Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Rast ceny mlieka a pohonných látok dvíha aj ceny syrárskych výrobkov

Hospodárska kríza sa negatívne dotkla všetkých mliekarenských spoločností na Slovensku. Vďaka zvýšenej tvorivosti a inovatívnosti však dokázali niektoré spoločnosti udržať nastavený trend. Povedal to Ján Keresteš, obchodný riaditeľ považskobystrickej spol

očnosti Nika, podnikajúcej v oblasti syrárstva.

POVAŽSKÁ BYSTRICA. "Náš výrobný program je vysoko špecifický, a tým aj stabilnejší, ako u spoločností masovo vyrábajúce mliečne produkty. Veľkým producentom sa neoplatí vyrábať produkty, ktoré vyrábame my a my nevyrábame masovo produkované a menej kvalitné výrobky, ktoré sa dovážajú zo zahraničia," zdôraznil Keresteš.

Ako dodal, momentálne je problémom, že mnoho subdodávateľov nevydržalo tlak krízy a skrachovalo. Teraz pri náraste výroby je preto nedostatok mlieka a dochádza k vehementnému zvyšovaniu cien. Ďalším problémom je enormný nárast cien pohonných látok, ktoré sú jedným z najväčších nákladov pre poľnohospodárskych prvovýrobcov.

Skryť Vypnúť reklamu

"V trhovom mechanizme neexistuje spôsob, aby sa nárast vstupov automaticky nepremietol do zvyšovania cien. Reálny nárast vstupov bol v poslednom roku asi 20-%, nárast cien našich výrobkov predstavoval 10 - 15 %," dodal Keresteš.

Kríza však podľa neho priniesla aj pozitíva - výrazné zefektívnenie produktivity práce a šetrenie so zdrojmi. "Pozitívom každej krízy je to, že naučí šetrne zaobchádzať so zdrojmi. To si človek uvedomí, až keď ich má nedostatok," ozrejmil.

Pripomenul, že na Slovensku stále neexistuje komplexný systém potravinovej bezpečnosti - dostupnosti, kvality a zdravotného benefitu potravín. Na Slovensko sa podľa neho dováža viac ako 60 % potravín, čím stratilo potravinovú sebestačnosť.

"V čase krízy treba škrtať všetko z hľadiska nadmerných výdavkov, no nie je možné stiahnuť peniaze z obehu tam, kde sa tvoria primárne hodnoty. Pokiaľ sa to urobí, prestávame byť konkurencieschopní na trhoch, keďže máme nedostatočnú vlastnú produkciu mlieka, mäsa i základných plodín," zovšeobecnil Keresteš.

Skryť Vypnúť reklamu

Spoločnosť NIKA sa zaoberá výrobou klasických produktov zo slovenskej bryndze, tvarohu a smotany. Spoločnosť vyrába tavené syry, bryndzové a syrové nátierky, tvarohové dezerty, termixy, žinčicu. Asi 70 % produkcie putuje na domáci trh, v poslednom čase rastie export najmä do Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rumunska, Nemecka, Talianska, Grécka, ale i do Austrálie a na Nový Zéland.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 504
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 393
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 053
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 424
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 990
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 171
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 715
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 392
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 313
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 4 648
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici je momentálne hospitalizovaných 82 pacientov s ochorením COVID-19. V porovnaní s minulým piatkom (15. 1.) klesol ich počet o osem.

5 h

Vo štvrtok zachytili PCR testy 1 785 nakazených koronavírusom, laboratóriá otestovali 11 018 vzoriek. Počet úmrtí pacientov na COVID-19 stúpol o 93. Vyliečilo sa ďalších 2 813 osôb.

7 h

Do systému plateného parkovania v Považskej Bystrici je po novom zaradených už len deväť parkovacích plôch.

7 h

Krajský vyšetrovateľ z Trenčína obvinil z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov ich držanie a obchodovanie s nimi 32-ročného muža z okr. Trenčín a 33-ročnú ženu z okr. Vranov nad Topľou.

8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

7 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

12 h

Správa Národného parku Nízke Tatry sa obrátila na návštevníkov prírody s výzvou.

20. jan

Už ste čítali?