HORNÁ PORUBA. Tí, ktorí vstali neskôr, ako my, nestihli nielen zabitie prasiatok a chytanie krvi do lavórov, ale ani prvú várku výrobkov.
Hoci mäsiari zabili dve prasiatka už vo štvrtok a pripravili napríklad klobásky, rad pred stánkom bol stále nekonečný. Počasie, hudba a dobrá nálada pomohla „prečkať" tým, ktorí sa nedostali na rad čas, pokiaľ sa na hákoch objavila ďalšia várka dobrôt.
Viac sa dozviete v novinách a fotogalérii http://povazska.sme.sk/c/5122174/hody-v-hornej-porube.html
Všehochute
„Na varené vínko a na klobásku, varenú, len jednu," hovorila nám účel svojej návštevy Mária Drestová so smiechom. „Tak, klobásky by sme už mali," opravoval jej úmysel Ján Dresto, hoci tvrdil, že ich chceli desať kilogramov. „Jaj, nebláznite, však by ma ľudia zabili, keby videli, že ich beriem takmer všetky! "Za hrncami a misami sa zvŕtala trojica Jarmila Staňová, Helena Ďuricová a Renáta Staňová. „Tu vám bude najlepšie," skonštatovali ženy, ktorým sme vysvetlili, že útočisko v kuchyni sme hľadali pred páleným. „Čo už, keď piť nemôžete. Na budúce treba prísť so šoférom," skonštatovali jednotne.
Na posluch i do tanca
Každý rok si zahrajú na hodoch FS Strážov a miestna kapela, ktorá si zopakuje produkciu v druhom kole, počas estrády. Ľudia spievajú, pristavia sa, štrngnú si, pripijú a idú ďalej. Prvá várka kaše je takpovediac vypredaná skôr, ako sa stiahne zo šporáka. Chcú ju všetci, a tak je jasné, že sa predáva raz-dva. Medzitým ženy v kuchyni čistia hrnce a opakujú činnosť z rána. Vyčistia krupy, dajú ich do hrnca...