„Vydržte a uvidíte," nabáda nás, a či varuje (?), Martin. Jeho matka sa podchvíľou objaví v kuchyni, prehodí s kuchárkami reč a ide domov variť. „Dali mi navariť kaše. Mám jej v kotli hádam aj štyridsať kíl. Ak pridám všetko ostatné, bude jej pol metráka," tvrdí žena, no hneď dodáva, že dobrá kaša sa minie vždy.
„Nuž, sú to krúpy, krv, majoránka, soľ, cesnak, neskôr sa primieša pečené mäsko," prezrádza výrobu Milka Staňová, ktorej v kuchynke kultúrneho domu pomáha mladšia kolegyňa (má veľmi podobné meno, avšak píše sa bez mäkčeňa).
„Toto všetko ide do kaše," ukazuje pani Milka plné hrnce a pekáče v rúre. Premieša, dochutí, pokrúti hlavou...
Občas sa v kuchyni zastaví niekto „cudzí", skontroluje stav kaše a predtým, než odíde, hodí si do úst za hrsť oškvarkov, ktoré sú v mise na kraji kuchynskej linky. Všetci čakajú na kašu, no tá tak skoro ešte nebude. Zatiaľ treba hlad premôcť inak a oni to vedia...