Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

nedeľné menu

Saská šípková polievka n Potrebujeme 300 g šípok, liter vody, 80 g masla, 2 lyžice hladkej múky, lyžicu cukru, soľ, 2 žemle, maslo na opečenie, pohár červeného vína.

Saská šípková polievka
n Potrebujeme 300 g šípok, liter vody, 80 g masla, 2 lyžice hladkej múky, lyžicu cukru, soľ, 2 žemle, maslo na opečenie, pohár červeného vína.
Príprava polievky je pracná, výsledok však stojí za to. Šípky rozpolíme, vyčistíme a varíme vo vode so štipkou soli 25 minút. Pretrieme cez sitko alebo rozmixujeme. Z masla a múky si pripravíme zápražku, zalejeme ju vodou, rozšľaháme a povaríme. Pridáme šípkový pretlak a znovu krátko povaríme, aby bola polievka hustejšia. Ochutíme soľou, cukrom, červeným vínom. Podávame s kockami žemle, ktoré sme opiekli na masle.
Krídla dobrej nálady
n Potrebujeme kuracie krídla a spodné kuracie stehná - asi 1,5 kg. Na marinádu 2 lyžice oleja, tri lyžice sójovej omáčky, dve lyžice citrónovej šťavy, dve lyžice medu, lyžičku mletého alebo kúsok postrúhaného ďumbiera, dva strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, rozmarín, zeleninu na obloženie.
Olej, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a med spolu dobre vymiešame, pridáme pretlačený cesnak, posekaný rozmarín, ďumbier, trochu čierneho korenia, dobre premiešame. Mäso natrieme marinádou, dáme do misy a prilejeme zvyšok marinády. Marinujeme čo najdlhšie, najlepšie cez noc. Grilujeme do zlatohneda na alobale s kúskami zeleniny, ktorú pofŕkame olejom a na konci grilovania posolíme. Počas grilovania mäso obrátime a potrieme zvyškom marinády. Ak nemáme gril, môžeme to aj klasicky upiecť v rúre.
Ananásovo-rumový krém
n Potrebujeme 1 ananás, 100 g práškového cukru, 2 dl ananásovej šťavy, 6 plátkov bielej želatíny, 4 žĺtky, 4 lyžice rumu, 0,25 l šľahačky, 3 kolieska zaváraného ananásu, 3 lyžice roztopenej čokolády, lístky medovky na ozdobenie (nemusia byť).
Ananás pokrájame nadrobno. Necháme skaramelizovať 50 g práškového cukru, pridáme kúsky ananásu, podlejeme ananásovou šťavou a za stáleho miešania varíme dovtedy, kým sa karamel nerozpustí. Želatínu namočíme do studenej vody. Ananásovú zmes popučíme a do horúcej pridáme vyžmýkanú želatínu. Necháme vychladnúť. Žĺtky s 50 g práškového cukru a rumom vymiešame dopenista. Šľahačku vyšľaháme. Do vychladnutého pyré primiešame vyšľahané žĺtky a napokon šľahačku. Naplníme do misiek a dáme do chladničky. Pred podávaním ozdobíme kolieskami ananásu, roztopenou čokoládou a lístkami medovky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 992
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 498
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 962
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 264
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 996
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 507
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 332
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 949
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 725
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 623
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 1 544 pozitívne testovaných ľudí formou PCR testov a 2 097 pozitívne testovaných antigénnymi testami.

5 h

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahy pred poľadovicou na území celého Trenčianskeho kraja.

6 h
Skríningové testovanie

Trenčiansky samosprávny kraj pomohol samosprávam s celoplošným skríningovým testovaním antigénovými testami, ochrannými pomôckami, priestormi stredných škôl, študentmi zdravotníckych škôl a personálom z troch krajských nemocníc.

7 h
ilustračné foto

Počas víkendu väčšina obcí v regióne otvára Mobilné odberové miesta. Sledujeme pre vás priebeh testovania aj dostupnosť odberových miest.

8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22. jan

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

20 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?