POVAŽSKÁ BYSTRICA. S myšlienkou zorganizovať súťaž pre profesionálnych i amatérskych cukrárov prišla Stredná odborná škola obchodu a služieb v Púchove. Je ojedinelou v našom regióne a možno aj na Slovensku.
Nápad zaujal viacerých. Do súťaže sa prihlásilo dvadsaťtri súťažiacich.
Prvotná myšlienka
Riaditeľ školy Ivan Kasár prezradil, že podnet vyšiel od majsteriek Jozefíny Zaukolcovej a Kataríny Bučovej. Zhodli sa, že takéto podujatia na Slovensku nie sú, hoci máme veľmi šikovných profesionálnych i amatérskych cukrárov. Ich nápad zaujal aj ďalších, a tak sa zrodila ojedinelá súťaž O najkrajšiu tortu Považia.
„Priznám sa, že sme nečakali taký veľký záujem. Predpokladali sme, že sa prihlási možno dvanásť súťažiacich," zhodnotil účasť Kasár.
Od Trenčína po Bytču
Súťažiaci prišli z celého regiónu. Ich výrobky boli nádherné. Amatérsky cukrár mohol len potichu závidieť. Torty na rôzne príležitosti -svadobné, sviatočné, narodeninové... Fantázii sa medze nekládli.
Štefánii Martikáňovej, ktorá sa prišla na výstavu pozrieť aj s manželom, sa páčili všetky. Ale predsa si medzi nimi vybrala jednu naj. „Rada pracujem v záhradke, a tak ma asi najviac oslovila torta v podobe krhličky. Je to výborný nápad. Ale inšpiráciu poskytujú aj iné," pochválila sladké výrobky.
Viac fotografií tu: http://povazska.sme.sk/c/5124096/sutaz-o-najlepsiu-tortu.html
Aj ozdôb môže byť priveľa
Jozefína Zaukolcová, ktorá bola členkou poroty, hodnotila úroveň tort ako veľmi dobrú. Aj keď ich vzhľad nebol pri rozhodovaní najdôležitejší. Svoju úlohu pri hodnotení zohrávala i chuť či nápaditosť. Ona sama sa zúčastnila aj medzinárodných súťaží, takže môže porovnávať šikovnosť slovenských a zahraničných cukrárov.
„Máme veľmi šikovných ľudí. Boli sme prekvapení, že pri niektorých nie je ani vidieť rozdiel medzi profesionálom a amatérom," konštatovala.
Podľa nej si pri zdobení tort treba dávať pozor. „Netreba ich prezdobovať. Módnym trendom je ľahkosť, aby torta dýchala. Do popredia sa znova dostáva pravá čokoláda, lepšie je vyhnúť sa umelým náhradám," znie rada od odborníčky, ktorá dosiahla nejeden úspech na súťažiach.
Súťažili aj muži
Medzi súťažiacimi boli dosť netradične aj traja muži, z toho dvaja žiaci púchovskej odbornej školy. Medzi nimi bol i Marek Sádecký z Považskej Teplej.
„Narodeninovú tortu som robil dosť narýchlo, už som mal aj lepšie," sebakriticky sa priznal. (To ešte nevedel, že porota bude mať iný názor - pozn. autorky). Doplnil, že pri výrobe použil prírodné suroviny a obaľovaciu hmotu vyrobil zo sušeného mlieka.
Na prírodné suroviny vsadila aj Jana Križanová, ktorá je vyučenou cukrárkou. Na torte vraj pracovala asi šesť hodín, z toho len zdobenie a obaľovanie trvalo tri hodiny.
Ťažké rozhodovanie
Predsedom šesťčlennej poroty, v ktorej boli cukrári odborníci, bol Jindřich Novotný z Námestova. „Usporiadať takúto súťaž je výborná myšlienka. Možno by bolo dobré pohrať sa s myšlienkou urobiť ju v celoslovenskom meradle. Držím jej palce, aby sa udržala," pochválil organizátorov.
Súťažiaci podľa Novotného odviedli kus dobrej práce. „Rozhodovanie bolo ťažké. Hodnotili sme chuť, vizáž, novodobé trendy, suroviny... Priznám sa, že mám svojho favorita, ale vám ho neprezradím," zasmial sa pred definitívnym výrokom.
Výsledky
Porota hodnotila súťažiacich v dvoch kategóriách. V kategórii junior udelila prvé miesto Monike Filovej z Beluše za slávnostnú tortu, druhé Zuzane Lieskovskej zo Sverepca za valentínsku tortu a tretia Marekovi Sádeckému za jeho narodeninovú tortu.
V kategórii senior sa jej najviac páčila torta Valentín od Michala Baniara z Púchova. Druhé miesto patrí Soni Uríkovej z Považskej Bystrice, ktorá svoj výrobok nazvala Poďakovanie. Na treťom mieste skončila Ivana Lieskovská z Horného Moštenca so svadobnou tortou.
Absolútnou víťazkou súťaže sa stala juniorka Monika Filová.
Hlasy súťažiacim dávali aj diváci. Podľa nich boli najkrajšie torty od Zuzany Lieskovskej (valentínska torta) a Danky Bednárikovej z Považskej Bystrice (svadobná torta).