zjedli huby a majú problémy. Bolo už aj niekoľko otráv muchotrávku zelenou, čo je veľmi nebezpečné, lebo následky môžu byť smrteľné. Pacienti boli našťastie len hospitalizovaní, nakoniec všetko dobre dopadlo,“ informovala nás riaditeľka centra Silvia Plačková. Podľa jej slov je dôležité, ak sa už ľudia pomýlia a nastanú prvé príznaky, aby okamžite išli do nemocnice. „Tí majú potom šancu na prežitie a tiež nádej, že nedôjde k trvalému poškodeniu pečene. Avšak ľudia, ktorí zostanú doma, zomierajú. Ak prídu totiž do nemocnice až vtedy, keď už je im veľmi zle, väčšinou sa im nedá pomôcť. Existujú síce rôzne protijedy na záchranu života, ale tie im v tomto štádiu už nepomôžu. Pečeň je tak poškodená, že sa nedá robiť nič,“ doplnila Plačková.
Huby môžu byť nebezpečné hlavne pre deti a starších ľudí. Toxikológovia sa zhodujú v tom, že malé deti by huby nemali konzumovať do desiatich rokov. „Z mojej doterajšej praxe môžem spomenúť 16 prípadov, keď zomreli deti po tom, čo im rodičia dali zjesť huby, o ktorých nemali celkom vedomosť či nie sú jedovaté. V mnohých prípadoch sebe dospelí „nedopriali“, ale dali deťom. Problémy, úporné žalúdočné kŕče, zvracanie a preháňanie môžu spôsobovať po nedostatočnej tepelnej úprave aj niektoré jedlé huby.“ Ako príklad spomenula riaditeľka Plačková modráky. Potvrdila aj prípady, keď niektorí ľudia v snahe navodiť si halucinogénne stavy konzumovali niektoré druhy húb. Takéto hazardovanie, ak sa k tomu ešte pridá aj konzumácia alkoholu, môže však skončiť veľmi zle, trvalým poškodením centrálneho nervového systému alebo dokonca smrťou. Aby nedochádzalo k nechceným omylom, treba huby podľa Plačkovej zbierať celé a pri posudzovaní, či ide o jedlú hubu, pozrieť pozorne všetky charakteristické znaky.