Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

K písaniu ho vyprovokovala doba

JÁN KERESTEŠ JE AUTOROM viacerých odborných publikácii, článkov, patentov a knižných titulov. Odovzdaním odborných znalostí a skúseností výrazne prispel

Knižnú publikáciu s názvom Ovčiarstvo na Slovensku, história a technológie si Ján Keresteš venoval k sedemdesiatemu výročiu svojho narodenia. Na jej tvorbe pracoval dlhé obdobie a materiály k jednotlivým témam zberal už od skončenia vysokej školy.
Dôvod, prečo knihu napísal, je podľa jeho slov jednoznačný. „Vyprovokovala ma k tomu doba. Už dlhší čas pozorujem, že názory niektorých politických štruktúr na poľnohos-podárstvo a výživu sú skreslené. Preto v knihe píšem nielen o ovčiarstve na Slovensku, ale aj o histórii výživy a o zmenách, ktoré zapríčiňujú výrazné zhoršenie zdravotného stavu oby-vateľstva.“
V knihe sa vcelku podrobne venujete obdobiu zlatého rúna, v čase osvietených panovníkov Márie Terézie a Jozefa II. Plynie z toho, že všetko so všetkým súvisí?
- Históriu a korene Slovenska nemožno zmeniť. Fakty o rozvoji ovčiarstva, ktoré uvádzam, sú od počiatkov až po súčasnosť bytostne späté nielen historicky a technologicky, ale aj výživársky. Práve produkty ovčieho mliekarstva a mäsiarstva, sú výrazne kódované aj do celého systému genetiky človeka. Mária Terézia je spomínaná z dôvodu, že ako prvá panovníčka pochopila dôležitosť rozvoja tohto odvetvia.
Bolo to významné nielen z hľadiska výživy ľudí celého Rakúsko – Uhorska, ale aj tým, že spracovaním vlny sa položili základy manufaktúr a textilných fabrík. Práve počas jej vlády bol zaznamenaný nebývalý rozvoj vedy a výskumu. Mária Terézia zistila, že na úroveň vtedajších vedomostí je chov oviec jeden zo spôsobov rýchleho obratu. Len tak pre zaujímavosť, v období zlatého rúna boli na jeden milión obyvateľov až tri milióny oviec. Všetko, čo sa vtedy na Slovensku vyrobilo, sa muselo i spracovať. Bol to zákon, ktorý prispel k rozvoju remesiel.
V knihe spomínate rody Lednického panstva, Vršatského panstva, Illesháziovcov... z akého dôvodu?
- História sa nedá spájať len s drobnými chovateľmi, pestovateľmi a nespomenúť pritom rozhodujúce rodiny, ktoré akcelerovali rozvoj celej spoločnosti. Veda a výskum museli byť v tom čase financované z centrálnych zdrojov. Človek, ktorý zarobil ledva na obživu sa len málo zaujímal o vedu. Kto mal v tom čase peniaze a mohol toto podporiť bola šlachta. Kniha hovorí aj o tom, akým spôsobom to bolo všetko modelované. Ako veda a výskum vplývali na rozvoj intelektu spoločnosti v priebehu dlhého obdobia.
Prečo sa význam chovu oviec neskôr potlačil?
- Do značnej miery to bolo spôsobené intenzifikáciou vstupov vedy a techniky, ale i nárokmi obyvateľstva na kvalitu života. Z toho, čo dnes vieme o výžive, vedeli ľudia pred päťdesiatimi rokmi polovicu a pred sto rokmi 10 percent. Snaha menej pracovať, využívať stroje a zariadenia, znamenali značný posun. Znižovala sa náročnosť na fyzikú prácu a uprednostňovala sa práca intelektuálna. Niet pochybností o tom, že bačovská tradícia je s chovom kráv z hľadiska produktivity neporovnatelná. Požiadavka na nasýtenie obyvateľstva predčila požiadavky na vytvorenie zdravého životného štýlu.
Chyba však nie je v tom, že sa išlo dopredu, ale v tom, že sa neupravili technológie tak, aby boli zachované biodiverzity celkových systémov, či už mikrobiálnych, alebo fyziologických. Nástupom obchodných reťazcov sa doba trvanlivosti ešte predĺžila, čo spôsobilo, že na pulty dostáva zákazník potraviny bez akejkoľvek mikroflóry. Dokumentuje to i analýza chorôb, ktoré sme pred pätnástimi rokmi ešte nepoznali.
Ako sa v období o ktorom píšete vyrábali produkty z ovčieho mlieka a ako ich ľudia skladovali? Dokázali plne vyťažiť z toho, čo im ovce poskytovali?
- Je pravdou že faktory modernej techniky tam vtedy neboli a ľudia museli rozmýšľať inak. Na druhej strane, predkovia doviedli produkty ovčiarstva k takej dokonalosti, že nám zachovali celý rad úžasných špecialít od oštiepkov, pareníc, korbáčikov až po bryndzu. Slovenská bryndza je vysokosofistikovaný produkt, v ktorom bez akéhokoľvek tepelného zásahu dochádza k zachovaniu a pomnoženiu mikroflóry, čo zamedzuje výskytu mnohých ochorení. Je len chybou, že táto pradávna technológia nie je dostatočne využívaná. Bryndza obsahovala v tradičnej forme 1702 druhov mikroorganizmov. Dnes je ten podiel o jednu tretinu nižší. V ovčích produktoch v naturálnom ponímaní sú obsiahnuté kmeňové bunky, ktoré majú regeneračné a reparačné účinky. Ak sa mlieko upraví, vznikne konzerva a to je už o niečom inom. Už naši predkovia vedeli, do akej teploty treba mlieko zahriať, aby nezničili aktívne zložky. Potraviny konzervovali buď soľou, udením, chladením alebo varením.
