POVAŽSKÁ BYSTRICA. Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s mestom, salašmi a farmami, pripravila propagačno-prezentačnú akciu s názvom Zo salaša do mesta. Spojená bola s ochutnávkou výrobkov, s ktorými sa predstavilo šestnásť salašov.
Podujatie svoj cieľ splnilo. „Ľudia majú záujem o výrobky zo salašov. Mnohí napríklad nevedeli, ako chutí jahňacie mäso. Preto sme sa rozhodli pre propagáciu takýmto spôsobom," povedala Daniela Janíčková z regionálnej komory.
Salaše lákajú
Viacerí návštevníci jej dali za pravdu. Niektorí z nich dokonca jedli jahňacinu po prvý raz. „Keby som nevedela, že je to jahňacie mäso, tak by som to určite neuhádla," pochválila špeciality jedna zákazníčka.
„Pripravili sme špeciálny jahňací gulášik, dusené a pečené jahňacie, bohatý sortiment syrov, a dobrú náladu. Jahňacina je výborná nielen chuťovo, ale je aj zdravá. Vidíte sami, že ľudia majú záujem. Očakávala som to, no aj tak ma ich množstvo milo prekvapilo. Je krásny deň, aj pán Boh nám praje," skonštatovala Oľga Apoleníková z pružinského salaša.
Spokojná s akciou bola aj Anna Beníková z Papradna. „Dúfam, že sa nám niečo podobné ešte podarí urobiť. Prišlo sem veľa ľudí. Dúfam, že prídu aj na salaše, kde tiež robievame podobné akcie, aj keď nie až v takomto veľkom rozsahu."
Recepty od kotla
Ako sa varí pre toľkých ľudí? Ak je dobrá partia, nie je to problém. Mäso musí byť naložené najmenej štyri dni," tvrdil Alexander Hojo, bača zo salaša v Udiči. Jahňacinu pripravoval spoločne s Eduardom Janíčkom na zvláštnej megapanvici, určenej špeciálne na pečenie jahňacinky. „Bodaj by nás ľudia naháňali, prečo ju nemáme na predaj," zasmial majiteľ celoslovenského ocenenia za najlepšiu žinčicu Eduard Janíček.
Prezradil aj recept na prípravu jahňaciny. „Jahňa sa dá pripraviť na viacero spôsobov. Boky a rebrá sú veľmi dobré pečené. Musia sa nakoreniť a do chrumkava opiecť. Môžete ich použiť aj do guláša. Krkovička sa použije aj do polievočky, tzv. slížovej. Základom pečenej špecialitky je mäsko zo stehien a lopatiek. Musí byť odblanené. Na štyri až päť dní si dáme mäso do pácu. Základ tvorí podravka a veľmi veľa bazalky, po ktorej dostáva príjemnú chuť. Potom prídu na rad ostatné koreniny, napríklad na stejky. Trošku oleja a veľmi dôležitý je cesnak. Mäso sa nechá vyzrieť. Dáme ho na panvicu, pridáme papriku troch farieb pre estetický zážitok, veľa cibule a pór. Podusíme do mäkka mäsko aj zeleninku. Jednoduché a zdravé. Zdravé potraviny, žiadne éčka," upozornil.
Spokojnosť návštevníkov
„Prišli sme si pochutnať. Takáto akcia je tu po prvý raz, chceli sme to využiť. Na syr chodievame pravidelne do Orlového," povedali spokojní manželia Blahovci.
Páčilo sa aj Emílii Bazalovej i Jarke Jakubekovej. Obe prezradili, že syr na salašoch kupujú, ale jahňacinu zatiaľ nie. Ale možno to zmenia, pretože im veľmi chutila.
„Dobrý guláš, možno menej papriky mohli dať. Dobré mäsko, na ktoré nie sme naučení. Takéto akcie by mohli bývať častejšie," pochválil dobroty Ján Kocan.
Medzi dospelými sa tmolili aj štvrtáci z tretej základnej školy. „Ochutnali sme syr, niektorí aj mäsko z ovečiek. Pozrieť sme sa chceli my sami, nikto nás nenútil. Niektorí z nás si kúpili aj syr alebo korbáčiky," nezabudli dodať.