Reštaurácia Banco del Peru mení svoju tvár

 REŠTAURÁCIA BANCO DEL PERU je na trhu už siedmy rok, čo je v slovenskom gastrosegmente služieb už úctyhodný vek. Za tento čas nám reštaurácia priniesla do nášho mesta niekoľko noviniek, ktoré boli alebo stále sú jedinečné, a to nielen v Považske

Aby sme čitateľom nepodsúvali len akési subjektívne videnie skutočnosti, nadviažem na zatiaľ jediné nezávislé hodnotenie reštaurácii v SR a to hodnotenie Trend top reštaurácie a hotely, v ktorom ste už niekoľko rokov jednotkou v Považsko-bystrickom regióne. Zaujímalo by ma, do akej miery pripisujete dôležitosť hodnoteniu a či je ťažké udržať si vedúce miesto.
- Vo všeobecnosti akékoľvek hodnotenie a vytváranie rebríčkov je veľmi obľúbenou formou pohľadu na vec. Zákazníkom to poskytuje rýchle a užitočné zorientovanie sa v ponúkaných službách a samotným poskytovateľom služieb ponúka istý nezávislý pohľad z vonku, ktorý im často uniká. Taktiež poskytuje určité priestorové porovnanie s konkurenciou a vytvára spätnú väzbu na to, aby sa služby podniku mohli ešte zlepšovať. Takže som rád, že v redakcii Trendu vznikla táto myšlienka po vzore snáď najznámejšieho hodnotenia reštaurácii na svete „Michelinovských hviezdičiek“. Tie pozná asi každý, kto sa o gastronómiu aspoň trošku zaujíma. Z tohto hľadiska je pre nás hodnotenie veľmi dôležité, aj keď určité výhrady k objektivite hodnotenia mám. Čo sa týka udržateľnosti vedúceho postavenia, je to čoraz ťažšie. Keď sme v roku 2002 začínali, mali sme ambíciu poskytnúť obyvateľom mesta alebo prechádzajúcim turistom, reštauráciu v pravom zmysle slova. Teda nie miesto, kde sa v prvom rade myslí na peniaze a až potom na zákazníka, ale miesto, kde človeka obslúži profesionálny personál v príjemnom a čistom prostredí.Miesto, kde si môže pochutnať na jedle z kvalitných surovín, ktoré nedostane v každej druhej reštaurácii. Zdá sa, že náš cieľ sa nám podarilo splniť a som rád, že si to ľudia všimli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako ste mysleli, že je čoraz ťažšie udržať si to vedúce postavenie?
- V roku 2003 sme boli v Trenčianskom kraji na 5. mieste, v roku 2004 na 6. mieste, v roku 2005 na 7. mieste, v roku 2006 na 4. mieste, v roku 2007 na 7. mieste a v roku 2008 na 9. mieste. Takže vidíte, že umiestnenie v rebríčku kolísalo. No nie z dôvodu výkyvov v kvalite z našej strany, ale z dôvodu nárastu počtu gastronomických zariadení, zameraných na vyššiu kvalitu. Takže oproti našim začiatkom konkurencia rastie a služby sa zdokonaľujú, čo je veľmi pozitívne. Pretože ak sa kdekoľvek na svete vyrobí najlepšia vec, nie je problém doviezť ju a kúpiť si ju napríklad aj v Považskej Bystrici. So službou to takto nejde. To, čo si tu v tomto segmente nevytvoríme, to tu jednoducho nebudeme mať a bolo by to na škodu. Z môjho pohľadu reštauráciou nie je miesto, kde je pomer medzi tržbou kuchyne a baru menší ako 60:40, alebo kde je už dva roky ten istý jedálny lístok a čašníka si musíte odchytiť, aby ste boli obslúžený... Samozrejme, pivárne budú stále existovať, pretože pivo si doma neuvaríme, ale praženicu, toast, hrianku, to áno. No toto nie je reštaurácia, kde podávajú k pivu jedlo. My, na rozdiel od nich, ak to práve zákazník požaduje a neuprednostní napríklad víno, ktoré sa okrem iného k jedlu omnoho viac hodí, podávame k jedlu pivo.

SkryťVypnúť reklamu

Hovoríte o pivárňach ako o niečom, čo s gastronómiou nemá nič spoločné. Nebojíte sa, že ľudia sú radšej v uvoľnenejšej atmosfére, a že práve pivárne a „puby“ sú vašou najväčšou konkurenciou?
- Možno sú konkurenciou z hľadiska počtu zákazníkov, no určite nie z hľadiska kvality služieb. Väčšina ľudí má mylný názor, že súkromný podnik má jedinú funkciu a tou je zisk. Naša existencia nemá len túto jedinú funkciu. Okrem toho, ide o niekoľko ďalších spoločenských funkcií. Svojou činnosťou prispievame k zdravšiemu stravovaniu obyvateľstva, zamestnávame dvadsať osôb, platíme nemalé štátne a mestské dane a poplatky, spolupracujeme pri výchove budúcich zamestnancov v gastronómii a cestovnom ruchu a v neposlednom rade plníme aj výchovnú funkciu. Pre niekoho každodenná rutina stravovania v reštaurácii môže byť pre druhého skôr výnimočnou udalosťou, pri ktorej sa uplatňujú určité spoločenské zvyklosti a etiketa, ako napríklad pri viacchodovom menu alebo správnej kombinácii jedla s nápojmi.

SkryťVypnúť reklamu

Takže máte tajný recept ako riadiť úspešnú reštauráciu?
- Ja som napríklad vyštudovaný ekonóm, ktorý nebol ovplyvnený a zaťažený žiadnou gastrominulosťou, s negatívnymi návykmi. Bola to pre mňa výzva, pri prekonávaní ktorej som sa snažil vysať z praxe a teórie len to najlepšie. Samozrejme, že za výsledkom nie je len moja práca, ja som len manažér. Sú tu aj majitelia a hlavne výborný personál. Dôležité je nepodľahnúť tlakom, ktoré na jednej strane znižujú náklady, ale na druhej strane aj kvalitu. V čase, keď čelíme európskym cenám vstupov, pri polovičnej úrovni európskych cien výstupov, sú mnohí v snahe udržať cenovú hladinu nútení uchyľovať sa k praktikám, ktoré im pomáhajú prežiť, ako je napríklad nákup lacnejších surovín z krajín, kde by boli slovenské normy nedosiahnuteľnou métou, k príprave pokrmov s nižšou hmotnosťou, k redukcii dodatočných služieb podniku... Toto je to, čo nechceme dopustiť. Preto je cenová konkurencia pre nás neprijateľná a výška ceny sa od začiatku riadi rovnakým cenotvorbovým vzorcom, pričom nárast našej ceny kopíruje nárasty cien našich dodávateľov. Zákazníkom sa snažíme ponúkať stále niečo nové. Aby som bol konkrétny - najmenej trikrát za rok meníme 10 percent ponuky jedálneho lístka. Pred každým hlavným jedlom (okrem obedového menu) sme začali podávať malé predjedlo, ktoré voláme záhryzok, pri účte nad 2000 Sk zavoláme a zaplatíme zákazníkovi v rámci mesta taxi, rozširujeme detský kútik a v ponuke sa objavujú aj pokrmy pre najmenšie deti od 4. mesiaca života. Priestor sme doplnili pohodlnou sedacou súpravou pre dvojice na kávičke alebo víne, v lete bude nové drevené sedenie na bočnej terase s možnosťou vonkajšieho grilovania. Za zmienku určite stojí nainštalovaná plazmová obrazovka, na ktorej je kvalitnou kamerou on-line snímaný chod kuchyne, kde zákazníci môžu kontrolovať prípravu svojho jedla. Od júna do konca roka pripravujeme pre gurmánov v každom mesiaci týždeň kuchyne z určitej oblasti. Týždeň polí a lúk (zajace, králiky, bažanty, prepelice) od 9.júna, morí a oceánov (krevety, morské ryby, chobotnice, sépie) od 7.júla, zeme (zelenina na rôzne spôsoby) od 11.augusta, ohňa (grilované špeciality) od 15.septembra, riek a potokov (kapry, pstruhy, raky, zubáč, úhor) od 13.októbra, lesa (jeleň, srnka, diviak, daniel) od 10.novembra a vzduchu (kačka, hus) od 8. decembra. Takto vidí poskytovanie gastronomických služieb celý personál našej reštaurácie a pri príležitosti tohto rozhovoru, za ktorý Vám pekne ďakujem, by som chcel poďakovať aj všetkým našim zákazníkom. (DV)

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 195
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 870
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 182
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 776
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 907
  1. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  2. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  3. Martin Borecky: Rakovina
  4. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  5. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  6. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  7. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  8. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 957
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 618
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 415
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 137
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 427
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 360
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 212
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V príprave sa Sedmerovec stretol aj s dorastom Dubnice.

Pred začiatkom odvetnej časti oblastnej 8. ligy ObFZ Považská Bystrica sme nazreli do príprav Sedmerovca, Ilavy, Pružiny, Bodinej, Jasenice, Vrchteplej, Lednice, Kvašova B a Ilavy.


Vpravo Anton Ulbricht, konateľ spoločnosti Tanawa, ktorá vyrába tatranskú minerálku.

V ďalšej časti seriálu Príbeh značky sme hovorili s konateľom spoločnosti Tanawa.


Oravský hrad.

Na svoje si prídu všetky vekové skupiny.


Ikonický roštový chodník cez mokrade.

Historický park v Lednických Rovniach patrí na Slovensku k najkrajším.


  1. Ivan Mlynár: Šedá kôra chodiacej kópie Mariana Kotlebu, Tomáša Tarabu, vyprodukovala ďalšie verbálne fekálie.
  2. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  3. Martin Borecky: Rakovina
  4. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  5. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  6. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  7. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  8. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 957
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 618
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 415
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 137
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 427
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 360
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 212
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu