Pravú zabíjačku v treskúcej zime odštartoval dúšok "hriateho"

Zabíjačkovou špecialitou, ktorá sa v rodine Považskobystričana Miroslava Gardiana teší vari najväčšej obľube, sú žemľové jaternice. Ich príprava nie je zložitá, no ak človek nedodrží niektoré zásady, môže ich pokaziť.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. "V rúre sa osušia na kocky pokrájané rožky, ktoré sa následne polejú čerstvou bravčovou krvou. Dôležité je, aby pečivo nasiaklo krvou tak na 80 percent - aby nebolo ani príliš suché, ani veľmi vlhké, aby z neho nebola kaša. Všetko sa to zmieša s jaternicovou zmesou, pridá sa trošku ovaru a celá zmes sa natlačí do hrubých, dôkladne poumývaných čriev," ozrejmuje Gardian.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako dodal, veľmi dôležité je aj samotné varenie žemľových jaterníc. Vyvárať ich treba veľmi opatrne a neustále počas varenia kontrolovať. "Do jaterníc sa pichá špajdľou a dostatočne uvarené sú vtedy, keď špajdľa po vpichnutí už nie je krvavá," zdôrazňuje Gardian.

SkryťVypnúť reklamu

Žemľové jaternice sa väčšinou nekonzumovali už počas zabíjačky, ale sa uskladnili do chladu a na rad prišli neskôr. "Nič nebráni konzumovať ich okamžite, no pri pravej zabíjačke je už vtedy toľko produktov, ktoré sa jedia okamžite, že jaternice môžu počkať. Ako prvé sa už počas zabíjačky konzumujú mozočky a miecha s miešanými vajíčkami, nasleduje pečienka a medzitým sa dovára lalok, na Považí nazývaný podbradek. Osobitnú chuť mu dodá cesnaková pasta," priblížil.

Gardian, zať vychýreného považskobystrického mäsiara Juraja Hortulányho, pochytil od svojho svokra množstvo fínt, ktoré podľa neho urobia zo zabíjačkových špecialít špeciality v pravom slova zmysle.

"I keď každý mäsiar mal svoje špeciálne recepty a postupy, jedno bolo na každej zabíjačke spoločné. Nemohlo na nej chýbať 'hriate'. Zabíjalo sa najmä v zime a v 20-stupňových mrazoch bol dúšok hriateho alkoholu so slaninkou neodmysliteľným úvodom celej zabíjačky," dodal Gardian.

SkryťVypnúť reklamu

Zdôraznil, že s alkoholom sa to preháňať nemohlo, pri konečnom dochucovaní produktov musel mať mäsiar "čistú" hlavu. V opačnom prípade by celoročné snaženie mohlo vyjsť navnivoč. Svoju rolu tu zohrávala aj konzumácia mastných produktov, ktoré účinky alkoholu sčasti utlmovali.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 84 428
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 533
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 264
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 532
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 334
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 219
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 407
  1. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  2. Rudolfa Vallová: Prečo nám dnešok pripomína čas II. svetovej vojny?
  3. Vladimír Bojničan: Prečo je “Desatoro” morálne neakceptovateľné v dnešnej modernej spoločnosti
  4. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  5. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  6. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  7. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  8. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 712
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 583
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 41 423
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 255
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 461
  6. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 14 425
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 975
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 830
  1. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  2. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  3. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  4. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  5. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  6. Tupou Ceruzou: Businessman
  7. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  8. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Šofér jazdil pod vplyvom alkoholu.

Ďalšieho podguráženého vodiča chytili v Považskej Bystrici.


Ilustračné foto

Ich počet klesol medziročne o 16.


TASR
Kubínski turisti na Jilemnického 25-ke.

Zmeny sa udiali v dôsledku zosuvu skál v úžine.


Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


  1. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  2. Rudolfa Vallová: Prečo nám dnešok pripomína čas II. svetovej vojny?
  3. Vladimír Bojničan: Prečo je “Desatoro” morálne neakceptovateľné v dnešnej modernej spoločnosti
  4. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  5. Ján Škerko: Prečo vláda nezvládla slintačku a krívačku? Lebo sama je ňou postihnutá
  6. Teodor Dlužanský: Vážení zamestnanci okrem verejného sektora – štát ďakuje!
  7. Juraj Tušš: Intelektuáli, blogeri, na slovíčko prosím – Zmysluplné využitie umelej inteligencie "ChatGPT" v dnešnej dobe.
  8. Matúš Radusovsky: Ohrozenia včiel a ako im môžeme pomôcť
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 712
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 583
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 41 423
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 255
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 461
  6. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 14 425
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 975
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 830
  1. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  2. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  3. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  4. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  5. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  6. Tupou Ceruzou: Businessman
  7. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  8. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu