Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Nepozorní môžu na tringeltoch v eure prísť o veľa

Názory na to, ako euro ovplyvní výšku prepitného, sú rôzne. Zvýšená opatrnosť je však namieste.

Útratu v reštaurácii môže ľuďom po prechode na euro zvýšiť aj výška prepitného, ktorú nechajú čašníkovi. Obavy z eura však môžu viesť aj k tomu, že ho zákazníci prestanú dávať, alebo znížia, kým si v počítaní v eurách nebudú istejší. Zníženie výšky prepitného od budúceho roka očakáva aj reš-tauračný a hotelový biznis.
Niektorí euroodborníci nabádajú k väčšej opatrnosti po eure. Ak sa rozhodnete odmeniť čašníka „len“ dvoma eurami, večeru preplatíte o vyše 60 korún, pri platení a zaokrúhľovaní by ste preto mali byť opatrnejší ako doteraz, tvrdia euroodborníci.
„Veta "drobné si nechajte" by mala byť po eure minulosťou,“ povedal splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát. Naopak, bývalá viceguvernérka Národnej banky a členka predstavenstva VÚB banky Elena Kohútiková si myslí, že výška prepitného sa po eure výrazne nezmení: „Teraz bežné tringelty sa postupne zaokrúhlia na desiatky centov či euro.“
Prepitné je na zákazníkovi
Platenie v euromene môže byť problémom hlavne pre tých, ktorým je euro stále neznáme. „Väčšina občanov nikdy neprišla do kontaktu s eurom, preto odporúčame byť opatrný,“ povedala hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuša Krkošová. Neznalosť meny vedie k väčšej ľahkovážnosti pri míňaní, lebo bankovkám, ktoré nepoznáme, pripisujeme nižšiu hodnotu, ako majú. Je lepšie si najprv dať vydať do posledného centa, odporúča Krkošová. A až potom sa rozhodnúť, aké ešte prepitné dať.
Je dobrým zvykom odmeniť obsluhu v reštaurácii či poslíčka v hoteli drobnými navyše. „V žiadnom prípade by čašník nemal vymáhať prepitné tým, že hosťovi nemôže vydať, lebo nemá dostatok drobných mincí,“ povedala Krkošová.
Podľa Kohútikovej by riešením bolo upozorniť zákazníka na nezvyčajnú výšku prepitného. „Ak by občan dal neprimerane vysoký tringelt, čašník by ho na to upozornil a spýtal by sa ho, či ozaj takúto sumu chcel dať,“ povedala
Ako to bude po eure
Ľudia budú opatrní hlavne na začiatku a zvážia každý cent navyše, myslí si Kohútiková. Neskôr si každý nájde primeranú hodnotu pre svoju peňaženku. Pripúšťa, že niekde môže ísť prepitné dole. „Ak dnes niekto dáva dvadsať korún, skôr sa rozhodne pre 50 centov ako pre jedno euro,“ povedala Kohútiková.
V niektorých krajinách bolo občanom pri prechode na euro odporúčané, aby, pokiaľ si nezvyknú na nominálne hodnoty cien v novej mene, nedávali tringelty, vysvetlila bankárka. „Myslím si, že ľudom môžeme iba odporúčať, aby si vždy nechali dostatok času na rozhodnutie, či dajú tringelt a v akej výške.“ Podľa nej je dôležité, aby si výšku prepitného porovnali s tým, čo platia za službu alebo obed.
Podľa prezidenta Zväzu hotelov a reštaurácií Jozefa Bendžalu je riešením pri platení si vypočítať 5 až 10 percent z ceny a podľa toho sa rozhodnúť, koľko dáte na prepitnom.
ZDENA ZAJÍČKOVÁ, SME

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 045
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 462
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 068
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 670
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 310
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 002
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 559
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 427
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 302
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 696
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

ilustračné foto

Deväť dní testovania máme za sebou. Od stredy platia sprísnené pravidlá pre zákaz vychádzania. Máme pre vás aktuálny zoznam obmedzení ale aj výnimiek, ktoré bude polícia intenzívne kontrolovať.

2 h
ilustračné foto

Pozitívnych bolo 30 556 ľudí.

16 h
Ilustračné foto

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vykonali hasiči v Trenčianskom kraji v roku 2020 celkovo 581 výjazdov.

20 h

Kvôli havárií stavebného stroja v Milochove uzatvorili cestu na dve hodiny. Dialo sa tak v exponovanej dobe, kedy sa ľudia vracali z práce. Konflikty kvôli stavbe sa vyostrujú, havárie sú častejšie.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

19 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

16 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

16 h

Už ste čítali?