PRUSKÉ. Tradícia pečenia oblátok prišla na faru do obce s príchodom nového farára, Ivana Kňazeho. Bolo to pred tromi rokmi a ženy, ktoré ich chodievajú piecť, spomínajú na to iba v dobrom.
Nový muž na fare nakúpil formy, a tradícia mohla začať. Tento rok piekli asi tridsať tisíc oblátok. Každá domácnosť z farnosti dostala balíček, v ktorom ich bolo desať.
Pruštianske Cecilky
Na fare sme našli údajne staršiu smenu. Ženy o sebe najskôr tvrdili, že sú dôchodkyne, potom, že ženy v zrelom veku, a napokon najstaršie dorastenky. Pri práci treba dávať pozor, výroba oblátok je vraj piplavá robota. Preto si vraj treba dávať pozor, a preto si ani nezaspievajú.
Nik ich údajne nekontroluje, no občas sa na ne prišli pozrieť kňazi. Vraj, preto aby videli ako ide robota, povedali ženy a zasmiali sa. Doma robievajú aj slané, či rolované oblátky, tu iba obyčajné, akurát na tanier.
Špeciálne cesto
To pripravujú v kuchyni, a ženy tvrdia, že musí byť špeciálne, inak by sa na formy stále lepilo. Oblátky treba pripraviť za tri týždne, a tak sa treba vraj obracať. „Každý má svoj recept, no niektoré ho nepovedia ani za svet," smeje sa Mária Kvasnicová, a vzápätí nám ten svoj na naliehanie prezradí. „Ja nedávam maslo. Použijem pol kilogramu cukru, vanilkový cukor, dve žĺtka, tri malé štamprle oleja, škoricu a malú lyžičku medu. Robievam iba trubičky, čiže zatočené oblátky," prezradila pani Mária.
Veľký záujem
O oblátky je veľký záujem. „Aj nám sa stane, že občas niektorá pokazí, no to býva málokedy. Doma sme sa to naučili, takže tu problém nemáme," tvrdí Emília Machalová. Keď jej povieme, že ju poznáme, ale nevieme, presne odkiaľ, zakontruje. „Nepamätáte sa? Predsa z nášho ženského spevokolu, o ktorom ste napísali, že nemá meno. Už homáme. Dal nám ho starosta Viliam Cíbik. Nazval nás pruštianskymi Cecilkami a na Ceciliu nám aj zagratuloval," smeje sa žena.