Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ

Pozemky v Milochove - stanoviská združenia aj telovýchovnej jednoty

K pozemkom v Milochove sa vyjadrilo aj združenie Centrum mladých olympionikov. Stanovisko nám zaslala jeho predsedníčka Katarína Babincová. Vyjadrenie k jej odpovediam poslala aj Telovýchovná jednota Slovan z Milochova.

Čo plánuje združenie vytvoriť na pozemku, ktorý má v prenájme od vodohospodárov a v akom časovom horizonte?

- Celý zámer s uvedeným pozemkom je verejne prístupný, nakoľko už v roku 2009 bol spracovaný projekt na uvedenú lokalitu a v súčasnosti prebieha k uvedenej záležitosti územné konanie.

Z akých financií plánuje uskutočniť združenie svoje zámery, bude sa uchádzať o eurofondy a ak áno, máte vypracovaný nejaký projekt?

- V rámci spracovaného projektu je úvaha kombinácie finančných prostriedkov od členov združenia, sponzorov a prostriedkov eurofondov. Predpokladom získania prostriedkov z eurofondov je práve schválenie spracovanej projektovej dokumentácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Obyvatelia Milochova tvrdia, že prišli so zámerom zachovania ihriska pre hasičov a futbalistov skôr ako vy a svojím zámerom ste im skrížili ich zámery, o ktoré sa snažia už dlhšie. Vedeli ste o tom, keď ste vstúpili do jednania s vodohospodármi? Ste ochotní dohodnúť sa nejako? Vedeli ste o tom, že po oplotení budú mať hasiči problémy prístupom k vode v prípade požiaru?

- O predmetný priestor sme sa začali zaujímať už začiatkom roku 2009, nakoľko bol dlhoročne nevyužívaný, nepokosený. Nájomná zmluva so ŠVP bola uzatvorená už v roku 2009, neskôr len spresnená o geodetické zameranie. Telovýchovná jednota Slovan vznikla o rok neskôr po prejavení nášho záujmu. Tvrdenia o požiarnikoch sú pre ľudí znalých miestnych pomerov nezmyslom. V prípade požiaru by požiarnici určite odtiaľto vodu nečerpali, nakoľko by sa požiarnym autom pod železničný podjazd nedostali, vodu by brali z kratšej vzdialenosti na inom prístupnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Koľko platí vaše združenie za prenájom pozemku na rok a koľko je to na meter štvorcový?

- Ekonomické aspekty prenájmu nemáme kompetenciu zverejňovať, nakoľko sa jedná o dvojstranný zmluvný vzťah a taktiež to považujeme za bezpredmetné.

Akú prístupovú cestu chcete používať pre to, aby ste sa dostali na pozemky, kde budete uskutočňovať svoje zámery? Tá, čo tam je, ide po súkromných pozemkoch a súkromní vlastníci tvrdia, že ak sa nemá používať ako prístup k ihrisku pre futbalistov a hasičov, oplotia si svoje pozemky.

- Vaša otázka vyplýva z neznalosti konkrétnej situácie. Prístupová cesta bola vytvorená a využívaná majiteľmi pred mnohými rokmi. Pre vašu informáciu uvádzame, že predmetná prístupová cesta sa nachádza aj na pozemkoch, ktoré sú vo vlastníctve nášho občianskeho združenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ ste pozemok oplotili. Vlastníci súkromných pozemkov tvrdia, že používate ich pozemky bez ich súhlasu. Ľudia, ktorí boli od vás vymerať parcelu pred výstavbou plota, nevedeli naozaj, po akých pozemkoch sa pohybujú s technikou a že používajú súkromné? Mali ste súhlas vlastníkov pozemkov, ktoré ste používali?

- Vaše tvrdenie nie je pravdivé. Nezaznamenali sme žiadny problém s reálnymi vlastníkmi susedných pozemkov. Ak máte na mysli dokument spísaný niekoľkými (cca16) občanmi Milochova zo dňa 22. 7. 2010, ani jeden podľa oficiálnych dokumentov nie je vlastník predmetných susedných nehnuteľností. Určite by vznikla kuriózna situácia, keby sme si všetci vlastníci prístupovú cestu na pozemky oplotili... Za naše občianske združenie môžem zodpovedne prehlásiť, že toto nemáme v úmysle, nakoľko by sme zamedzili prístup k nehnuteľnostiam, ktoré sú vybudované smerom do Púchova od nášho pozemku. Predpokladám, že tak isto budú so zdravým rozumom postupovať i majitelia susedných pozemkov.

Dávalo Vaše združenie robiť geometrický plán a postaralo sa o nový zápis parciel, ktoré máte v prenájme od vodohospodárov, do katastra? Prečo to bolo potrebné urobiť?

- Predpokladom úspešnosti realizácie projektu bolo vyprofilovanie právnych vzťahov v súlade s platnou legislatívou.

Bude areál, ktorý ste si oplotili, prístupný verejnosti?

- Vybudovaný areál bude majetkom občianskeho združenia. Vzťahy s okolím sa budú riešiť v súlade s platnou legislatívou. Pokiaľ bude mesto Považská Bystrica participovať na výstavbe uvedeného areálu a bude mať takúto podmienku, tak ju budeme samozrejme rešpektovať.

Koľko členov má vaše občianske združenie a mohli by do neho vstúpiť aj obyvatelia Milochova, aby sa zosúladili zámery a neboli konflikty v tejto lokalite? Ak áno, na koho sa majú obrátiť?

- Naše občianske združenie má niekoľko desiatok členov. V prípade, že má ktokoľvek záujem zapojiť sa finančne do tohto projektu, je vítaný medzi členmi občianskeho združenia . Nemáme záujem o parazitov, ktorí by chceli profitovať z práce a financií členov združenia. V tejto záležitosti sa záujemcovia o samotný projekt a členstvo v našom občianskom združení môžu svoje žiadosti o členstvo zaslať na adresu občianskeho združenia k rukám predsedu. Celá kauza vznikla stretnutím primátora s občanmi, kde bez relevantných podkladov dal verejný prísľub občanom Milochova na podporu ich požiadaviek (veľkorozmerové futbalové ihrisko), pričom tento zámer je situovaný na súkromných pozemkoch a pozemkoch, ktoré má v prenájme naše občianske združenie.

TJ Slovan Milochov reaguje

Obyvatelia obce Milochov sa o pozemky zaujímali a chceli ich do prenájmu. Povodie Váhu ich odmietlo prenajať. Ako dôvod uviedlo, že uvedené pozemky budú ponechané na verejné využitie. Ako dôkaz máme list z 21.10. 2008, ktorý podpísal Ing. Peter Rolko - riaditeľ správy povodia. Ďalšia vec, ktorá je zarážajúca, že CMO odmietlo zverejniť nájomnú zmluvu s Povodím Váhu aby sme sa presvedčili, že tvrdenia CMO sú pravdivé.

Čo sa týka záujmu TJ Slovan Milochov, tak záujem bol podnietený na stretnutí s občanmi obce 15. 1. 2010, kde primátor mesta Miroslav Adame sľúbil, že ihrisko zostane zachované. Na stretnutí bol aj Ing. Rolko z vodohospodárskeho podniku, ktorý nevedel o žiadnom prenájme pozemku pre CMO a tiež bol naklonený za zachovanie ihriska. Spomínal len záujem Povodia Váhu vybudovať lodenicu na prepojenie Nimnice, Milochova a Orlového. O CMO nebola žiadna zmienka. Nájomná zmluva nebola v katastri nehnuteľnosti, preto o uvedenej zmluve nemohol nikto vedieť.

Reakcia CMO ohľadne zverejnenia nájomnej zmluvy je rovnaká ako Povodia Váhu, ktoré ju odmietlo zverejniť s odôvodnením, že CMO im nedalo súhlas na jej zverejnenie. Pokiaľ je uvedená zmluva úplne čistá, tak nevidíme dôvod aby nebola zverejnená.
Pokiaľ ide o cestu, síce vznikla pre desiatkami rokov, ale ako ústupok pôvodných majiteľov, aby mohlo vzniknúť futbalové ihrisko. Povodie Váhu prišlo bezplatne k pozemku, ktorý vznikol návozmi aby bola dostatočná plocha ihriska. Na starých mapách je stará cesta, ktorá sa dá využívať po pozemkoch Povodia Váhu. Majitelia pozemkov nevidia dôvod, prečo by malo Povodie Váhu zarábať na svojich pozemkoch a cesta pôjde po súkromných.
CMO tvrdí, že nezaznamenali žiadny problém s reálnymi vlastníkmi. Spochybnilo aj podpisy pod petíciou. Podpísalo sa pod ňu cca 16 občanov, ale z toho bolo 7 vlastníkov susediacich pozemkov. Nech si CMO dá tú námahu a naštuduje si listy vlastníctva. Ako dôkaz máme výpisy z katastra nehnuteľnosti a kópiu podpisov pod petíciou. Čo sa týka oplotenia prístupovej cesty, tak vlastníci trvajú na obnovení pôvodnej cesty cez ihrisko, ktorá prechádza po pozemkoch Povodia Váhu. Súkromní vlastníci túto požiadavku predniesli aj na stretnutí s primátorom mesta., lebo sú presvedčení, že verejné komunikácie majú prechádzať pokiaľ sa dá po štátnych pozemkoch, a nie súkromných. Čo sa týka konfliktu pri ohrádzaní pozemkov, tak tam bola privolaná mestská polícia, ktorá ukončila práce, lebo bagrista sa pohyboval aj po susediacich pozemkoch. Pokiaľ bude potrebné, tak doložíme fotografie, ktoré vypovedajú o konflikte medzi zástupcami CMO a občanmi Milochova. Veľmi by nás zaujímalo, akým spôsobom dostalo CMO povolenia na drobnú stavbu, keď vlastníci susediacich pozemkov neboli oboznámení, že sa idú nejaké práce vykonávať na susediacich pozemkoch a jediný prístup je po ich pozemkoch. V tejto záležitosti je veľmi čudné správanie sa stavebného úradu v Pov. Bystrici, keď na našu žiadosť o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia o povolení drobnej stavby poslal 23. 8. 2010 Ing. Appel odpoveď, kde sa odvoláva na vyhlášku č. 453/2000 Z. z, konkrétne § 5 a konštatuje, že predložené podklady boli predložené v potrebnom rozsahu. My sme presvedčení, že podklady boli v nedostatočnom rozsahu a povolenie bolo vydané v rozpore so zákonom. Chýbalo vyjadrenie vlastníka susednej nehnuteľnosti. Nikde nie je uvedené, že sa môže nahradiť prehlásením navrhovateľa, že nebudú použité susedné nehnuteľnosti.

Zástupcovia TJ Slovan Milochov

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 031
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 893
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 029
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 015
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 875
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 725
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 389
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 665
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 567
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 534
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Považskobystrická nemocnica má akútny nedostatok krvi!

Darovať vzácnu červenú tekutinu môže každý, kto dovŕšil vek 18 rokov, má minimálnu hmotnosť 50 kg a v zahraničí bol naposledy pred mesiacom.

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Mestský úrad bude celý budúci týždeň pre verejnosť zatvorený

Púchovský mestský úrad bude na budúci týždeň pre verejnosť zatvorený.

(ilustračné foto)

Mesto požiada o návratnú finančnú pomoc vo výške takmer 900-tisíc eur

Považskobystrická samospráva prejavila záujem o návratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?