Piatok, 9. jún, 2023 | Meniny má Stanislava

Elixírom na dušu je šálka voňavej kávy

JANKU BABČANOVÚ z Považskej Bystrice priťahovala vôňa kávy už od detstva a neopustila ju dodnes. Podľa Janky je káva fenomén, plný vône a chuti. Má nielen povzbudzujúce, ale aj relaxačné účinky.

Šálka plná speneného a voňavého moku nepochybne patrí k pravej oddychovej atmosfére. S odborníčkou v tejto oblasti Jankou Babčanovou hovoríme nielen o jej príprave.
Začneme pekne po poriadku. Odkiaľ káva pochádza?
- Väčšina kávy pochádza z Brazílie, z rôznych plantáži. Po zbere sa zvyčajne prevezie do Talianska, kde sa praží a ďalej spracúva. V nadmorských výškach nad 1500 metrov dorastá kvalitná arabica, ktorá sa predáva buď samostatne alebo sa mieša v správnom pomere s Robustou. Robusta je menej kvalitný druh kávy, no ak sa namieša s Arabicou, káva dosiahne vyšší podiel kofeínu, kvalitnú penu a sladkastú chuť.
Podľa akých kritérií sa posudzuje kvalita kávy?
- Sto ľudí, sto chutí. Ak má byť káva kvalitná, musí pochádzať z oblasti s nadmorskou výškou 1500 metrov a viac. Zrno by malo mať určitú veľkosť a vzhľad. Najkvalitnejšia je tá káva, ktorá sa zberá a triedi ručne. Veľa závisí aj od spôsobu praženia, kde musí byť dodržaný správny postup. Určitý druh arabiky a robusty sa musí prepražiť len jemne, ale je káva, ktorú je potrebné prepražiť veľmi silno, aby sa dosiahla lahodná chuť, vôňa aj pena. Keby sa napríklad iná káva vypražila tak ako Keňa, zhorela by, ale pri Keni sa iba dlhým pražením dosiahne chuť a kvalita.
Ako rozpozná bežný zákazník, ktorá káva je kvalitná?
- Špecificky to odhadnú len odborníci, ktorí s kávou pracujú profesionálne. Veľa závisí aj od spôsobu jej prípravy. Pokiaľ je káva pripravená nesprávne, je potlačená jej podstata a výnimočnosť.
Ako ju teda pripraviť tak, aby vynikla jej chuť?
- Pokiaľ chce niekto vychutnať kvalitnú plantážovú kávu, musí jej nasypať do šálky viac. Výsledok sa odvíja aj od toho, či je čerstvo zomletá, na type kávovaru, v akom sa ide pripraviť. Nesmie byť ani veľmi najemno, pretože hrozí jej preparenie, ani nie nahrubo, pretože pretečie a dostatočne sa nevylúhuje. V oboch prípadoch je potlačená kvalita. Kávu nalievame zásadne do horúcej šálky. Dobrá káva tečie 15 až 20 sekúnd, po tomto intervale tečie už len slabá káva alebo tmavá voda, ktorá nemá s týmto názvom nič spoločné.
Veľa ľudí uprednostňuje zalievanú kávu pred pressom. Existuje i tu špeciálny recept?
- Ani nie tak recept ako rada. Opäť pripomínam, že kávu treba pripraviť v horúcej šálke. Odporúčam prehriať aspoň dno, pretože akonáhle padne prvá kvapka na studené dno, ovplyvní to chuť. Takto pripravujú kávu i v mnohých krajinách, takže je to osvedčený recept. Po otvorení odporúčam uložiť kávu do skla, najlepšie do chladničky. Takto si najdlhšie zachová kvalitu a jedinečnosť.
Najdrahšia zo všetkých káv je Cibetka. Jej cena sa pohybuje okolo 90-tisíc korún za kilogram. Ochutnali ste ju už?
- Zatiaľ nie. Poznám však ľudí ktorí ju odskúšali a tvrdia, že je výnimočná. Rukami i kávovarmi mi však prechádzajú značky, ktoré nijako nezaostávajú za tými najdrahšími, aj keď ani ich cena nie je najnižšia. U zákazníkov sa tešia obľube plantážové kávy z celého sveta Obľúbená je India, lebo je sladká, Keňa preto, lebo je korenistá a v poslednom čase i biokávy. Ľudia by sa pri kúpe mali sústreďovať predovšetkým na to, čo im chutí. Nebáť sa experimentovať a vyskúšať i niečo nové. Vyvarovať by sa mali lacných značiek, pretože hazardovanie so zdravím sa nevypláca. Aj tu platí pravidlo, menej je niekedy viac.
Čím je káva výnimočná pre vás a akú pijete najradšej?
- Najradšej mám presso bez mlieka a bez cukru, pretože iba tak vychutnám jedinečnosť jej chuti. Aj keď je káva u nás jediná povolená droga, pre mňa je nástrojom na nadobudnutie duševnej rovnováhy. Iba pri kávičke si žena pri celodennom zhone vyčlení trošku času pre seba. Tá maličká chvíľka zahalená vôňou stojí za to. DANA VALACHOVÁ

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  4. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  7. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  8. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  1. Ojazdených elektromobilov je v SR 3x viac než pred covidom
  2. V Bratislave vznikla nová stomatologická klinika
  3. Zláka vás vôňa Atlantiku či krásy vnútrozemia Portugalska?
  4. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  5. Viac kusov hydiny do každej rodiny
  6. Super zábava, super deň
  7. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  8. Ako znížiť vysoký cholesterol?
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 15 587
  2. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 10 066
  3. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 751
  4. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 5 828
  5. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo 5 150
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 4 811
  7. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 4 516
  8. Ako znížiť vysoký cholesterol? 4 124

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: "Dneprogres" zaplavil Záporožie v roku 1941, "Kachovka" dnes.
  2. Tomáš Kraus: Deň víťazstva
  3. Roland Šipoš: Vzťahy
  4. Monika Mezeiova: Krásy stredného veku
  5. Marián Viskupič: Veronika, digitalizácia, eurofondy...tri slová, obyčajné slová
  6. Samuel Zubo: Neziskovky vyzývajú voličov v zahraničí: Voľte poštou! - mobilizácia voličov začala.
  7. Ľuboš Vodička: O víne zo Starej Hory, o kúzle osady zo Sebechlebov
  8. Jozef Varga: Počúvam aj Sodom
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 16 276
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 9 787
  3. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 659
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 985
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 6 162
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 245
  7. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 5 053
  8. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 752
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Diskusiu vysielame naživo v utorok 13. 6. 2023 o 19.00 h.


21 h
Lovec hradov Lukáš maleček na hrade Kreuzenstein v Rakúsku.

Navštívte pamiatky v blízkom okolí Slovenska.


16 h
Ján Gondžur, manažér developerských projektov spoločnosti FinGO.sk

V Považskej Bystrici pribudnú stovky bytov.


18 h

Určite ste už boli na nejakom teambuildingu, kde sa vám buď páčilo alebo veľmi nie. Záleží to od viacerých faktorov, ktoré musia do seba zapadnúť.


8. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z mesta uviedli, že na "túto iniciatívu skupiny občanov" nebudú reagovať.


TASR 22 h

Opel zrejme dostal na mokrej ceste šmyk.


21 h

Prípad sme preverili priamo na riaditeľstve Strediska sociálnych služieb.


19 h

Medzi Kriváňom a Mýtnou je aktuálne najviac stavebnej techniky na Slovensku.


7. jún

Blogy SME

  1. Ján Šeďo: "Dneprogres" zaplavil Záporožie v roku 1941, "Kachovka" dnes.
  2. Tomáš Kraus: Deň víťazstva
  3. Roland Šipoš: Vzťahy
  4. Monika Mezeiova: Krásy stredného veku
  5. Marián Viskupič: Veronika, digitalizácia, eurofondy...tri slová, obyčajné slová
  6. Samuel Zubo: Neziskovky vyzývajú voličov v zahraničí: Voľte poštou! - mobilizácia voličov začala.
  7. Ľuboš Vodička: O víne zo Starej Hory, o kúzle osady zo Sebechlebov
  8. Jozef Varga: Počúvam aj Sodom
  1. Vlasta Sedláková: Ruský štandard 16 276
  2. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 9 787
  3. Martin Sukupčák: Barbari aj na Slovensku 9 659
  4. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 985
  5. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 6 162
  6. Ján Šeďo: Západ nejaví záujem o dianie na Slovensku a odchádzajú aj veľkí investori. 5 245
  7. Lukáš Fedor: Medická nie je pre medikov alebo ako sa štát správa k budúcim lekárom 5 053
  8. Michal Porubän: Adamovi Blahovi a Lile Blahovej po roku 2030.Aký bol Váš otec Ľuboš Blaha v skutočnosti, keď ste boli ešte deti. 4 752
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu