Už po siedmy raz v Pruskom preukazovali „gulášmajstri" svoje kulinárske umenie. Všetci sa snažili získať titul majstra Slovenska vo varení kotlíkového gulášu.
PRUSKÉ. Hoci šampionátu počasie neprialo, usporiadateľ postavil na tradičnom mieste niekoľko prístreškov a problém vyriešil. Jedenástka družstiev bola poskladaná väčšinou z nováčikov. Vlaňajší víťaz medzi nimi nebol.
Každý účastník dostal kilogram mäsa; cibuľu, zemiaky; masť a lečo. Tajné ingrediencie a niečo navrch si mohli prepašovať gulášnici na svoje náklady a nebezpečie.
Väčšina nováčikov
Družstvo Oľgy Trenčanovej z Bratislavy sa predstavilo nad kotlíkmi po prvý raz. „Všetci Trenčanovci, ktorí žijú v Bratislave, majú korene z Pruského," tvrdili členovia družstva.
„Gulášmajster som dnes ja. Dostali sme niečo na štarte, mali sme kusé informácie, ako to tu chodí, takže vieme, čo máme robiť. Doniesli sme si aj niečo svoje, neviem povedať, či špeciálne. Tešili sme sa a prišli sme vyhrať, no ak sa tak nestane, výrokom „odpornej" poroty sklamaní nebudeme," tvrdila pani Oľga.
Varia všetci
Partia z Ďurihája Ilava v Pruskom minulý rok chýbala. „Prišli sme vyskúšať šťastie. Nevedeli sme, že niečo podobné býva kúsok od nás. Guláš varievame všetci, takže musíme mať aj tajné prísady, ako toto. Nedáte si jeden?" spýtal sa nás Jozef Heisar a pozval nás na niečo nežuvané. Po skončení súťaže mali chlapi o radosť viac, keď bol ich guláš vyhodnotený ako najlepší.
Peter bdel
Partia z TJ Považan Pruské krájala cibuľu. Na rozdiel od ostatných na väčšie kusy. „V piatok bola hasičská zábava. Šéfkuchár Peter Kaďák Rebro dostal jasné pokyny, takže on sa mohol zabávať iba s „citom"," tvrdili členovia družstva.
Družstvo Tatranci už súťaž okúsili. Do top trojky sa nedostali, no tvrdili, že guláš mali dobrý. „Ostatní sú na dovolenke, ale v Chorvátsku. V Tatrách, na Rysoch, sme boli minulý týždeň, takže sme si na dážď zvykli. Či tam pribudne nejaká špecialitka, to sa musíte opýtať Zuzky, oná má všetko pod palcom," tvrdila mužská časť Tatrancov, netušiac, že skončí tretia.
Dekoltami za výhrou
Družstvo kaviarne No5 skončilo minulý rok druhé. „Tentoraz ideme na prvé, a tomuto cieľu sme podriadili všetko. Najmä dekolty kuchárok. Nie, nie je to ovplyvňovanie poroty, no dúfame, že v nej budú samí muži," dozvedeli sme sa pri stole obhajcov striebra.
To sa nakoniec nedostalo k nim, ale k stolu družstva Gunnex guláš team, ktorý bol medzinárodný. Navarili ako prví, a to neprišli ešte jej rumunskí zástupcovia. Chlapi, ktorí boli vraj už rozlezení po bufetoch, koštovali niečo iné a chystali sa aj na volejbal.
Zástupcovia ďalšej firmy sa chystali vyhrať, no guláš sa začal variť trošku neskôr. „Dobrý gulášmajster musí mať dobrú náladu. Chodievame na guláš a najlepšiu náladu má ten, čo akurát odišiel do krčmy. Dúfame, že sa ešte dnes vráti," povedali borci z Dobzepu.
Bez prezlečenia
„Premiestnili sme kotlík, lebo na nás pršalo. Vieme, že začíname poslední, ale čo už. Zostávame s názvom sestričky, ako sme vyhrali, padlo nám to vhod. Prečo sme neprišli v krojoch alebo niečom inom? Skončila doba prezliekania, ale treba si priznať pravdu. Obleky XXXL neexistujú, a my sme pribrali," skonštatoval smutne Miro Hudec s kumpánom.
Šport a guláš
Súčasťou majstrovstiev bol aj volejbalový turnaj, ktorý vyhralo družstvo Dubnice pred Delfínmi Púchov a Starými pánmi Pruského. V hokejbale sa darilo najviac družstvu Malenovíc, ktoré vyhrali pred Bratislavou a Pruským.