Kam kráčaš naša gastronómia...

l AJ KEĎ SA HOVORÍ, sto ľudí, sto chutí, neplatí to vždy a všade. Z prieskumu, týka-júceho sa rôznorodosti reštauračných zariadení v Považskej Bystrici vyplynulo, že chýbajú originálne kuchyne jednotlivých krajín so svojimi typickými recep-túrami. O

Ste majiteľom reštaurácie. Ako zo svojej pozície hodnotíte úroveň gastronomických služieb v Považskej Bystrici?
- Čo sa týka množstva a lokalizácie reštauračných zariadení, situácia je relatívne uspokojivá, no čo sa týka kvality a rôznorodosti, mesto zaostáva za porovnateľnými, ba aj menšími mestami. Chýba tu pravá kuchyňa stredomorských krajín, známa svojou odľahčenou stravou s množstvom zeleniny (a nemyslím tým pizzu a špagety), napríklad originálna ázijská kuchyňa, kde by varili ázijskí kuchári podľa pôvodných receptúr tak, ako to vidíme v okolitých mestách. Nejaké pokusy tu už boli, no viac-menej neúspešné. Značne to súvisí aj so stravovacími návykmi tunajšej klientely.
Je teda tunajšia klientela niečím špecifická?
- Nedá sa to veľmi zovšeobecňovať, no miestni obyvatelia sú v stravovaní značne konzervatívni. Obľúbené sú najmä ťažké mastné a vyprážané jedlá. Jeme málo rýb a zeleniny a všeobecne je nechuť skúšať nové exotické chute, čo je zrejme spôsobené vyššími cenami takýchto jedál. Táto skutočnosť potom následne súvisí so štruktúrou stravovacích zariadení, kde hrajú prím reštaurácie s „tradičnou“ slovenskou kuchyňou (vyprážaný rezeň, vyprážaný syr...) s vyšším podielom predaných (najmä alkoholických) nápojov na celkových tržbách, pričom na kvalitu podávanej suroviny sa príliš neprihliada. Takisto v spotrebe alkoholických nápojov jednoznačne vyhrávajú destiláty v kombinácii s pivom pred vínom. Paradoxne, napriek relatívne vysokej kúpyschopnosti, je považskobystričanom kvalita stravovania väčšinou „ukradnutá“. V našom regióne je to dané historicky tým, že drvivá väčšina ľudí zamestnaných v strojárskom priemysle bola zvyknutá na tzv. „závodné stravovanie“, a tak cenovo náročnejšie rodinné či pracovné obedy v reštaurácii nemajú takú tradíciu, ako je to v iných regiónoch.
Veľa sa hovorí o zdražení gastronomických služieb po vstupe do eurozóny. Čo očakávate od týchto nových podmienok?
- Myslím, že hlavný cenový šok, čo sa týka vstupných surovín, energií a pohonných látok máme za sebou, keďže už dnes nakupujeme tieto komodity za ceny porovnateľné ako v „starých“ členských štátoch eurozóny. Otázne je, do akej miery svoje výstupné ceny prispôsobili jednotlivé stravovacie zariadenia. No zdražovaniu sa určite nevyhneme, tlaky sú od zamestnancov reštaurácií na zvýšenie miezd, zvyšujú sa ceny za špeciálne služby (účtovníctvo, čistenie, údržba technológie, softvér ...). Určite nebude v klasických reštauráciách s obsluhou priestor na varenie kvalitného hlavného jedla za 3 - 4 EUR, za tú cenu dnes napr. vo Viedni dostanete hot-dog s kolou v staničnom bufete. Myslím, že po vstupe do eurozóny prežijú v kvalitnej gastronómii len flexibilné a finančne silné zariadenia, keďže ceny jedál budú kopírovať reálne náklady reštaurácii, no mzdy našich potenciálnych klientov nebudú dosahovať porovnateľnú úroveň. Tento stav potrvá minimálne 3 - 5 rokov, kým sa ako-tak vyrovnajú tieto disproporcie. O tzv. nalievárne a gastrocentrá obavu nemám, tie vzhľadom na svoj charakter prežijú akúkoľvek sociálno-ekonomickú zmenu.
Ako teda „rozhádže“ vstup do eurozóny trh v gastronómii?
- Ja to vidím na tri hlavné segmenty. V prvom, cenovo najnižšom, budú klasické pohostinstvá, espresá, bufety s jednoduchými jedlami, drobným občerstvením a lacnými nápojmi, ktorým budú v stravovaní konkurovať fast foody. Do druhej skupiny sa zaradia jednak samoobslužné gastrocentrá, ktorých ceny jedál budú kopírovať vývoj hodnoty stravného zamestnaneckého lístku, a jednak reštaurácie prednostne zamerané na predaj nápojov (pivárne), ktoré budú ponúkať tradičné jedlá na menu a obmedzený výber jedál na objednávku varených z cenovo dostupnejších a menej kvalitných surovín. A tretiu skupinu budú tvoriť reštaurácie, v ktorých sa bude narábať s kvalitnými surovinami, vyškoleným personálom, modernou technológiou, atraktívnym prostredím a pestrým jedálnym lístkom.
Tento segment bude, samozrejme, cenovo najvyšší a myslím, že v Považskej Bystrici je priestor maximálne pre 2 - 3 reštaurácie tohto typu, keďže sa bavíme o reštauráciách pre miestnu vysoko bonitnú klientelu v max. počte 300 - 500 ľudí, ktorú môže doplniť „cezpoľná“ biznis klientela.
V čom vidíte najväčšie problémy súčasného gastrobiznisu?
- Tých je niekoľko, počnúc nedostatkom kvalitnej pracovnej sily, ťažko dostupnou kvalitnou surovinou, strnulou legislatívou a končiac relatívne nízkymi platmi potenciálnych zákazníkov. Gastrobiznisu v posledných rokoch konkurujú ľahko dostupné hypotéky, lízing osobných automobilov, exotické dovolenky...to všetko odčerpáva disponibilné zdroje príjmovo činných osôb. Nadštandardná osobná spotreba v podobe kvalitného reštauračného stravovania je až na posledných rebríčkoch - aj dobre situovanej skupiny obyvateľstva.
Počuli sme, že chcete z tohto biznisu vycúvať a Vaša reštaurácia je ponúknutá na predaj...
- Každá vec, u ktorej sa dá vyčísliť peňažná hodnota, sa môže stať predmetom kúpy a predaja. Je pravda, že aj my hľadáme pre naše zariadenie potenciálneho strategického partnera, no vzhľadom na podmienky, môže tento proces trvať aj niekoľko rokov. Na druhej strane, momentálne našu reštauráciu modernizujeme a pre našich klientov chystáme v najbližšom čase niekoľko zaujímavých noviniek tak, aby sme im mohli za primeranú cenu ponúknuť kvalitné služby s vysokou pridanou hodnotou.
(VAKR)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  2. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  5. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  6. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  7. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  8. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 618
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 5 390
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 761
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 756
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 179
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 976
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 962
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 700
  1. Zuza Fialová: Prečo je pre nás také ťažké rozprávať sa o Izraeli a Palestíne?
  2. Lucia Mihalíková: Benátky – mesto ako žiadne iné
  3. Ivan Čáni: „Vojaci“ Pellegrini a Kaliňák by ma mali zdraviť, pretože som hodnosťou vyšší – nadporučík v zálohe.
  4. Marián Kozák: Festival Európske ľudové remeslo Kežmarok 2025
  5. Radovan Čipka: Skutok sa stal
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik Tiger v službách systému čurillovcov: Aké benefity dostal za zamotané pravdy?
  7. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 2. časť
  8. Jozef Huljak: Nemáme ropu, ale môžeme mať plán. Čo nás učí príbeh nórskeho bohatstva?
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 437
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 15 176
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 571
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 770
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 6 196
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 985
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 602
  8. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 482
  1. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  3. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  6. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  7. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  8. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Najväčší nápor zažíva jedáleň pre dôchodcov na Vojvodskej, keď varí vianočné menu, o ktoré je medzi seniormi tradične mimoriadny záujem.