Ľudia, o ktorých v knihe píšete konzumovali zdravšie potraviny. Žili dlhšie?
- Na toto sa jednoznačne odpovedať nedá. Nejednotná forma bývania, slabá hygiena, nekontrolovaná voda, podchladenia, nedostatočná lekárska starostlivosť...boli hlavné faktory, ktoré sa podpisovali pod vysokú úmrtnosť. Dnes nadávame na paneláky, ale až tam sa dosiahla vyššia kultúra, menej sa pracovalo a viac oddychovalo. Môžem však skonštatovať, že ľudský život sa predlžuje. Pojem biedy a hladu s rozvojom spoločnosti klesá. Na druhej strane, čím je človek viac nasýtený a dožíva sa vyššieho veku, tým väčšmi sa zvyšujú požiadavky na zdravotnú starostlivosť. Keby sa poľnohospodárom dalo na výrobu zdravých potravín viac peňazí, bola by to pre ľudí záchrana. Napríklad vo Francúzsku to takto funguje. Z nepasterizovaného mlieka je tam viac, než 50 percent produkcie. Logicky z toho plynie, že o čo menej dostane poľnohospodár na výrobu kvalitných potravín, o to viac sa dá do zdravotníctva. Zníženie dotácii poľnohospodárom o 1 euro znamená navýšenie o 8 euro do zdravotníctva. Ak teda niekto hovorí o reformách v zdravotníctve a na toto nepomyslí, hovorí z cesty. Historia es magistra - história nás učí. Vedeli to už starí Rimania. Snáď sa poučíme i my. Dve choroby - rakovina hrubého čreva a osteoporóza zasiahnu onedlho do života mnohých ľudí, pretože fašírka a dressing vo fastfoode nedali ešte žiadnemu človeku nič dobré.
Ste poľnohospodárom telom i dušou. Dlhé roky šírite osvetu v oblasti zdravej výživy. Ste autorom kníh o mliekarenstve a syrárstve na Slovensku. Posledných 10 rokov vydávate jednu knižku za druhou. Vnímate to ako poslanie?
- Osveta je dlhodobý problém, ako aj ideológia. Ľudia sa dajú rýchlo pomýliť a vzplanúť. Úlohou inteligencie je tento stav analyzovať a nájsť riešenie. Je vrchol nezdvorilosti robiť si posmech z ľudskej práce a urážať hodnoty intelektu. Demokracia nie je len bezudnosť, ale aj múdrosť v prospech celku. Radím sa taktiež k príslušníkom inteligencie. Život ma naučil, čo môžem urobiť pre kvalitu života nielen svojho, ale aj ostatných. V knižke je spomenutý celý rad ľudí, ktorých si nesmierne vážim. Povýšenie ovčiarstva na vedu spôsobila VŠ poľnohospodárstva v Nitre, kde som vyštudoval i ja. Je to moja Alma mater, ktorá ma naučila nielen ako pracovať, ale aj ako žiť.
⋌DANA VALACHOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  6. Keď štúdium (za)baví
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  6. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  7. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  8. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  9. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  10. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 892
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 323
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 749
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 303
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 615
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 563
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 155
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 903
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 812
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 679
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Premiér: Minister školstva má naplánovať, ako vrátiť deti do škôl od 7. decembra

Premiér chce, aby systém následne mohol fungovať aj v ďalších mesiacoch.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.

Premiér: Od plánu plošného testovania budúci víkend sa zatiaľ upúšťa

Zdá sa, že celoplošné testovanie cez mikulášsky víkend nebude.

Premiér Igor Matovič.

Situácia v bystrickej nemocnici je vyhrotená, v karanténe je 53 pracovníkov

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici je momentálne vyhrotená situácia, v karanténe je aktuálne 53 pracovníkov.

Najrýchlejší poštár. Holuby ohrozujú dravce, hovorí Luhový

Poštový holub bol v minulosti najrýchlejším prostriedkom na prenos správ. Teraz sa využíva najmä na športové účely. Úspechy dosahuje MIROSLAV LUHOVÝ z Púchova.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?