektu stihnúť za 129 dní.

FOTO: Verejný šatník v Prievidzi nevydržal ani tri dni, niekto ho podpálil

Len v piatok dobrovoľníci umiestnili v Prievidzi verejný šatník, ktorý mal priniesť oblečenie ľuďom, ktorí ho potrebujú. O pár dní ho však niekto podpálil.

Už ste čítali?