Pravú zabíjačku v treskúcej zime odštartoval dúšok "hriateho"

Zabíjačkovou špecialitou, ktorá sa v rodine Považskobystričana Miroslava Gardiana teší vari najväčšej obľube, sú žemľové jaternice. Ich príprava nie je zložitá, no ak človek nedodrží niektoré zásady, môže ich pokaziť.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: JÁN KROŠLÁK)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. "V rúre sa osušia na kocky pokrájané rožky, ktoré sa následne polejú čerstvou bravčovou krvou. Dôležité je, aby pečivo nasiaklo krvou tak na 80 percent - aby nebolo ani príliš suché, ani veľmi vlhké, aby z neho nebola kaša. Všetko sa to zmieša s jaternicovou zmesou, pridá sa trošku ovaru a celá zmes sa natlačí do hrubých, dôkladne poumývaných čriev," ozrejmuje Gardian.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako dodal, veľmi dôležité je aj samotné varenie žemľových jaterníc. Vyvárať ich treba veľmi opatrne a neustále počas varenia kontrolovať. "Do jaterníc sa pichá špajdľou a dostatočne uvarené sú vtedy, keď špajdľa po vpichnutí už nie je krvavá," zdôrazňuje Gardian.

SkryťVypnúť reklamu

Žemľové jaternice sa väčšinou nekonzumovali už počas zabíjačky, ale sa uskladnili do chladu a na rad prišli neskôr. "Nič nebráni konzumovať ich okamžite, no pri pravej zabíjačke je už vtedy toľko produktov, ktoré sa jedia okamžite, že jaternice môžu počkať. Ako prvé sa už počas zabíjačky konzumujú mozočky a miecha s miešanými vajíčkami, nasleduje pečienka a medzitým sa dovára lalok, na Považí nazývaný podbradek. Osobitnú chuť mu dodá cesnaková pasta," priblížil.

Gardian, zať vychýreného považskobystrického mäsiara Juraja Hortulányho, pochytil od svojho svokra množstvo fínt, ktoré podľa neho urobia zo zabíjačkových špecialít špeciality v pravom slova zmysle.

"I keď každý mäsiar mal svoje špeciálne recepty a postupy, jedno bolo na každej zabíjačke spoločné. Nemohlo na nej chýbať 'hriate'. Zabíjalo sa najmä v zime a v 20-stupňových mrazoch bol dúšok hriateho alkoholu so slaninkou neodmysliteľným úvodom celej zabíjačky," dodal Gardian.

SkryťVypnúť reklamu

Zdôraznil, že s alkoholom sa to preháňať nemohlo, pri konečnom dochucovaní produktov musel mať mäsiar "čistú" hlavu. V opačnom prípade by celoročné snaženie mohlo vyjsť navnivoč. Svoju rolu tu zohrávala aj konzumácia mastných produktov, ktoré účinky alkoholu sčasti utlmovali.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Stroje skladajú ako lego. Roboty z Považia menia priemysel
  2. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 413
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 6 438
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 803
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 524
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 103
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 030
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 011
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 802
  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik Tiger v službách systému čurillovcov: Aké benefity dostal za zamotané pravdy?
  2. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 2. časť
  3. Jozef Huljak: Nemáme ropu, ale môžeme mať plán. Čo nás učí príbeh nórskeho bohatstva?
  4. František Kukura: Budeme opäť skákať ponad vatry?
  5. Andrea Podešvová: Keď Pohoda neprináša len pohodu
  6. Matúš Grznár: Vyháňame budúcich Einsteinov? Zastavme normalizáciu v školstve!
  7. Viktor Pamula: Nepodporuj Ukrajinu, zlepši svoje okolie
  8. Eva Bachletová: Nemám rada zbrane
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 20 939
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 410
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 400
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 723
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 6 018
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 859
  7. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 5 593
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 485
  1. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  3. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  6. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  7. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  8. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Najväčší nápor zažíva jedáleň pre dôchodcov na Vojvodskej, keď varí vianočné menu, o ktoré je medzi seniormi tradične mimoriadny záujem.

O prehodnotenie aktuálne platného finančného pásma požiadalo z celkového počtu 17 stredných škôl sedem.


TASR
Špeciálny zdvihák pre hendikepovaných.

Umožní bezpečný vstup do vody.


Letné kúpalisko opäť otvoria.

Zatvorené bolo desať dní.


Pohľad zhora na Dunajskú Stredu.

Srdce Žitného ostrova zažilo mafiánsku masakru.


  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Kajúcnik Tiger v službách systému čurillovcov: Aké benefity dostal za zamotané pravdy?
  2. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 2. časť
  3. Jozef Huljak: Nemáme ropu, ale môžeme mať plán. Čo nás učí príbeh nórskeho bohatstva?
  4. František Kukura: Budeme opäť skákať ponad vatry?
  5. Andrea Podešvová: Keď Pohoda neprináša len pohodu
  6. Matúš Grznár: Vyháňame budúcich Einsteinov? Zastavme normalizáciu v školstve!
  7. Viktor Pamula: Nepodporuj Ukrajinu, zlepši svoje okolie
  8. Eva Bachletová: Nemám rada zbrane
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 20 939
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 410
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 400
  4. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 723
  5. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 6 018
  6. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 859
  7. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 5 593
  8. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 5 485
  1. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  3. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  6. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  7. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  8. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu