POVAŽSKÁ BYSTRICA. Moderná doba priniesla podľa Jozefa Tomáška z Horného Moštenca oslavovanie v americkom štýle. Nielen čo sa týka stolovania, ale aj výzdoby a osláv Vianoc.
Nie v každej domácnosti sa nájde stromček, a nájde sa množstvo takých, ktorým stačí ten, ktorý je vyzdobený na námestí. Záleží to aj od toho, akého vierovyznania sú.
Zlatý kapor
Prípravy na Vianoce sa začínajú už v novembri. Škóti kupujú veľa jedla a ešte viac pitia. Pre Škótov je 24. december deň ako každý iný. „Zohnať suroviny na naše tradičné jedlo problém nebol. Šéfovia nás dokonca uvoľnili, a tak sme sa, ako doma, pustili do varenia. Kapor so šalátom a kapustnica je jedlo, ktoré domáci príliš nechápali, ale ochutnali. Samozrejme, že si chválili svoje," tvrdil Jozef.
Darčeky sa rozdávajú o deň neskôr. Všade je zatvorené, nikde sa nepracuje.
Typickým jedlom je moriak s brusnicovou omáčkou alebo zverina. K tomu sa robievajú knedlíky a pije množstvo alkoholu. Prednosť má tvrdé a pivo.
Hogmanay
Príchodu Nového roka predchádzajú väčšie prípravy ako Vianociam. Škóti ho vedia aj patrične osláviť. Posledný deňv roku jestarých tradícií nazývaným Hogmanay. Ľudia dodržiavajú staré zvyky, jedia tradičné jedlá, požívajú množstvo alkoholu.
„Do nového roku by sa podľa nich nemalo ísť s restami či dlžobami. Príchodom 1. januára oslavujú, navštevujú sa, a zabávajú sa, kde sa dá," tvrdí Jozef.
Autor: MK