DOLNÁ MARIKOVÁ. Počasie súťažiacim i divákom neprialo, ale napokon sa až jedenásť družstiev pokúšalo získať nielen titul v premiérovom ročníku, ale aj zabaviť seba, porotu a užiť si zaujímavé dopoludnie.
Pokiaľ sa v jedenástich kotlíkoch varila kapusta a všetko potrebné, zabávali sa všetci, ako sa dalo. Živá muzika, štamprlíky kadečoho, posúchy, baba... Aj to ste našli v Dolnej Marikovej.
Zaujímavá myšlienka
„Chceli sme súťaž spojiť s Dňom otcov, ale napokon nám to termín nedovolil. Preto sme sa rozhodli pre poslednú májovú sobotu. Mrzí ma, že prší, ale čo už. Vidíte, že o zábavu sa postarajú účastníci i my, domáci. Veď ide o zábavu, súťaž nie je určite prvoradá. Chceme, aby sa u nás cítili všetci dobre, a aby sa najmä zabavili!“ povedal starosta Dolnej Marikovej Peter Šujak.
Obecný úrad pripravil pre kuchárov prístrešky a drevo. Ostatné bolo na nich.
„Nie sú žiadne špeciálne kritériá. Všetko si museli doniesť majstri kuchári sami. Aké ingredience použijú a čo všetko do kotla dajú, to je len na nich!“ dodal starosta.
Kapustnica
Viacerí kuchári tvrdili, že recept na kapustnicu je klasický. Záleží na kuchárovi, ako si ho prispôsobí a čo pridá počas varenia. „Recept na originál dolnomarikovskú kapustnicu neexistuje! Nás teší účasť toľkých družstiev. Ďalšie ju sľúbili o rok. Napríklad skupinka z Česka, ktorá mala v Dolnej Marikovej v sobotu športový deň. Myšlienka sa im zapáčila, a keď videli, koľko partií prišlo variť, tvrdili, že o rok sú tu!“ dodal Šujak.
Každý mal svoj recept
Družstiev bolo jedenásť, a každé malo svoj recept. Už pri prvom prístrešku, kde varil Klub slovenských turistov z Dolnej Marikovej. „Máme špeciálny recept, ktorý je z osady Udíčka z Hornej Marikovej. Šéfkuchárom je Zdenka Žbodáková, my jej iba pomáhame,“ tvrdili členky družstva. Turisti mali naozaj špeciálny recept. Varili totižto boršč.
Družstvo “Krčmy na Modlacíne" malo taktiež tajný recept. „Prezradíme, ale až po súťaži! Veľa záleží na výbere údeného, klobásky a, samozrejme, aj na kapuste,“ tvrdila Marcela Chudejová.
Aktiv pro mal úplne inú taktiku. „Hlavní kuchári sme všetci! Každý niečo hodí do hrnca, a napokon to bude iba dobré!“ dozvedeli sme sa v ich stánku. Aktiv pro pamätal na všetkých z družstva, a tak sa v Dolnej Marikovej zriadil dočasne detský kútik.
Poslanci Obecného úradu v Dolnej Marikovej tvrdili, že oni manželkám pomáhajú s varením pravidelne. „Navaríme všetko. Od cestovín, až po guláš. Teda kapustnicu,“ opravil sa František Čelko. Ostatní iba dodali, že všetko v kotle je dolnomarikovské. „Kapusta, sušené slivky a huby a aj to prasa, čo sú z neho klobásky,“ tvrdili kuchári.
Dolnomarikovský mäsiar Rasťo Kršík tvrdil, že aj u nich sú všetci majstri. „Zabite ma, nič neprezradím!“ tvrdil Rasťo. Dodal, že všetky „špécie“ sú tajné, a ponúkol nás babou a posúchmi.
Kapusta špeciál
V súťaži varil aj medzinárodný tím. Čecho-Slováci tvrdili, že podobné akcie pre ľudí robiť treba. „Utužujeme staré vzťahy, keď sme si ešte rozumeli. Takéto podujatia sú na to, aby sme ich upevnili,“ tvrdil Drahoš a premiešal obsah kotlíka.
Družstvo Macek z Malacek prišlo naozaj až z Malaciek. „Iba kvôli tejto súťaži. Kapustu varievame na Záhorí furt. Šak ju tam aj pestujeme asi najvác. Táto je priamo ze Stupavy,“ presviedčal nás Oto Múčka.
Podmano team z Podmanína dovaril ako prvý. „Okrem Vianoc sa u nás kapustnica asi cez rok nevarieva. Možno už bude. Máme medzi sebou rodáčku z Klieštiny, a sem sme prišli vďaka šéfke,“ tvrdili ženy.
Rozbalili plech a ponúkli nás posúškami.
Dobrá nálada a kalíšky
Čože by to bolo za slovenskú súťaž, aby sa obišla bez páleného? Každé družstvo ponúkalo liehovinou v štamprlíkoch. Slivovica, jablkovica, ale aj nie domáce liehoviny sa dali okoštovať pod prístreškami. „Je to prvá pomoc,“ tvrdili ženy z Lysej, ktoré mali na prvú pomoc aj patričnú fľašu. Originál dolnomarikovskú slivovicu nám ponúkli domáci poslanci.
O jej pravosti nebolo pochýb, potvrdila to i etiketa na fľaši. Podmanínci diktovali tempo s koniferkou, ktorú naliali do pohárikov na podnose v tvare listu. Záhoráci sa nezapreli. Ponúkli nás červeným vínom, ktorého mali požehnane dosť.
Popri varení sa však iba nepilo. „Dajte si, ochutnajte!“ volali na nás. Babu, posúšky, a našli sa aj koláče. My sme si vážili asi najviac ponuku domácich, ktorí pri príchode pohostili chlebom s masťou, cibuľou a cesnakom. Juj! Radosť potom dýchať pri rozhovoroch na súťažiacich!
Slovo poroty
„Hodnotili sme chuť, ingredience, ktoré kuchári použili. Ako sa správali, čím nás ponúkli. Jedli sme napríklad veľmi dobré osúchy. Hodnotilo sa veľmi ťažko, konkurencia bola veľká,“ povedala jedna z porotkýň Hanka Ilovičová.
Spýtali sme sa, či sa arbitrom nemiešali chute jednotlivých kapustníc. „Ochutnávali sme ich s odstupom. Každopádne, všetci, ktorí prišli, sú veľmi dobrými kuchármi,“ dodala Mária Kršíková. Nepoprela, že porota prekladala jednotlivé sústa slivovicou.
Vyhrali všetci
„Splnil sa účel, pre ktorý sme podujatie pripravili. Všetci sa zabavili. Každý dostane pamätnícky diplom, traja najlepší poháre. Hneď, ako si porota povyberá mäso spomedzi zubov, vyhodnotíme najlepších,“ povedal pred záverom starosta.
Za najchutnejšiu kapustnicu vybrali porotcovia tú, ktorú navarili vo svojom kotlíku domáci poslanci. Tí sa prvenstva vzdali. Pohár pre najlepšieho si odniesol Aktiv pro, ktorý vyhral pred Mackom z Malaciek a Rasťom Kršíkom.
Čo dodať na záver? Výborná myšlienka uzrela svetlo sveta. Kto zaváhal, nielenže sa nenajedol skvelej kapustnice, ale prišiel o množstvo zábavy. Nezúfajte však. Starosta sľúbil, že o rok bude taktiež veselo. Zatiaľ môžete trénovať a variť, a variť...