Elixírom na dušu je šálka voňavej kávy

JANKU BABČANOVÚ z Považskej Bystrice priťahovala vôňa kávy už od detstva a neopustila ju dodnes. Podľa Janky je káva fenomén, plný vône a chuti. Má nielen povzbudzujúce, ale aj relaxačné účinky.

Šálka plná speneného a voňavého moku nepochybne patrí k pravej oddychovej atmosfére. S odborníčkou v tejto oblasti Jankou Babčanovou hovoríme nielen o jej príprave.
Začneme pekne po poriadku. Odkiaľ káva pochádza?
- Väčšina kávy pochádza z Brazílie, z rôznych plantáži. Po zbere sa zvyčajne prevezie do Talianska, kde sa praží a ďalej spracúva. V nadmorských výškach nad 1500 metrov dorastá kvalitná arabica, ktorá sa predáva buď samostatne alebo sa mieša v správnom pomere s Robustou. Robusta je menej kvalitný druh kávy, no ak sa namieša s Arabicou, káva dosiahne vyšší podiel kofeínu, kvalitnú penu a sladkastú chuť.
Podľa akých kritérií sa posudzuje kvalita kávy?
- Sto ľudí, sto chutí. Ak má byť káva kvalitná, musí pochádzať z oblasti s nadmorskou výškou 1500 metrov a viac. Zrno by malo mať určitú veľkosť a vzhľad. Najkvalitnejšia je tá káva, ktorá sa zberá a triedi ručne. Veľa závisí aj od spôsobu praženia, kde musí byť dodržaný správny postup. Určitý druh arabiky a robusty sa musí prepražiť len jemne, ale je káva, ktorú je potrebné prepražiť veľmi silno, aby sa dosiahla lahodná chuť, vôňa aj pena. Keby sa napríklad iná káva vypražila tak ako Keňa, zhorela by, ale pri Keni sa iba dlhým pražením dosiahne chuť a kvalita.
Ako rozpozná bežný zákazník, ktorá káva je kvalitná?
- Špecificky to odhadnú len odborníci, ktorí s kávou pracujú profesionálne. Veľa závisí aj od spôsobu jej prípravy. Pokiaľ je káva pripravená nesprávne, je potlačená jej podstata a výnimočnosť.
Ako ju teda pripraviť tak, aby vynikla jej chuť?
- Pokiaľ chce niekto vychutnať kvalitnú plantážovú kávu, musí jej nasypať do šálky viac. Výsledok sa odvíja aj od toho, či je čerstvo zomletá, na type kávovaru, v akom sa ide pripraviť. Nesmie byť ani veľmi najemno, pretože hrozí jej preparenie, ani nie nahrubo, pretože pretečie a dostatočne sa nevylúhuje. V oboch prípadoch je potlačená kvalita. Kávu nalievame zásadne do horúcej šálky. Dobrá káva tečie 15 až 20 sekúnd, po tomto intervale tečie už len slabá káva alebo tmavá voda, ktorá nemá s týmto názvom nič spoločné.
Veľa ľudí uprednostňuje zalievanú kávu pred pressom. Existuje i tu špeciálny recept?
- Ani nie tak recept ako rada. Opäť pripomínam, že kávu treba pripraviť v horúcej šálke. Odporúčam prehriať aspoň dno, pretože akonáhle padne prvá kvapka na studené dno, ovplyvní to chuť. Takto pripravujú kávu i v mnohých krajinách, takže je to osvedčený recept. Po otvorení odporúčam uložiť kávu do skla, najlepšie do chladničky. Takto si najdlhšie zachová kvalitu a jedinečnosť.
Najdrahšia zo všetkých káv je Cibetka. Jej cena sa pohybuje okolo 90-tisíc korún za kilogram. Ochutnali ste ju už?
- Zatiaľ nie. Poznám však ľudí ktorí ju odskúšali a tvrdia, že je výnimočná. Rukami i kávovarmi mi však prechádzajú značky, ktoré nijako nezaostávajú za tými najdrahšími, aj keď ani ich cena nie je najnižšia. U zákazníkov sa tešia obľube plantážové kávy z celého sveta Obľúbená je India, lebo je sladká, Keňa preto, lebo je korenistá a v poslednom čase i biokávy. Ľudia by sa pri kúpe mali sústreďovať predovšetkým na to, čo im chutí. Nebáť sa experimentovať a vyskúšať i niečo nové. Vyvarovať by sa mali lacných značiek, pretože hazardovanie so zdravím sa nevypláca. Aj tu platí pravidlo, menej je niekedy viac.
Čím je káva výnimočná pre vás a akú pijete najradšej?
- Najradšej mám presso bez mlieka a bez cukru, pretože iba tak vychutnám jedinečnosť jej chuti. Aj keď je káva u nás jediná povolená droga, pre mňa je nástrojom na nadobudnutie duševnej rovnováhy. Iba pri kávičke si žena pri celodennom zhone vyčlení trošku času pre seba. Tá maličká chvíľka zahalená vôňou stojí za to. DANA VALACHOVÁ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 976
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 548
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 480
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 434
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 755
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 896
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 703
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 217
  1. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  2. Eva Bachletová: Pre mamy
  3. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  4. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  5. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  6. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  7. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  8. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 476
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 932
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 558
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 769
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 12 411
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 058
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 041
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 5 820
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Timotej Opálek: Arcade Fire - Pink Elephant
  2. Eva Bachletová: Pre mamy
  3. Milan Buno: Čo keby ste si vybrali inak? Ako by potom vyzeral váš život? | 7 knižných tipov
  4. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  5. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  6. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  7. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  8. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 476
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 932
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 558
  4. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 769
  5. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 12 411
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 058
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 041
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 5 820
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu