Pondelok, 24. január, 2022 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Pozemky v Milochove - stanoviská združenia aj telovýchovnej jednoty

K pozemkom v Milochove sa vyjadrilo aj združenie Centrum mladých olympionikov. Stanovisko nám zaslala jeho predsedníčka Katarína Babincová. Vyjadrenie k jej odpovediam poslala aj Telovýchovná jednota Slovan z Milochova.

Čo plánuje združenie vytvoriť na pozemku, ktorý má v prenájme od vodohospodárov a v akom časovom horizonte?

- Celý zámer s uvedeným pozemkom je verejne prístupný, nakoľko už v roku 2009 bol spracovaný projekt na uvedenú lokalitu a v súčasnosti prebieha k uvedenej záležitosti územné konanie.

Z akých financií plánuje uskutočniť združenie svoje zámery, bude sa uchádzať o eurofondy a ak áno, máte vypracovaný nejaký projekt?

- V rámci spracovaného projektu je úvaha kombinácie finančných prostriedkov od členov združenia, sponzorov a prostriedkov eurofondov. Predpokladom získania prostriedkov z eurofondov je práve schválenie spracovanej projektovej dokumentácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Obyvatelia Milochova tvrdia, že prišli so zámerom zachovania ihriska pre hasičov a futbalistov skôr ako vy a svojím zámerom ste im skrížili ich zámery, o ktoré sa snažia už dlhšie. Vedeli ste o tom, keď ste vstúpili do jednania s vodohospodármi? Ste ochotní dohodnúť sa nejako? Vedeli ste o tom, že po oplotení budú mať hasiči problémy prístupom k vode v prípade požiaru?

- O predmetný priestor sme sa začali zaujímať už začiatkom roku 2009, nakoľko bol dlhoročne nevyužívaný, nepokosený. Nájomná zmluva so ŠVP bola uzatvorená už v roku 2009, neskôr len spresnená o geodetické zameranie. Telovýchovná jednota Slovan vznikla o rok neskôr po prejavení nášho záujmu. Tvrdenia o požiarnikoch sú pre ľudí znalých miestnych pomerov nezmyslom. V prípade požiaru by požiarnici určite odtiaľto vodu nečerpali, nakoľko by sa požiarnym autom pod železničný podjazd nedostali, vodu by brali z kratšej vzdialenosti na inom prístupnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Koľko platí vaše združenie za prenájom pozemku na rok a koľko je to na meter štvorcový?

- Ekonomické aspekty prenájmu nemáme kompetenciu zverejňovať, nakoľko sa jedná o dvojstranný zmluvný vzťah a taktiež to považujeme za bezpredmetné.

Akú prístupovú cestu chcete používať pre to, aby ste sa dostali na pozemky, kde budete uskutočňovať svoje zámery? Tá, čo tam je, ide po súkromných pozemkoch a súkromní vlastníci tvrdia, že ak sa nemá používať ako prístup k ihrisku pre futbalistov a hasičov, oplotia si svoje pozemky.

- Vaša otázka vyplýva z neznalosti konkrétnej situácie. Prístupová cesta bola vytvorená a využívaná majiteľmi pred mnohými rokmi. Pre vašu informáciu uvádzame, že predmetná prístupová cesta sa nachádza aj na pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve nášho občianskeho združenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ ste pozemok oplotili. Vlastníci súkromných pozemkov tvrdia, že používate ich pozemky bez ich súhlasu. Ľudia, ktorí boli od vás vymerať parcelu pred výstavbou plota, nevedeli naozaj, po akých pozemkoch sa pohybujú s technikou a že používajú súkromné? Mali ste súhlas vlastníkov pozemkov, ktoré ste používali?

- Vaše tvrdenie nie je pravdivé. Nezaznamenali sme žiadny problém s reálnymi vlastníkmi susedných pozemkov. Ak máte na mysli dokument spísaný niekoľkými (cca16) občanmi Milochova zo dňa 22. 7. 2010, ani jeden podľa oficiálnych dokumentov nie je vlastník predmetných susedných nehnuteľností. Určite by vznikla kuriózna situácia, keby sme si všetci vlastníci prístupovú cestu na pozemky oplotili... Za naše občianske združenie môžem zodpovedne prehlásiť, že toto nemáme v úmysle, nakoľko by sme zamedzili prístup k nehnuteľnostiam, ktoré sú vybudované smerom do Púchova od nášho pozemku. Predpokladám, že tak isto budú so zdravým rozumom postupovať i majitelia susedných pozemkov.

Dávalo Vaše združenie robiť geometrický plán a postaralo sa o nový zápis parciel, ktoré máte v prenájme od vodohospodárov, do katastra? Prečo to bolo potrebné urobiť?

- Predpokladom úspešnosti realizácie projektu bolo vyprofilovanie právnych vzťahov v súlade s platnou legislatívou.

Bude areál, ktorý ste si oplotili, prístupný verejnosti?

- Vybudovaný areál bude majetkom občianskeho združenia. Vzťahy s okolím sa budú riešiť v súlade s platnou legislatívou. Pokiaľ bude mesto Považská Bystrica participovať na výstavbe uvedeného areálu a bude mať takúto podmienku, tak ju budeme samozrejme rešpektovať.

Koľko členov má vaše občianske združenie a mohli by do neho vstúpiť aj obyvatelia Milochova, aby sa zosúladili zámery a neboli konflikty v tejto lokalite? Ak áno, na koho sa majú obrátiť?

- Naše občianske združenie má niekoľko desiatok členov. V prípade, že má ktokoľvek záujem zapojiť sa finančne do tohto projektu, je vítaný medzi členmi občianskeho združenia . Nemáme záujem o parazitov, ktorí by chceli profitovať z práce a financií členov združenia. V tejto záležitosti sa záujemcovia o samotný projekt a členstvo v našom občianskom združení môžu svoje žiadosti o členstvo zaslať na adresu občianskeho združenia k rukám predsedu. Celá kauza vznikla stretnutím primátora s občanmi, kde bez relevantných podkladov dal verejný prísľub občanom Milochova na podporu ich požiadaviek (veľkorozmerové futbalové ihrisko), pričom tento zámer je situovaný na súkromných pozemkoch a pozemkoch, ktoré má v prenájme naše občianske združenie.

TJ Slovan Milochov reaguje

Obyvatelia obce Milochov sa o pozemky zaujímali a chceli ich do prenájmu. Povodie Váhu ich odmietlo prenajať. Ako dôvod uviedlo, že uvedené pozemky budú ponechané na verejné využitie. Ako dôkaz máme list z 21.10. 2008, ktorý podpísal Ing. Peter Rolko - riaditeľ správy povodia. Ďalšia vec, ktorá je zarážajúca, že CMO odmietlo zverejniť nájomnú zmluvu s Povodím Váhu aby sme sa presvedčili, že tvrdenia CMO sú pravdivé.

Čo sa týka záujmu TJ Slovan Milochov, tak záujem bol podnietený na stretnutí s občanmi obce 15. 1. 2010, kde primátor mesta Miroslav Adame sľúbil, že ihrisko zostane zachované. Na stretnutí bol aj Ing. Rolko z vodohospodárskeho podniku, ktorý nevedel o žiadnom prenájme pozemku pre CMO a tiež bol naklonený za zachovanie ihriska. Spomínal len záujem Povodia Váhu vybudovať lodenicu na prepojenie Nimnice, Milochova a Orlového. O CMO nebola žiadna zmienka. Nájomná zmluva nebola v katastri nehnuteľnosti, preto o uvedenej zmluve nemohol nikto vedieť.

