Saská šípková polievka
n Potrebujeme 300 g šípok, liter vody, 80 g masla, 2 lyžice hladkej múky, lyžicu cukru, soľ, 2 žemle, maslo na opečenie, pohár červeného vína.
Príprava polievky je pracná, výsledok však stojí za to. Šípky rozpolíme, vyčistíme a varíme vo vode so štipkou soli 25 minút. Pretrieme cez sitko alebo rozmixujeme. Z masla a múky si pripravíme zápražku, zalejeme ju vodou, rozšľaháme a povaríme. Pridáme šípkový pretlak a znovu krátko povaríme, aby bola polievka hustejšia. Ochutíme soľou, cukrom, červeným vínom. Podávame s kockami žemle, ktoré sme opiekli na masle.
Krídla dobrej nálady
n Potrebujeme kuracie krídla a spodné kuracie stehná - asi 1,5 kg. Na marinádu 2 lyžice oleja, tri lyžice sójovej omáčky, dve lyžice citrónovej šťavy, dve lyžice medu, lyžičku mletého alebo kúsok postrúhaného ďumbiera, dva strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, rozmarín, zeleninu na obloženie.
Olej, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a med spolu dobre vymiešame, pridáme pretlačený cesnak, posekaný rozmarín, ďumbier, trochu čierneho korenia, dobre premiešame. Mäso natrieme marinádou, dáme do misy a prilejeme zvyšok marinády. Marinujeme čo najdlhšie, najlepšie cez noc. Grilujeme do zlatohneda na alobale s kúskami zeleniny, ktorú pofŕkame olejom a na konci grilovania posolíme. Počas grilovania mäso obrátime a potrieme zvyškom marinády. Ak nemáme gril, môžeme to aj klasicky upiecť v rúre.
Ananásovo-rumový krém
n Potrebujeme 1 ananás, 100 g práškového cukru, 2 dl ananásovej šťavy, 6 plátkov bielej želatíny, 4 žĺtky, 4 lyžice rumu, 0,25 l šľahačky, 3 kolieska zaváraného ananásu, 3 lyžice roztopenej čokolády, lístky medovky na ozdobenie (nemusia byť).
Ananás pokrájame nadrobno. Necháme skaramelizovať 50 g práškového cukru, pridáme kúsky ananásu, podlejeme ananásovou šťavou a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým sa karamel nerozpustí. Želatínu namočíme do studenej vody. Ananásovú zmes popučíme a do horúcej pridáme vyžmýkanú želatínu. Necháme vychladnúť. Žĺtky s 50 g práškového cukru a rumom vymiešame dopenista. Šľahačku vyšľaháme. Do vychladnutého pyré primiešame vyšľahané žĺtky a napokon šľahačku. Naplníme do misiek a dáme do chladničky. Pred podávaním ozdobíme kolieskami ananásu, roztopenou čokoládou a lístkami medovky.