ety.
POVAŽSKÁ BYSTRICA. Beseda v priestoroch školy na Ulici Slovenských partizánov pre žiakov nadaných tried bola práve o zdravej výžive a zdravom životnom štýle. Prednášajúcim bol Ján Keresteš, autor mnohých kníh a publikácií pre odbornú i laickú verejnosť. Ako sám priznal, vedomosti z jeho prednášok si odnášajú študenti z rôznych vysokých škôl, ale takémuto, vekom mladému publiku ešte neprednášal. Zároveň však prejavil radosť nad tým, že tento raz poučil o tom, čo je zdravé a čo nie práve deti. „Stravovacie návyky u človeka sa začínajú už v ranom veku. Prvý styk s potravou pri narodení formuje človeka na celý život. Tou potravou je materské mlieko, v ktorom sú najcennejšie látky,“ hovorí Ján Keresteš, pričom zdôrazňuje, že mlieko by malo v živote človeka zohrávať kľúčovú úlohu i naďalej.
Zo štatistík plynie, že ročná spotreba mlieka na Slovensku je 148 litrov na osobu, čo nás radí na posledné miesto v Európe. Len pre porovnanie, spotreba syrov na Slovensku je päť kilogramov, pričom vo svete je to 19 kilogramov. Podľa Jána Keresteša nízka spotreba mlieka zanecháva u detí následky v tvorbe kostí. „Ak nie sú zdravé kosti, nevytvára kostná dreň zdravú krv. A bez zdravej krvi, nemôže byť zdravé telo. Veľa závisí aj od toho, či je mlieko aktívne alebo zbavené živín. Stravovať by sme sa mali tak, aby sme sa dožili vysokého veku. Bunečné systémy nesú časovú informáciu, akú máme naprogramovanú genetickú výbavu. To môžeme ovplyvniť už na začiatku správnym životným štýlom a výživou.“ upresnil.
V závere besedy prednášajúci na konkrétnych výrobkoch preveril znalosti detí v oblasti mliečnej výživy a zodpovedal niekoľko otázok. Deti napríklad zaujímalo, ako vzniká alergia na mlieko a čím sa dá mlieko nahradiť, aký je rozdiel medzi tvrdými a tavenými syrmi, kde kúpime nepasterizovanú bryndzu, čo majú spoločné mliečne zuby s mliekom, aké choroby môže vyvolať nedostatok mlieka i to, z akého mliečka sa vyrábajú jogurty... ⋌(DV)