Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Návštevníci si pochutnali aj na tradičných jedlách

Tanec, spev, hudba, dobrá zábava a výrobky ľudových remeselníkov. To všetko ste mohli nájsť na Marikovských folklórnych slávnostiach. Pochutnať ste si mohli aj na tradičných jedlách regiónu.

Na priestranstve za pódiom ste mohli vidieť kroje z rôznych kútov regiónu i Slovenska.Na priestranstve za pódiom ste mohli vidieť kroje z rôznych kútov regiónu i Slovenska. (Zdroj: VIERA ŽALUDKOVÁ)

HORNÁ MARIKOVÁ. Marikovské folklórne slávnosti majú za sebou už sedemnásty ročník. Konal sa v sobotu 18. júla. Súčasťou bola aj výstava ľudových hudobných nástrojov.

Lednická baba

Sprievodným podujatím slávností bola ochutnávka tradičných jedál. Čo dedina, to iná chuť. Ženy z folklórnej skupiny Ledničanka ponúkali osúchy - zemiakové, makové, kmínové, slaninové, štricle plnené makom. Výborný bol aj ovčí syr či baba. „A k tomu ponúkame aj slivovičku v pálenici točenú," povedala Viera Šeligová.

Skryť Vypnúť reklamu

Tradičným jedlom tohto regiónu sú osúchy a baba. Recept na lednickú babu prezradila Anna Hrubčínová. „Zemiaky sa nastrúhajú, mäso sa udusí, na to sa dá cibuľka, trocha masti, krúpy sa podusia. Keď je všetko vychladnuté, okrem mäsa, ktoré nemôže byť celkom vychladnuté, zmiešame všetko spolu, pridáme sa soľ, korenie, majoránku, cesnak. Babu pečieme v kastróli v peci," vysvetlila.

Viera Šeligová dodala, že vajíčka do baby nedávajú. „Bolo ich kedysi málo, lebo sa dávali na kontigent, tak gazdinky šetrili. A my ich šetríme doteraz," zasmiala sa.

Prečínska šutolica

Tradičným jedlom v Prečíne je šutolica. Recept na ňu povedala Terézia Čierniková z folklórnej skupiny Limbora. „Fazuľu varíme asi hodinu a pol, dáme s ňou uvariť aj údené mäso, neskôr kapustu. Na masti podusíme zeleninu, zaprášime múkou. Urobíme zápražku. Zemiaky dáme uvariť samostatne. Keď sú fazuľa, mäso a kapusta takmer uvarené, pridáme udusenú zeleninou, nakoniec majoránku a cesnak. Mäso pokrájame na malé kúsky."

Skryť Vypnúť reklamu

Ich šutolica bola skutočne výborná. A pokiaľ ste na ňu nemali chuť, vybrať ste si mohli napríklad sladké pirohy s makovo-jablkovou plnkou či zemiakové pirohy plnené údeným mäsom a dusenou kapustou.

Jedlá z regiónu

Peter Brídzik bol v stánku, kde ponúkali marikovské jedlá. Recept ani na jedno z nich povedať nechcel, on vraj nevarí. Ale tradičné jedlá poznal - krúpna baba a pagáčiky.

Svoj stánok mala aj Lysá pod Makytou, ktorá sa tiež prezentovala svojimi tradičnými jedlami.

Kultúrny program

Nosnou časťou slávnosti bola prezentácia folkloristov. „Som rád, že na nám darí udržiavať folklórne zvyky a odovzdávať ich ďalším generáciám," vyzdvihol zmysel podujatia starosta Hornej Marikovej Pavol Pacek.

Organizátorov ocenil aj predseda samosprávneho kraja Pavol Sedláček. „Sedemnásty ročník je dokladom kvalitnej práce organizátorov aj folkloristov, lásky k folklóru a ľudovým piesňam," povedal. Ministra obrany Jaroslava Bašku zas potešilo, že na slávnostiach sa prezentujú aj súbory z Dohnian a ďalších obcí Púchovskej doliny.

Skryť Vypnúť reklamu

Priestor v kultúrnom programe, ktorý sa konal v amfiteátri dostali sólisti i súbory z Hornej Marikovej, Lúk, Praznova, Prečína, Trenčína, Papradna, Brvnišťa, Dohnian, Lúk, Mestečka. Divákom sa páčilo aj účinkovanie cimbalovej muziky Hora z Kunovíc. Škoda, že dážď podujatie na chvíľu prerušil. O zážitok však návštevníci neprišli, pretože z amfiteátra sa presunuli do kultúrneho domu, kde podujatie pokračovalo.

Každý ročník je iný

Hoci folklórne slávnosti sú vždy o folklóre, organizátori sa snažia zakaždým priniesť niečo nové. „Snažíme sa, aby sa účinkujúci každý rok menili. Tento rok sme napríklad pozvali cimbalovú muziku Hora z Moravy. Súčasťou je aj výstava Majstri tradičných tónov, kde sa prezentujú výrobcovia ľudových hudobných nástrojov z Považia, Trenčianska a Hornej Nitry. K dispozícii je aj dokumentácia výroby cimbalov zo Slovácka," dodala Dana Čižmárová z Považského osvetového strediska.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 17 359
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 298
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 110
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 647
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 870
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 924
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 576
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 495
  9. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 488
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 278
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Niektoré sedembojárky majú ukážkovú postavu, hovorí Lucia Mokrášová

Sedembojárka LUCIA MOKRÁŠOVÁ (26), členka dubnického atletického oddielu, má za sebou zaujímavú skúsenosť z Ameriky. Študovala tam na univerzite v Texase a teraz je pripravené zabojovať v Európe.

Jozef Šujak je dejepisár, ktorý píše dejiny regiónu

Učiteľ na gymnáziu obetuje svoj voľný čas, aby pomohol kolegom. Organizuje školenia, ktoré reagujú na potreby pedagógov v regióne.

Workshop pre učiteľov
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Pagáč: Belušu v druhej lige nechceli

Hlavný sponzor FK Beluša sa smial na komentároch fanúšikov Slovana

Hlavný sponzor FK Beluša Rastislav Pagáč.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?