Reakcia CMO ohľadne zverejnenia nájomnej zmluvy je rovnaká ako Povodia Váhu, ktoré ju odmietlo zverejniť s odôvodnením, že CMO im nedalo súhlas na jej zverejnenie. Pokiaľ je uvedená zmluva úplne čistá, tak nevidíme dôvod aby nebola zverejnená.
Pokiaľ ide o cestu, síce vznikla pre desiatkami rokov, ale ako ústupok pôvodných majiteľov, aby mohlo vzniknúť futbalové ihrisko. Povodie Váhu prišlo bezplatne k pozemku, ktorý vznikol návozmi aby bola dostatočná plocha ihriska. Na starých mapách je stará cesta, ktorá sa dá využívať po pozemkoch Povodia Váhu. Majitelia pozemkov nevidia dôvod, prečo by malo Povodie Váhu zarábať na svojich pozemkoch a cesta pôjde po súkromných.
CMO tvrdí, že nezaznamenali žiadny problém s reálnymi vlastníkmi. Spochybnilo aj podpisy pod petíciou. Podpísalo sa pod ňu cca 16 občanov, ale z toho bolo 7 vlastníkov susediacich pozemkov. Nech si CMO dá tú námahu a naštuduje si listy vlastníctva. Ako dôkaz máme výpisy z katastra nehnuteľnosti a kópiu podpisov pod petíciou. Čo sa týka oplotenia prístupovej cesty, tak vlastníci trvajú na obnovení pôvodnej cesty cez ihrisko, ktorá prechádza po pozemkoch Povodia Váhu. Súkromní vlastníci túto požiadavku predniesli aj na stretnutí s primátorom mesta., lebo sú presvedčení, že verejné komunikácie majú prechádzať pokiaľ sa dá po štátnych pozemkoch, a nie súkromných. Čo sa týka konfliktu pri ohrádzaní pozemkov, tak tam bola privolaná mestská polícia, ktorá ukončila práce, lebo bagrista sa pohyboval aj po susediacich pozemkoch. Pokiaľ bude potrebné, tak doložíme fotografie, ktoré vypovedajú o konflikte medzi zástupcami CMO a občanmi Milochova. Veľmi by nás zaujímalo, akým spôsobom dostalo CMO povolenia na drobnú stavbu, keď vlastníci susediacich pozemkov neboli oboznámení, že sa idú nejaké práce vykonávať na susediacich pozemkoch a jediný prístup je po ich pozemkoch. V tejto záležitosti je veľmi čudné správanie sa stavebného úradu v Pov. Bystrici, keď na našu žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia o povolení drobnej stavby poslal 23. 8. 2010 Ing. Appel odpoveď, kde sa odvoláva na vyhlášku č. 453/2000 Z. z, konkrétne § 5 a konštatuje, že predložené podklady boli predložené v potrebnom rozsahu. My sme presvedčení, že podklady boli v nedostatočnom rozsahu a povolenie bolo vydané v rozpore so zákonom. Chýbalo vyjadrenie vlastníka susednej nehnuteľnosti. Nikde nie je uvedené, že sa môže nahradiť prehlásením navrhovateľa, že nebudú použité susedné nehnuteľnosti.

Zástupcovia TJ Slovan Milochov

Najčítanejšie na My Považská

Inzercia - Tlačové správy

1. Viac ihrísk aj bylinkových záhrad vo vašom okolí.
  2. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  3. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  6. Mecom ide na zelenú
  7. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  8. Marrákeš je červená perla Maroka
  9. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  10. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  1. Developer Mint Investments získal prvenstvo v CIJ Awards 2021
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  4. 20-minútové mestá: Mestá, v ktorých chcete žiť
  5. Viac ihrísk aj bylinkových záhrad vo vašom okolí.
  6. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  7. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  8. Union prichádza s novinkami pre diabetológov
  9. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  10. Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 7 834
  2. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 4 048
  3. Predplatné SME.sk len za 29 eur 3 948
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny 3 926
  5. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 3 841
  6. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 3 678
  7. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 2 808
  8. Marrákeš je červená perla Maroka 2 356
  9. Mecom ide na zelenú 2 242
  10. Poisťovne pod značkou Union prichádzajú na prvú pobočku pošty 1 131

Blogy SME

1. Miriam Studeničová: Ako ďalej? Pokrok nebude umožnený nehodným!
  2. Robert Škerko: Zimná dovolenka v Terchovej.
  3. Kristína Jakubičková: Zápisky z psychiatrie alebo ako prežiť a nezblázniť sa
  4. Tomáš Harustiak: Ježišova identita sa stratila vo vzduchoprázdne
  5. Roman Kebísek: Básnik Krasko a Groeblová
  6. Simona Kyselicová: Ako sa testuje na Covid v Nórsku. P.S.: Som pozitívna
  7. Katarína Maršalová: Príbehy z Budatína - Príbeh č. 1 - Krvavá rosa
  8. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Ľudské práva v čase pandémie
  1. Pavel Macko: Vodka a cigary? 12 999
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 7 426
  3. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 965
  4. Lórant Kulík: URBEX: Keď prejdete v Košiciach na ulici kpt.Nálepku cez (ne)utajenú pasáž, zapne sa časostroj 5 416
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 567
  6. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 4 534
  7. Martin Ondráš: Keď sa podvod a klamstvo tvári ako etalón morálky 4 174
  8. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: V roku 2022 pôjdu do dôchodku tisícky ľudí. Ste pripravené a pripravení? 3 990
  1. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  2. Jiří Ščobák: Proč má akvarista začátečník dlouho čekat, než vloží do akvária ryby? (v rostlinných akváriích se substrátem)
  3. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  4. Jiří Ščobák: Připravované důchodové reformy na Slovensku: V 3. pilíři se neudělá mnoho, 2. vypadá optimističtěji
  5. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  6. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  7. Jiří Ščobák: Jsou poplatky v slovenských bankách vysoké? Dá se jim vyhnout? Které jsou skryté?
  8. Jiří Ščobák: Novak Djoković pravděpodobně pozitivní test neměl. Oslava poštovní známky a akce s dětmi to dokazují
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Martin Knut, predseda správnej rady občianskeho združenia Liga za duševné zdravie.

Závislosť je psychická porucha, ktorá môže mať katastrofálne následky na fyzické, no najmä psychické zdravie človeka a dlhodobo negatívne ovplyvňuje jeho rodinný život aj sociálne väzby.

23. jan
Ilustračná fotografia.

Viete, čo všetko musíte v zamestnaní strpieť a čo je už za čiarou? Hľadáte pomoc pri riešení pracovných problémov, máte problém s kolegami či nadriadeným? Nájdite s nami riešenie.

5 h
O úspešnosti projektov rozhodujú občania.

Kraj a obce podporia nápady ľudí prostredníctvom participatívnych rozpočtov. Pilotný ročník prebehol v Dubnici nad Váhom, kde realizovali štyri verejnoprospešné projekty. Výsledky iných miest inšpirovali k účasti aj obec Belušu.

11 h
Oprava havarijneho stavu strechy Domu kultúry v Považskej Bystrici.

Strecha Domu kultúry v Považskej Bystrici bola v havarijnom stave. Voda začala poškodzovať vzácne tapisérie. Nasledovať bude inventarizácia, niektoré diela chýbajú.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obyvatelia bytového domu na Moyzesovej ulici v Čadci sa búria, zo svojich bytov sa vysťahovať nechystajú.

6 h

Žilinská krajská polícia informuje motoristov o aktuálnej úplnej neprejazdnosti cesty I/65 medzi Turčianskymi Teplicami a Mošovcami.

SITA 10 h

Oproti letu je preč sedem hráčov.

23. jan

Zotavovanie zo zranení trvalo dlho.

22. jan

Blogy SME

1. Miriam Studeničová: Ako ďalej? Pokrok nebude umožnený nehodným!
  2. Robert Škerko: Zimná dovolenka v Terchovej.
  3. Kristína Jakubičková: Zápisky z psychiatrie alebo ako prežiť a nezblázniť sa
  4. Tomáš Harustiak: Ježišova identita sa stratila vo vzduchoprázdne