prasaťa.
PÚCHOV. Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) zaregistrovala v minulom roku 244 oznámení o konaní domácej zakáľačky a jej pracovníci odobrali a nechali vyšetriť 215 vzoriek – všetky s negatívnym výsledkom. „Oznámenie o povinnosti nahlasovať domáce zakáľačky sme písomne zaslali na všetky obecné úrady, ktoré s nimi mali oboznámiť obyvateľov. Ľudia nám zabíjačky sporadicky nahlasovali buď telefonicky, prípadne e-mailom, my sme im vysvetlili, akým spôsobom majú odobrať a skladovať vzorku. V prvý pracovný deň po zakáľačke sme nahlásené vzorky pozbierali a poslali ich na rozbor do Zvolena,“ hovorí riaditeľ RVPS v Púchove Ján Pastorek. Už z počtu nahlásených zakáľačiek je jasné, že zákonnú povinnosť si splnilo len malé percento obyvateľov, chovajúcich ošípané. „Predpokladám, že domácu zakáľačku nám nahlásila asi štvrtina tých, ktorí ju doma vykonávali. Bohužiaľ, nedokážeme to presne posúdiť, pretože nepoznáme početné stavy chovaných ošípaných. A rovnako to nevedia ani starostovia obcí, takže nejaká kontrola je prakticky nemožná,“ povedal nám vedúci odboru pre hygienu potravín RPVS v Púchove Ivan Jakubík.
Účelom kontroly vzorky mäsa ošípaných je zistenie výskytu nákazlivého ochorenia - trichinelózy, ktoré spôsobuje parazitický červ trichinella spiralis, ľudovo nazývaný svalovec. Trichinelóza patrí medzi bolestivé ochorenia a predstavuje jedno z najobávanejších ľudských utrpení. Môže vyústiť v prípade veľmi ťažkej infekcie do smrti. Smrťou končí menej ako dve percenta zo všetkých hlásených ochorení. Trichinella spiralis si však svojho hostiteľa nevyberá, a tak aj mäso z diviny je považované za rizikové a poľovníci by mali svoje úlovky dôsledne tepelne spracovať. „V minulom roku sme mali jeden prípad výskytu svalovca u uloveného diviaka v okrese Ilava. Preto by si mali aj poľovníci dať vyšetriť vzorku zo zabitých kancov všežravcov. Čo sa domácich zakáľačiek týka, sme kompetentní potrestať tých, ktorí si nesplnili povinnosť a zakáľačku nenahlásili. Uvedomujeme si však, že je komplikované robiť represie, skôr by to malo byť v záujme samotných chovateľov ošípaných,“ dodal Pastorek. RPVS robí pravidelné kontroly všetkých vzoriek na bitúnkoch a v mäsokombinátoch a cieľom zákona o kontrole vzoriek u drobnochovateľov je presvedčiť Európsku úniu o tom, že mäso zo slovenských ošípaných je bezchybné.
Len pre zaujímavosť, v biblických časoch boli prasatá považované za „nečisté zvieratá“. Tieto základné diétne zákony Židov a Moslimov, ktoré zakazovali jedenie bravčového mäsa, môžu mať pôvod práve v prevencii pred ochorením na trichinelózu.
Autor: (POK