PÚCHOV. Takmer pred tromi rokmi, 1. februára 2007, nadobudol účinnosť zákon o veterinárnej starostlivosti, ktorý okrem iných veterinárnych požiadaviek rieši aj zabíjanie ošípaných u chovateľa pre súkromnú spotrebu - domácu zabíjačku.
Regionálne veterinárne a potravinové správy oslovujú v tejto súvislosti obecné či mestské úrady. „Ide o informovanie občanov. Celý postup je vyvesený na verejnej tabuli. Ostatné je záležitosťou správy a ľudí," informoval starosta Košece Radomír Brtáň.
Zákon stále platí
„Zatiaľ platí zákon v podobe, ako bol prijatý, nič sa nezmenilo. Treba dodržiavať stanovený postup, aký sme odoslali starostom i primátorom. Ľudia ho však dodržiavajú veľmi málo," tvrdí Ivan Jakubík z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Púchov.
Ľudia podľa jeho slov situáciu neberú vážne, a podceňujú ju.
Svalovec
Problém môže spôsobiť svalovec (trichinella). Najviac zabíjačiek by malo byť podľa slov Jakubíka v období pred Veľkou nocou. „Chceme požiadať úrady, aby opäť informácie zverejnili. Zatiaľ nevieme, že by sa niekde svalovec objavil. Našťastie, nemáme o tom znalosti, ani žiadne informácie od zdravotníkov," tvrdí Jakubík.
Najrizikovejším produktom je surové mäso a tradične vyrábaná domáca klobása zaudená studeným dymom. Ešte väčšie zdravotné riziko predstavuje klobása s prídavkom zveriny z voľne žijúcich diviakov, ktorá nie je dostatočne tepelne ošetrená.
Vzorky
V okresoch Považská Bystrica a Púchov stačí zabíjačku vopred nahlasovať, v okrese Ilava treba dodať vzorky. „Tak to máme nariadené zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy," dodal Jakubík. Ľudia hlásia zabíjačky iba sporadicky a zákon nenariaďuje regionálnym správam prísnejšie kontroly. Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti nepodliehajú zvieratá a ich produkty z domácich zabíjačiek prehliadke vykonanej úradným veterinárnym lekárom. Povinnosť prehliadky sa týka zvieraťa a produktov z neho len ak sú uvádzané na trh na účely verejného zásobovania.