Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Kam kráčaš naša gastronómia...

l AJ KEĎ SA HOVORÍ, sto ľudí, sto chutí, neplatí to vždy a všade. Z prieskumu, týka-júceho sa rôznorodosti reštauračných zariadení v Považskej Bystrici vyplynulo, že chýbajú originálne kuchyne jednotlivých krajín so svojimi typickými recep-túrami. O

Ste majiteľom reštaurácie. Ako zo svojej pozície hodnotíte úroveň gastronomických služieb v Považskej Bystrici?
- Čo sa týka množstva a lokalizácie reštauračných zariadení, situácia je relatívne uspokojivá, no čo sa týka kvality a rôznorodosti, mesto zaostáva za porovnateľnými, ba aj menšími mestami. Chýba tu pravá kuchyňa stredomorských krajín, známa svojou odľahčenou stravou s množstvom zeleniny (a nemyslím tým pizzu a špagety), napríklad originálna ázijská kuchyňa, kde by varili ázijskí kuchári podľa pôvodných receptúr tak, ako to vidíme v okolitých mestách. Nejaké pokusy tu už boli, no viac-menej neúspešné. Značne to súvisí aj so stravovacími návykmi tunajšej klientely.
Je teda tunajšia klientela niečím špecifická?
- Nedá sa to veľmi zovšeobecňovať, no miestni obyvatelia sú v stravovaní značne konzervatívni. Obľúbené sú najmä ťažké mastné a vyprážané jedlá. Jeme málo rýb a zeleniny a všeobecne je nechuť skúšať nové exotické chute, čo je zrejme spôsobené vyššími cenami takýchto jedál. Táto skutočnosť potom následne súvisí so štruktúrou stravovacích zariadení, kde hrajú prím reštaurácie s „tradičnou“ slovenskou kuchyňou (vyprážaný rezeň, vyprážaný syr...) s vyšším podielom predaných (najmä alkoholických) nápojov na celkových tržbách, pričom na kvalitu podávanej suroviny sa príliš neprihliada. Takisto v spotrebe alkoholických nápojov jednoznačne vyhrávajú destiláty v kombinácii s pivom pred vínom. Paradoxne, napriek relatívne vysokej kúpyschopnosti, je považskobystričanom kvalita stravovania väčšinou „ukradnutá“. V našom regióne je to dané historicky tým, že drvivá väčšina ľudí zamestnaných v strojárskom priemysle bola zvyknutá na tzv. „závodné stravovanie“, a tak cenovo náročnejšie rodinné či pracovné obedy v reštaurácii nemajú takú tradíciu, ako je to v iných regiónoch.
Veľa sa hovorí o zdražení gastronomických služieb po vstupe do eurozóny. Čo očakávate od týchto nových podmienok?
- Myslím, že hlavný cenový šok, čo sa týka vstupných surovín, energií a pohonných látok máme za sebou, keďže už dnes nakupujeme tieto komodity za ceny porovnateľné ako v „starých“ členských štátoch eurozóny. Otázne je, do akej miery svoje výstupné ceny prispôsobili jednotlivé stravovacie zariadenia. No zdražovaniu sa určite nevyhneme, tlaky sú od zamestnancov reštaurácií na zvýšenie miezd, zvyšujú sa ceny za špeciálne služby (účtovníctvo, čistenie, údržba technológie, softvér ...). Určite nebude v klasických reštauráciách s obsluhou priestor na varenie kvalitného hlavného jedla za 3 - 4 EUR, za tú cenu dnes napr. vo Viedni dostanete hot-dog s kolou v staničnom bufete. Myslím, že po vstupe do eurozóny prežijú v kvalitnej gastronómii len flexibilné a finančne silné zariadenia, keďže ceny jedál budú kopírovať reálne náklady reštaurácii, no mzdy našich potenciálnych klientov nebudú dosahovať porovnateľnú úroveň. Tento stav potrvá minimálne 3 - 5 rokov, kým sa ako-tak vyrovnajú tieto disproporcie. O tzv. nalievárne a gastrocentrá obavu nemám, tie vzhľadom na svoj charakter prežijú akúkoľvek sociálno-ekonomickú zmenu.
Ako teda „rozhádže“ vstup do eurozóny trh v gastronómii?
- Ja to vidím na tri hlavné segmenty. V prvom, cenovo najnižšom, budú klasické pohostinstvá, espresá, bufety s jednoduchými jedlami, drobným občerstvením a lacnými nápojmi, ktorým budú v stravovaní konkurovať fast foody. Do druhej skupiny sa zaradia jednak samoobslužné gastrocentrá, ktorých ceny jedál budú kopírovať vývoj hodnoty stravného zamestnaneckého lístku, a jednak reštaurácie prednostne zamerané na predaj nápojov (pivárne), ktoré budú ponúkať tradičné jedlá na menu a obmedzený výber jedál na objednávku varených z cenovo dostupnejších a menej kvalitných surovín. A tretiu skupinu budú tvoriť reštaurácie, v ktorých sa bude narábať s kvalitnými surovinami, vyškoleným personálom, modernou technológiou, atraktívnym prostredím a pestrým jedálnym lístkom.
Tento segment bude, samozrejme, cenovo najvyšší a myslím, že v Považskej Bystrici je priestor maximálne pre 2 - 3 reštaurácie tohto typu, keďže sa bavíme o reštauráciách pre miestnu vysoko bonitnú klientelu v max. počte 300 - 500 ľudí, ktorú môže doplniť „cezpoľná“ biznis klientela.
V čom vidíte najväčšie problémy súčasného gastrobiznisu?
- Tých je niekoľko, počnúc nedostatkom kvalitnej pracovnej sily, ťažko dostupnou kvalitnou surovinou, strnulou legislatívou a končiac relatívne nízkymi platmi potenciálnych zákazníkov. Gastrobiznisu v posledných rokoch konkurujú ľahko dostupné hypotéky, lízing osobných automobilov, exotické dovolenky...to všetko odčerpáva disponibilné zdroje príjmovo činných osôb. Nadštandardná osobná spotreba v podobe kvalitného reštauračného stravovania je až na posledných rebríčkoch - aj dobre situovanej skupiny obyvateľstva.
Počuli sme, že chcete z tohto biznisu vycúvať a Vaša reštaurácia je ponúknutá na predaj...
- Každá vec, u ktorej sa dá vyčísliť peňažná hodnota, sa môže stať predmetom kúpy a predaja. Je pravda, že aj my hľadáme pre naše zariadenie potenciálneho strategického partnera, no vzhľadom na podmienky, môže tento proces trvať aj niekoľko rokov. Na druhej strane, momentálne našu reštauráciu modernizujeme a pre našich klientov chystáme v najbližšom čase niekoľko zaujímavých noviniek tak, aby sme im mohli za primeranú cenu ponúknuť kvalitné služby s vysokou pridanou hodnotou.
(VAKR)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 110
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 19 889
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 131
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 119
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 764
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 054
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 622
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 102
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 967
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 608
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Darček pre čitateľov v najbližšom vydaní MY Považského Obzoru

Vydanie prílohy v mimoriadnom náklade plnej tajničiek, krížoviek, sudoku, zábavného čítania a kvalitného obsahu podporili firmy a samosprávy.

Ilustračné foto.

Nedostupná kultúra môže poznačiť budúce generácie

Deti a mládež si postupne odvyknú od kvalitnej kultúry.

ilustračné foto

Bude FK Dubnica prepúšťať? Švec: Prišli sme o vyše 150-tisíc

Exkluzívny pohľad do vnútra dubnického futbalu.

Peter Švec pózuje s Marekom Kuzmom, jedným z lídrov Dubnice, ktorí ostali aj po minulej sezóne.
Rodák z Považskej o historických tituloch aj korone, ktorú prekonal.

Tomáš Frolo, poctivý robotník, ktorý sa nehral na hviezdu

Poctivý robotník v obrane. Rodák z Považskej Bystrice TOMÁŠ FROLO (38) sa nikdy nehral na hviezdu, napriek tomu dokázal to, o čom môže väčšina hokejistov iba snívať. Dva finálové štarty v Plzni a Litvínove pretavil v historické tituly pre svoje tímy.

Tomáš Frolo v drese bratislavského Slovana.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

V Nitre pribudli hospitalizovaní aj mŕtvi. Ohniská na Borovej stráži polícia

Viac ako dve tretiny reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov sú obsadené. Vytvoria ďalšie.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?