VISOLAJE. Pani Emíliu sme stretli hneď po odbočení do stredu obce. „Idem do obchodu. Čo by ste potrebovali," spýtala sa nás. „Máme noviny doma, veď ich kupujeme pravidelne, každý týždeň," tvrdila prekvapená výherkyňa.
Pokiaľ sme sa s autom stihli otočiť, ona nakúpila a mohli sme sa vybrať smerom k začiatku obce, smerom na Sverepec.
Prekvapenie
„No, prekvapili ste ma poriadne, musím uznať," usmievala sa milá pani, keď nás zavolala do domu. Dnu nás privítal manžel. „Volám sa Ondrej. Také normálne slovenské meno," tvrdil muž. Prekvapili sme aj jeho. „Som na invalidnom dôchodku, času mám dosť. Chováme hydinu, prasiatko. Tie sú aj takou mojou záľubou," skonštatoval pán Ondrej.
Emílii sme zagratulovali a odovzdali výhru. Ona nás ponúkla veľmi chutnou krúpnou babou.
Kapor
Emília mala na linke pripraveného v pekáči kapra. Ryba bola vyčistená a pripravená na pečenie. „Nie, iba som ju dala odležať do slanej vody, aby pustila krv a mohla som ju dočistiť. Potom ju odložím do chladničky. Kapor u nás musí na Vianoce byť. Druhého máme vo vani, ale ten je pre vnučku, ktorá bude mať päť rokov. Radosť je radosť. Keď si to vyrátam, výhra mi „zaplatila" kaprov," usmiala sa výherkyňa.
Noviny
Ondrej tvrdí, že MY Noviny stredného Považia kupujú roky, ani nevie sám, odkedy. „Ja športu veľa nedám, prečítam všetko. Príbehy, kto zomrel, krimi...,"povedal manžel.
Noviny kupuje ráno v pondelok pani Emília. „Nechýba nám ani jedno číslo. Stane sa, že niekedy ešte nemajú, alebo objednajú menej a neujdú sa nám. Vtedy ich musí kúpiť syn v Púchove," dodáva. Prečíta vraj všetko, synovia začínajú športom. Starší, ktorý pracuje v banke, si chodieva rád zaplávať či zahrať tenis. Mladší sedí radšej vraj za počítačom.
Vianočné prekvapenie
Martinkovci jedávajú na Vianoce kapustnicu z hubami, ktorú zahusťujú smotanou i zásmažkou. K nej sa hodí vraj najviac zemiaková kaša. A tu nás Emília zaskočí receptom na kapra, o ktorom sme nikdy nepočuli.
„Keď ho vyberiem z chladničky, rozkrojím ho pozdĺžne na dve polovičky. Tie namočím do mlieka. Stranou, na ktorej je koža ho položíme na plech. Pokvapkáme ho citrónom, osolíme a posypeme kmínom. Potrieme maslom a dáme piecť do rúry, ako kurča. Upečie sa veľmi rýchlo a chutí fantasticky. Jedávame ho priamo z plechu k polievke a kaši," prezrádza recept pani Emília. Ešte nám prezradí, čo napiekla, a čo by ešte chcela.
Či bude súťaž pokračovať aj na budúci rok, to vám prezradíme v prvom čísle MY Noviny stredného Považia.