Pondelok, 27. jún, 2022 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Salaše "prišli" do mesta

Pravé dobroty, ktoré vyrábajú na salašoch, mohli ochutnať aj obyvatelia Považskej Bystrice. Nemuseli ísť za nimi ďaleko. Salaše „prišli" za nimi do mesta.

Nápad salašov si Považskobystričania pochvaľovali.Nápad salašov si Považskobystričania pochvaľovali. (Zdroj: VIERA ŽALUDKOVÁ)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s mestom, salašmi a farmami, pripravila propagačno-prezentačnú akciu s názvom Zo salaša do mesta. Spojená bola s ochutnávkou výrobkov, s ktorými sa predstavilo šestnásť salašov.

Podujatie svoj cieľ splnilo. „Ľudia majú záujem o výrobky zo salašov. Mnohí napríklad nevedeli, ako chutí jahňacie mäso. Preto sme sa rozhodli pre propagáciu takýmto spôsobom," povedala Daniela Janíčková z regionálnej komory.

SkryťVypnúť reklamu

Salaše lákajú

Viacerí návštevníci jej dali za pravdu. Niektorí z nich dokonca jedli jahňacinu po prvý raz. „Keby som nevedela, že je to jahňacie mäso, tak by som to určite neuhádla," pochválila špeciality jedna zákazníčka.

„Pripravili sme špeciálny jahňací gulášik, dusené a pečené jahňacie, bohatý sortiment syrov, a dobrú náladu. Jahňacina je výborná nielen chuťovo, ale je aj zdravá. Vidíte sami, že ľudia majú záujem. Očakávala som to, no aj tak ma ich množstvo milo prekvapilo. Je krásny deň, aj pán Boh nám praje," skonštatovala Oľga Apoleníková z pružinského salaša.

Spokojná s akciou bola aj Anna Beníková z Papradna. „Dúfam, že sa nám niečo podobné ešte podarí urobiť. Prišlo sem veľa ľudí. Dúfam, že prídu aj na salaše, kde tiež robievame podobné akcie, aj keď nie až v takomto veľkom rozsahu."

SkryťVypnúť reklamu

Recepty od kotla

Ako sa varí pre toľkých ľudí? Ak je dobrá partia, nie je to problém. Mäso musí byť naložené najmenej štyri dni," tvrdil Alexander Hojo, bača zo salaša v Udiči. Jahňacinu pripravoval spoločne s Eduardom Janíčkom na zvláštnej megapanvici, určenej špeciálne na pečenie jahňacinky. „Bodaj by nás ľudia naháňali, prečo ju nemáme na predaj," zasmial majiteľ celoslovenského ocenenia za najlepšiu žinčicu Eduard Janíček.

Prezradil aj recept na prípravu jahňaciny. „Jahňa sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Boky a rebrá sú veľmi dobré pečené. Musia sa nakoreniť a do chrumkava opiecť. Môžete ich použiť aj do guláša. Krkovička sa použije aj do polievočky, tzv. slížovej. Základom pečenej špecialitky je mäsko zo stehien a lopatiek. Musí byť odblanené. Na štyri až päť dní si dáme mäso do pácu. Základ tvorí podravka a veľmi veľa bazalky, po ktorej dostáva príjemnú chuť. Potom prídu na rad ostatné koreniny, napríklad na stejky. Trošku oleja a veľmi dôležitý je cesnak. Mäso sa nechá vyzrieť. Dáme ho na panvicu, pridáme papriku troch farieb pre estetický zážitok, veľa cibule a pór. Podusíme do mäkka mäsko aj zeleninku. Jednoduché a zdravé. Zdravé potraviny, žiadne éčka," upozornil.

SkryťVypnúť reklamu

Spokojnosť návštevníkov

„Prišli sme si pochutnať. Takáto akcia je tu po prvý raz, chceli sme to využiť. Na syr chodievame pravidelne do Orlového," povedali spokojní manželia Blahovci.

Páčilo sa aj Emílii Bazalovej i Jarke Jakubekovej. Obe prezradili, že syr na salašoch kupujú, ale jahňacinu zatiaľ nie. Ale možno to zmenia, pretože im veľmi chutila.

„Dobrý guláš, možno menej papriky mohli dať. Dobré mäsko, na ktoré nie sme naučení. Takéto akcie by mohli bývať častejšie," pochválil dobroty Ján Kocan.

Medzi dospelými sa tmolili aj štvrtáci z tretej základnej školy. „Ochutnali sme syr, niektorí aj mäsko z ovečiek. Pozrieť sme sa chceli my sami, nikto nás nenútil. Niektorí z nás si kúpili aj syr alebo korbáčiky," nezabudli dodať.

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  2. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny. Adepti sú jasní
  3. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  4. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  7. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Cenami prenájmov hýbe vysoký dopyt, ponuka klesla o viac ako 40%
  2. Futbal v meste: Poznáme 16 najlepších tímov!
  3. Trápia Vás bolesti a únava? Máme skvelé riešenie k vám domov
  4. IMMOFINANZ pokračuje v úspechoch nájomných zmlúv aj v roku 2022
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete
  6. Prešovský Fragaria Cup oslavuje 20 rokov
  7. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  8. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 28 809
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 188
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 010
  4. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 993
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 910
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 920
  7. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 2 455
  8. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 1 627

Blogy SME

  1. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Štátnice, konferencie, workshopy a nové publikácie | Týmto žil ÚVP záverom akademického roka.
  2. Metropolitný inštitút Bratislavy: Z ľudí, ktorí využili digitálnu platbu dane z nehnuteľnosti, ju 9 z 10 odporúča aj ostatným
  3. Ladislav Markovič: Krátka reflexia učiteľskej kariéry
  4. Viera Polakovičová: Charitatívne operné gala v Redute
  5. Pavel Macko: Mafia je čoraz nenažratejšia. Kde je protikorupčná koalícia?
  6. Peter Maroncik: Proti Covidu konečne s rozumom?
  7. Irena Šimuneková: V okolí Banskej Štiavnice
  8. Unicef Slovensko: UNICEF pomáha v krízových situáciách aj v roku 2022
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 204
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 326
  3. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 914
  4. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 844
  5. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 411
  6. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 4 299
  7. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 504
  8. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 3 188
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Ochorenie čriev je závislé od životosprávy i potrebných pomôcok.


17 h
Budovanie cyklistickej infraštruktúry je nevyhnutné pre odľahčenie dopravy.

Podľa odborníka je najpodstatnejšia dostupnosť liniek hromadnej dopravy.


23 h

Maximálny limit doteraz využíval aj Púchov a bude tomu tak aj naďalej.


SITA 25. jún

Originálny darček od vnučky si užila na letisku v Slavnici.


TASR 25. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľuboš odišiel v stredu, v piatok ohlásili jeho nezvestnosť.


25. jún

Roman Hanajík poukazoval na hoaxy vo videách Igora Bukovského.


25. jún

Šesťnásťročná mala v dychu 1,67 promile alkoholu, v dvoch podnikoch nalievali deťom. V Dolnom Kubíne také porušenia zákonov nezistili.


26. jún

AC verzus ČFK: štartuje nová mestská rivalita.


10 h

Blogy SME

  1. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Štátnice, konferencie, workshopy a nové publikácie | Týmto žil ÚVP záverom akademického roka.
  2. Metropolitný inštitút Bratislavy: Z ľudí, ktorí využili digitálnu platbu dane z nehnuteľnosti, ju 9 z 10 odporúča aj ostatným
  3. Ladislav Markovič: Krátka reflexia učiteľskej kariéry
  4. Viera Polakovičová: Charitatívne operné gala v Redute
  5. Pavel Macko: Mafia je čoraz nenažratejšia. Kde je protikorupčná koalícia?
  6. Peter Maroncik: Proti Covidu konečne s rozumom?
  7. Irena Šimuneková: V okolí Banskej Štiavnice
  8. Unicef Slovensko: UNICEF pomáha v krízových situáciách aj v roku 2022
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 204
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 326
  3. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 914
  4. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 844
  5. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 411
  6. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 4 299
  7. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 504
  8. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 3 188
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu