Obezita je charakterizovaná ako ochorenie, pretože zvyšuje riziko srdcovo-cievnych chorôb.
Zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, mozgovej príhody, infarktu, vzniku cukrovky, ale zvyšuje aj riziko nádorov, hlavne u žien. A to nádorov maternice a prsníkov. Zhoršuje pôrodnosť, teda môže vyvolať neplodnosť u žien, zhoršuje priebeh tehotenstva, zvyšuje riziko komplikácií v tehotenstve
a, samozrejme, ovplyvňuje aj kĺby, najmä kolenný a bedrový.
„Tí, ktorí majú Body mass index (BMI) viac ako 30, sú obézni, zvyšuje sa u nich aj riziko úmrtia. Preto je obezita taká dôležitá, lebo má nežiaduce zdravotné následky," povedal Vladimír Spišák, primár oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice
s Poliklinikou v Žiline.
Ako liečiť obezitu
„Aby sme obezitu mohli liečiť, musíme definovať BMI, odmerať tuk v tele tukomerom a odmerať obvod pásu. Ak má žena nad 80 cm a muž nad 88 cm
v páse, takisto patria k obéznym. Na základe týchto vecí urobíme diagnózu. Rozdelíme ju do 1., 2. alebo 3. stupňa
štádia obezity a podľa toho ju liečime. Pretože zníženie váhy
o 5-10% výrazne zlepší prognózu pacienta. Zníži sa úmrtnosť
o 20%, kardiovaskulárne choroby o 9%, nádorové o 37%, cu-krovka o 44%. Zlepšia sa aj ťažkosti s kĺbami," vysvetľuje primár. V nemocnici sa venujú pacientom, ktorí potrebujú znížiť svoju váhu o 10%. „Čo nie je veľký problém. Na to potrebujú pacienti v prvom rade diétu, ktorá vylúči všetky jedlá, ktoré sú príliš kalorické. Ďalej potrebujú pohybovú aktivitu a celú zmenu životného štýlu. Na poslednom mieste je možná liečba medikamentami, čiže tabletkami," povedal primár Spišák.
Podstata je, že človek musí prijať menej kalórií ako vydá. Akonáhle prijíma viac, odkladá sa všetko do tuku. „Rozvrh stravovania by mal byť taký, aby najviac potravy človek prijal dopoludnia a popoludní a večer len minimum. Po 18.00 h by nemal jesť žiadne kalorické jedlá a ak, tak len nejaké ovocie, zeleninu," informoval. Jesť môžno zeleninu čerstvú i dusenú. Šalát bez majonézy len s nízkotučným jogurtom. Ďalej ovocie, chudé mäso (kuracie, morčacie mäso) a to varené a dusené, nie vyprážané. Tiež ryby, tofu syr, sóju.
Dôležitý je pohyb
Dôležité je znížiť objem stravy
a zvýšiť pohybovú aktivitu. 70% rozhoduje diéta a tých 30% pohybový režim. „Kto chce schudnúť, musí denne aspoň hodinu cvičiť," tvrdí Spišák. „Vyvinúť aktivitu, pri ktorej sa spotí, unaví, zadýcha, spáli kalórie. Musí to trvať viac ako 20 minút, lebo až po 20 minútach sa začnú spotrebúvavať tukové zásoby. Môže to byť rôzny typ cvičenia, bicyklovanie na stacionárnom bicykli, v teréne, vonku, lyžovať, behať a pod."
Stranu pripravila
KATARÍNA KVAŠŇOVSKÁ