Obyvatelia Považskej Bystrice tak mali možnosť ochutnať dobroty z ovčieho mlieka či jahňacinu priamo v centre mesta.
POVAŽSKÁ BYSTRICA. V predveľkonočnom období sa v meste opäť objavili výrobky zo salašov. Ovčiari ich ponúkali počas podujatia zo Salaša do mesta.
Podujatie sa ľuďom páčilo. Na svoje si prišli aj deti, ktorým sa najviac páčili ovečky pobehujúce v ohrade.
Po roku
V Považskej Bystrici sa začína nová tradícia. Zásluhu na tom majú najmä členovia regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, konkrétne ovčiari. Nečakali, kým prídu ľudia na salaše, ale vybrali sa za nimi priamo do mesta.
Po prvý raz tak urobili vlani. Podujatie malo veľmi dobrú odozvu, a tak ho tento rok zopakovali. „Prečo? Najmä preto, že ľudia sa sťažovali, že nestihli ochutnať výrobky," usmial sa Eduard Janíček.
Podotkol, že tento rok snáď budú záujemcovia spokojní. „Dúfam, že sa nám podarí uspokojiť všetkých. Máme viac mäsa na rôzne jedlá, ako aj syra. Do akcie sa zapojilo trinásť salašov, pre predaj syra v stánkoch sa rozhodla polovica z nich. Nie všetci ho totiž už vyrábajú, pretože v predveľkonočnom období sa venovali najmä jahňatám," doplnil.
Deti lákali ovečky
Vidieť ovce pasúce sa v meste nepatrí veru medzi klasický obrázok. Návštevníci podujatia však túto možnosť mali. Na trávniku pred mestským úradom sa páslo niekoľko oviec a jahniat pod dohľadom ovčiarskeho psa. „Tentoraz sme priviezli aj živé ovečky, aby najmä deti videli, že patria do prírody," vysvetlil Janíček.
Novinka mala úspech, a to nielen u detí. Pri ohrade sa pristavovali aj dospelí, ktorých tiež zaujala ukážka s neodmysliteľným pomocníkom každého ovčiara – ovčiarskym psom. „Borderská kólia je pri strážení oviec k nezaplateniu. Je inteligentná, dokáže ustrážiť jahňatá, spacifikovať dospelé ovce," pochválil svojho pomocníka Janíček. A psík, ako keby rozumel jeho slovám, upriamil pohľad na ovce, ktoré sa rozhodli trochu „štrajkovať."
Páčilo sa im
Len málokedy je v centre mesta tak veľa ľudí, ako bolo počas ovčiarskej akcie. Niektorí stáli v hlúčikoch, iní ochutnávali rôzne jedlá, ďalší zase sledovali ovečky...
„Je to veľmi pekná akcia, mohla by byť častejšie. Sme na nej prvýkrát," povedala Adriana, ktorá s malou dcérkou sledovala pasúce sa ovečky.
Páčilo sa aj Miroslavovi Ciprovi. Priznal sa, že už si stihol dať aj guláš z jahňaciny. „Veru, pochutnal som si na ňom, je to dobrá akcia," skonštatoval.
Anton Šteruský bol na podujatí po prvý raz a slovami chvály ani on nešetril. „Hoci jahňacinu veľmi nemusím, na guláši som si pochutnala," priznala sa jeho polovička a s úsmevom dodala, že aspoň nemusí doma variť.
Podobných reakcií bolo veľmi veľa. Ľudia boli spokojní, privítali by, keby sa takéto akcie konali častejšie. To by si želali aj ovčiari, ale... „Nejde to, práca farmára sa začína o štvrtej ráno, končí neskoro večer. A takto je to každý deň. Raz za rok, možno dvakrát, sa dokážeme združiť, ale častejšie sa to nedá zvládnuť fyzicky," vysvetlil Janíček. Dodal, že podobnú akciu ako v Považskej Bystrici robia počas jarmoku aj v Púchove. Či sa rozšíri aj do ostatných okresných miest, zatiaľ neupresnil, úvahy však o tom sú.