O prehodnotenie aktuálne platného finančného pásma požiadalo z celkového počtu 17 stredných škôl sedem.


TASR
Špeciálny zdvihák pre hendikepovaných.

Umožní bezpečný vstup do vody.


Letné kúpalisko opäť otvoria.

Zatvorené bolo desať dní.


Pohľad zhora na Dunajskú Stredu.

Srdce Žitného ostrova zažilo mafiánsku masakru.


  1. Zuza Fialová: Prečo je pre nás také ťažké rozprávať sa o Izraeli a Palestíne?
  2. Lucia Mihalíková: Benátky – mesto ako žiadne iné
  3. Ivan Čáni: „Vojaci“ Pellegrini a Kaliňák by ma mali zdraviť, pretože som hodnosťou vyšší – nadporučík v zálohe.
  4. Marián Kozák: Festival Európske ľudové remeslo Kežmarok 2025
  5. Radovan Čipka: Skutok sa stal
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik Tiger v službách systému čurillovcov: Aké benefity dostal za zamotané pravdy?
  7. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 2. časť
  8. Jozef Huljak: Nemáme ropu, ale môžeme mať plán. Čo nás učí príbeh nórskeho bohatstva?
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 21 437
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 15 176
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 571
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 770
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 6 196
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 985
  7. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 602
  8. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 482
  1. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  3. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  6. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  7. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  8. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu