Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Salaše "prišli" do mesta

Pravé dobroty, ktoré vyrábajú na salašoch, mohli ochutnať aj obyvatelia Považskej Bystrice. Nemuseli ísť za nimi ďaleko. Salaše „prišli" za nimi do mesta.

Nápad salašov si Považskobystričania pochvaľovali.Nápad salašov si Považskobystričania pochvaľovali. (Zdroj: VIERA ŽALUDKOVÁ)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s mestom, salašmi a farmami, pripravila propagačno-prezentačnú akciu s názvom Zo salaša do mesta. Spojená bola s ochutnávkou výrobkov, s ktorými sa predstavilo šestnásť salašov.

Podujatie svoj cieľ splnilo. „Ľudia majú záujem o výrobky zo salašov. Mnohí napríklad nevedeli, ako chutí jahňacie mäso. Preto sme sa rozhodli pre propagáciu takýmto spôsobom," povedala Daniela Janíčková z regionálnej komory.

Skryť Vypnúť reklamu

Salaše lákajú

Viacerí návštevníci jej dali za pravdu. Niektorí z nich dokonca jedli jahňacinu po prvý raz. „Keby som nevedela, že je to jahňacie mäso, tak by som to určite neuhádla," pochválila špeciality jedna zákazníčka.

„Pripravili sme špeciálny jahňací gulášik, dusené a pečené jahňacie, bohatý sortiment syrov, a dobrú náladu. Jahňacina je výborná nielen chuťovo, ale je aj zdravá. Vidíte sami, že ľudia majú záujem. Očakávala som to, no aj tak ma ich množstvo milo prekvapilo. Je krásny deň, aj pán Boh nám praje," skonštatovala Oľga Apoleníková z pružinského salaša.

Spokojná s akciou bola aj Anna Beníková z Papradna. „Dúfam, že sa nám niečo podobné ešte podarí urobiť. Prišlo sem veľa ľudí. Dúfam, že prídu aj na salaše, kde tiež robievame podobné akcie, aj keď nie až v takomto veľkom rozsahu."

Skryť Vypnúť reklamu

Recepty od kotla

Ako sa varí pre toľkých ľudí? Ak je dobrá partia, nie je to problém. Mäso musí byť naložené najmenej štyri dni," tvrdil Alexander Hojo, bača zo salaša v Udiči. Jahňacinu pripravoval spoločne s Eduardom Janíčkom na zvláštnej megapanvici, určenej špeciálne na pečenie jahňacinky. „Bodaj by nás ľudia naháňali, prečo ju nemáme na predaj," zasmial majiteľ celoslovenského ocenenia za najlepšiu žinčicu Eduard Janíček.

Prezradil aj recept na prípravu jahňaciny. „Jahňa sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Boky a rebrá sú veľmi dobré pečené. Musia sa nakoreniť a do chrumkava opiecť. Môžete ich použiť aj do guláša. Krkovička sa použije aj do polievočky, tzv. slížovej. Základom pečenej špecialitky je mäsko zo stehien a lopatiek. Musí byť odblanené. Na štyri až päť dní si dáme mäso do pácu. Základ tvorí podravka a veľmi veľa bazalky, po ktorej dostáva príjemnú chuť. Potom prídu na rad ostatné koreniny, napríklad na stejky. Trošku oleja a veľmi dôležitý je cesnak. Mäso sa nechá vyzrieť. Dáme ho na panvicu, pridáme papriku troch farieb pre estetický zážitok, veľa cibule a pór. Podusíme do mäkka mäsko aj zeleninku. Jednoduché a zdravé. Zdravé potraviny, žiadne éčka," upozornil.

Skryť Vypnúť reklamu

Spokojnosť návštevníkov

„Prišli sme si pochutnať. Takáto akcia je tu po prvý raz, chceli sme to využiť. Na syr chodievame pravidelne do Orlového," povedali spokojní manželia Blahovci.

Páčilo sa aj Emílii Bazalovej i Jarke Jakubekovej. Obe prezradili, že syr na salašoch kupujú, ale jahňacinu zatiaľ nie. Ale možno to zmenia, pretože im veľmi chutila.

„Dobrý guláš, možno menej papriky mohli dať. Dobré mäsko, na ktoré nie sme naučení. Takéto akcie by mohli bývať častejšie," pochválil dobroty Ján Kocan.

Medzi dospelými sa tmolili aj štvrtáci z tretej základnej školy. „Ochutnali sme syr, niektorí aj mäsko z ovečiek. Pozrieť sme sa chceli my sami, nikto nás nenútil. Niektorí z nás si kúpili aj syr alebo korbáčiky," nezabudli dodať.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 061
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 146
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 18 978
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 792
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 265
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 608
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 003
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 538
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 142
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Obyvateľov Lúk testujú v exteriéri, prichádzajú aj ľudia z okolia

Teplé oblečenie a dáždnik patria k povinnej výbave obyvateľov Lúk (okres Púchov), ktorí sa cez víkend zúčastňujú na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19.

Považskobystrická nemocnica ponúka možnosť testovania

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici ponúka verejnosti na otestovanie odberné miesto, ktoré bolo pôvodne určené pre zamestnancov nemocnice.

Strojárenský podnik v Považskej testuje sám

Veľký strojárenský podnik v Považskej Bystrici zorganizoval vlastné testovanie. Zamestnanci, rodina ale aj stredné odborné školy a subdodávatelia prichádzajú na dobre zorganizované testovanie.

Novú výrobnú halu využili na vlastné testovanie

Na niektorých miestach dochádzajú testy, inde je situácia pokojná

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odľahlé časti Zvolena na testovanie stále čakajú, odberné tímy tam nedorazili (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Nitra hlási mimoriadny tlak na drive-in odberné miesta

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Nitrianskeho kraja.

Na niektorých miestach dochádzajú testy, inde je situácia pokojná

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?