Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Elixírom na dušu je šálka voňavej kávy

JANKU BABČANOVÚ z Považskej Bystrice priťahovala vôňa kávy už od detstva a neopustila ju dodnes. Podľa Janky je káva fenomén, plný vône a chuti. Má nielen povzbudzujúce, ale aj relaxačné účinky.

Šálka plná speneného a voňavého moku nepochybne patrí k pravej oddychovej atmosfére. S odborníčkou v tejto oblasti Jankou Babčanovou hovoríme nielen o jej príprave.
Začneme pekne po poriadku. Odkiaľ káva pochádza?
- Väčšina kávy pochádza z Brazílie, z rôznych plantáži. Po zbere sa zvyčajne prevezie do Talianska, kde sa praží a ďalej spracúva. V nadmorských výškach nad 1500 metrov dorastá kvalitná arabica, ktorá sa predáva buď samostatne alebo sa mieša v správnom pomere s Robustou. Robusta je menej kvalitný druh kávy, no ak sa namieša s Arabicou, káva dosiahne vyšší podiel kofeínu, kvalitnú penu a sladkastú chuť.
Podľa akých kritérií sa posudzuje kvalita kávy?
- Sto ľudí, sto chutí. Ak má byť káva kvalitná, musí pochádzať z oblasti s nadmorskou výškou 1500 metrov a viac. Zrno by malo mať určitú veľkosť a vzhľad. Najkvalitnejšia je tá káva, ktorá sa zberá a triedi ručne. Veľa závisí aj od spôsobu praženia, kde musí byť dodržaný správny postup. Určitý druh arabiky a robusty sa musí prepražiť len jemne, ale je káva, ktorú je potrebné prepražiť veľmi silno, aby sa dosiahla lahodná chuť, vôňa aj pena. Keby sa napríklad iná káva vypražila tak ako Keňa, zhorela by, ale pri Keni sa iba dlhým pražením dosiahne chuť a kvalita.
Ako rozpozná bežný zákazník, ktorá káva je kvalitná?
- Špecificky to odhadnú len odborníci, ktorí s kávou pracujú profesionálne. Veľa závisí aj od spôsobu jej prípravy. Pokiaľ je káva pripravená nesprávne, je potlačená jej podstata a výnimočnosť.
Ako ju teda pripraviť tak, aby vynikla jej chuť?
- Pokiaľ chce niekto vychutnať kvalitnú plantážovú kávu, musí jej nasypať do šálky viac. Výsledok sa odvíja aj od toho, či je čerstvo zomletá, na type kávovaru, v akom sa ide pripraviť. Nesmie byť ani veľmi najemno, pretože hrozí jej preparenie, ani nie nahrubo, pretože pretečie a dostatočne sa nevylúhuje. V oboch prípadoch je potlačená kvalita. Kávu nalievame zásadne do horúcej šálky. Dobrá káva tečie 15 až 20 sekúnd, po tomto intervale tečie už len slabá káva alebo tmavá voda, ktorá nemá s týmto názvom nič spoločné.
Veľa ľudí uprednostňuje zalievanú kávu pred pressom. Existuje i tu špeciálny recept?
- Ani nie tak recept ako rada. Opäť pripomínam, že kávu treba pripraviť v horúcej šálke. Odporúčam prehriať aspoň dno, pretože akonáhle padne prvá kvapka na studené dno, ovplyvní to chuť. Takto pripravujú kávu i v mnohých krajinách, takže je to osvedčený recept. Po otvorení odporúčam uložiť kávu do skla, najlepšie do chladničky. Takto si najdlhšie zachová kvalitu a jedinečnosť.
Najdrahšia zo všetkých káv je Cibetka. Jej cena sa pohybuje okolo 90-tisíc korún za kilogram. Ochutnali ste ju už?
- Zatiaľ nie. Poznám však ľudí ktorí ju odskúšali a tvrdia, že je výnimočná. Rukami i kávovarmi mi však prechádzajú značky, ktoré nijako nezaostávajú za tými najdrahšími, aj keď ani ich cena nie je najnižšia. U zákazníkov sa tešia obľube plantážové kávy z celého sveta Obľúbená je India, lebo je sladká, Keňa preto, lebo je korenistá a v poslednom čase i biokávy. Ľudia by sa pri kúpe mali sústreďovať predovšetkým na to, čo im chutí. Nebáť sa experimentovať a vyskúšať i niečo nové. Vyvarovať by sa mali lacných značiek, pretože hazardovanie so zdravím sa nevypláca. Aj tu platí pravidlo, menej je niekedy viac.
Čím je káva výnimočná pre vás a akú pijete najradšej?
- Najradšej mám presso bez mlieka a bez cukru, pretože iba tak vychutnám jedinečnosť jej chuti. Aj keď je káva u nás jediná povolená droga, pre mňa je nástrojom na nadobudnutie duševnej rovnováhy. Iba pri kávičke si žena pri celodennom zhone vyčlení trošku času pre seba. Tá maličká chvíľka zahalená vôňou stojí za to. DANA VALACHOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 556
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 599
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 469
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 847
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 328
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 383
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 559
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 718
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 106
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Predpoludňajšie testovanie prinieslo v Púchove dve percentá pozitívnych výsledkov

V trinástich odberových miestach na území mesta Púchov vykonali odberné tímy do 12:00 spolu 3 430 testov. Primátorku Púchova znepokojuje rapídny úbytok testov a certifikátov.

V považskobystrickej časti Podmanín zatvorili odberné miesto, nemajú testy

Ako informovala Miluše Kollárová z komunikačného oddelenia považskobystrickej radnice, rapídne sa znižuje počet testov aj na ďalších odberných miestach.

Na strednom Považí majú problémy s chýbajúcimi testami a certifikátmi

Problém vznikol preto, lebo ľudia z Považskej Bystrice sa chceli vyhnúť dvojhodinovým radom a išli sa dať otestovať do dedín. Tie na to neboli pripravené.

Obyvateľov Lúk testujú v exteriéri, prichádzajú aj ľudia z okolia

Teplé oblečenie a dáždnik patria k povinnej výbave obyvateľov Lúk (okres Púchov), ktorí sa cez víkend zúčastňujú na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Novej Bani trinásť pozitívnych, primátora Hriňovej prekvapil záujem (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Testovanie v Žilinskom kraji prebieha bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Pred synagógou si rozložili aparatúru žilinskí dídžeji. Centrom mesta sa rozliehala hudba, ktorou chcú spríjemniť čakanie. Tvrdia, že dnes to nie je párty.

Už ste čítali?