Streda, 21. apríl, 2021 | Meniny má ErvínKrížovkyKrížovky

V Dolnej Marikovej rozvoniavala kapustnica

Vôňa ihličia, vianočný stromček, pod ním darčeky a prestretý štedrovečerný stôl. Nič také nielen v Dolnej Marikovej koncom mája nenájdete. Okrem kapustnice. Tej sa mohli účastníci súťaže o najlepšiu kapustnicu i diváci najesť do prasknutia.

Bolo veselo.Bolo veselo. (Zdroj: MILAN KOVÁČIK)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Počasie súťažiacim i divákom neprialo, ale napokon sa až jedenásť družstiev pokúšalo získať nielen titul v premiérovom ročníku, ale aj zabaviť seba, porotu a užiť si zaujímavé dopoludnie.

Pokiaľ sa v jedenástich kotlíkoch varila kapusta a všetko potrebné, zabávali sa všetci, ako sa dalo. Živá muzika, štamprlíky kadečoho, posúchy, baba... Aj to ste našli v Dolnej Marikovej.

Zaujímavá myšlienka

„Chceli sme súťaž spojiť s Dňom otcov, ale napokon nám to termín nedovolil. Preto sme sa rozhodli pre poslednú májovú sobotu. Mrzí ma, že prší, ale čo už. Vidíte, že o zábavu sa postarajú účastníci i my, domáci. Veď ide o zábavu, súťaž nie je určite prvoradá. Chceme, aby sa u nás cítili všetci dobre, a aby sa najmä zabavili!“ povedal starosta Dolnej Marikovej Peter Šujak.

Skryť Vypnúť reklamu

clanok2.jpg

Obecný úrad pripravil pre kuchárov prístrešky a drevo. Ostatné bolo na nich.

„Nie sú žiadne špeciálne kritériá. Všetko si museli doniesť majstri kuchári sami. Aké ingredience použijú a čo všetko do kotla dajú, to je len na nich!“ dodal starosta.

Kapustnica

Viacerí kuchári tvrdili, že recept na kapustnicu je klasický. Záleží na kuchárovi, ako si ho prispôsobí a čo pridá počas varenia. „Recept na originál dolnomarikovskú kapustnicu neexistuje! Nás teší účasť toľkých družstiev. Ďalšie ju sľúbili o rok. Napríklad skupinka z Česka, ktorá mala v Dolnej Marikovej v sobotu športový deň. Myšlienka sa im zapáčila, a keď videli, koľko partií prišlo variť, tvrdili, že o rok sú tu!“ dodal Šujak.

Každý mal svoj recept

Družstiev bolo jedenásť, a každé malo svoj recept. Už pri prvom prístrešku, kde varil Klub slovenských turistov z Dolnej Marikovej. „Máme špeciálny recept, ktorý je z osady Udíčka z Hornej Marikovej. Šéfkuchárom je Zdenka Žbodáková, my jej iba pomáhame,“ tvrdili členky družstva. Turisti mali naozaj špeciálny recept. Varili totižto boršč.

Skryť Vypnúť reklamu

clanok3.jpg

Družstvo “Krčmy na Modlacíne" malo taktiež tajný recept. „Prezradíme, ale až po súťaži! Veľa záleží na výbere údeného, klobásky a, samozrejme, aj na kapuste,“ tvrdila Marcela Chudejová.

Aktiv pro mal úplne inú taktiku. „Hlavní kuchári sme všetci! Každý niečo hodí do hrnca, a napokon to bude iba dobré!“ dozvedeli sme sa v ich stánku. Aktiv pro pamätal na všetkých z družstva, a tak sa v Dolnej Marikovej zriadil dočasne detský kútik.

Poslanci Obecného úradu v Dolnej Marikovej tvrdili, že oni manželkám pomáhajú s varením pravidelne. „Navaríme všetko. Od cestovín, až po guláš. Teda kapustnicu,“ opravil sa František Čelko. Ostatní iba dodali, že všetko v kotle je dolnomarikovské. „Kapusta, sušené slivky a huby a aj to prasa, čo sú z neho klobásky,“ tvrdili kuchári.

Skryť Vypnúť reklamu

Dolnomarikovský mäsiar Rasťo Kršík tvrdil, že aj u nich sú všetci majstri. „Zabite ma, nič neprezradím!“ tvrdil Rasťo. Dodal, že všetky „špécie“ sú tajné, a ponúkol nás babou a posúchmi.

Kapusta špeciál

V súťaži varil aj medzinárodný tím. Čecho-Slováci tvrdili, že podobné akcie pre ľudí robiť treba. „Utužujeme staré vzťahy, keď sme si ešte rozumeli. Takéto podujatia sú na to, aby sme ich upevnili,“ tvrdil Drahoš a premiešal obsah kotlíka.

Družstvo Macek z Malacek prišlo naozaj až z Malaciek. „Iba kvôli tejto súťaži. Kapustu varievame na Záhorí furt. Šak ju tam aj pestujeme asi najvác. Táto je priamo ze Stupavy,“ presviedčal nás Oto Múčka.

clanok5.jpg

Podmano team z Podmanína dovaril ako prvý. „Okrem Vianoc sa u nás kapustnica asi cez rok nevarieva. Možno už bude. Máme medzi sebou rodáčku z Klieštiny, a sem sme prišli vďaka šéfke,“ tvrdili ženy.

Rozbalili plech a ponúkli nás posúškami.

Dobrá nálada a kalíšky

Čože by to bolo za slovenskú súťaž, aby sa obišla bez páleného? Každé družstvo ponúkalo liehovinou v štamprlíkoch. Slivovica, jablkovica, ale aj nie domáce liehoviny sa dali okoštovať pod prístreškami. „Je to prvá pomoc,“ tvrdili ženy z Lysej, ktoré mali na prvú pomoc aj patričnú fľašu. Originál dolnomarikovskú slivovicu nám ponúkli domáci poslanci.

O jej pravosti nebolo pochýb, potvrdila to i etiketa na fľaši. Podmanínci diktovali tempo s koniferkou, ktorú naliali do pohárikov na podnose v tvare listu. Záhoráci sa nezapreli. Ponúkli nás červeným vínom, ktorého mali požehnane dosť.

Popri varení sa však iba nepilo. „Dajte si, ochutnajte!“ volali na nás. Babu, posúšky, a našli sa aj koláče. My sme si vážili asi najviac ponuku domácich, ktorí pri príchode pohostili chlebom s masťou, cibuľou a cesnakom. Juj! Radosť potom dýchať pri rozhovoroch na súťažiacich!

Slovo poroty

„Hodnotili sme chuť, ingredience, ktoré kuchári použili. Ako sa správali, čím nás ponúkli. Jedli sme napríklad veľmi dobré osúchy. Hodnotilo sa veľmi ťažko, konkurencia bola veľká,“ povedala jedna z porotkýň Hanka Ilovičová.

Spýtali sme sa, či sa arbitrom nemiešali chute jednotlivých kapustníc. „Ochutnávali sme ich s odstupom. Každopádne, všetci, ktorí prišli, sú veľmi dobrými kuchármi,“ dodala Mária Kršíková. Nepoprela, že porota prekladala jednotlivé sústa slivovicou.

Vyhrali všetci

„Splnil sa účel, pre ktorý sme podujatie pripravili. Všetci sa zabavili. Každý dostane pamätnícky diplom, traja najlepší poháre. Hneď, ako si porota povyberá mäso spomedzi zubov, vyhodnotíme najlepších,“ povedal pred záverom starosta.

clanok6.jpg

Za najchutnejšiu kapustnicu vybrali porotcovia tú, ktorú navarili vo svojom kotlíku domáci poslanci. Tí sa prvenstva vzdali. Pohár pre najlepšieho si odniesol Aktiv pro, ktorý vyhral pred Mackom z Malaciek a Rasťom Kršíkom.

Čo dodať na záver? Výborná myšlienka uzrela svetlo sveta. Kto zaváhal, nielenže sa nenajedol skvelej kapustnice, ale prišiel o množstvo zábavy. Nezúfajte však. Starosta sľúbil, že o rok bude taktiež veselo. Zatiaľ môžete trénovať a variť, a variť...

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  2. Investovanie sa tento rok oplatí
  3. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  4. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  5. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  9. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  10. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  1. Niké Športovkyňa mesiaca si vybrala na podporu lyžiarske talenty
  2. 5 dôvodov, prečo si kupovať slovenskú zeleninu. Poznáte všetky?
  3. Kúpele Sliač sa pripravujú na liečbu post- Covidových pacientov
  4. BILLA rodičom radí, ako deťom pripraviť výživnú desiatu
  5. Investovanie sa tento rok oplatí
  6. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  7. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  8. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  9. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  10. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  1. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 24 454
  2. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 21 299
  3. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 8 820
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 436
  5. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 8 261
  6. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 712
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 706
  8. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 7 671
  9. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 7 634
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Autorské práce bude hodnotiť odborná porota zložená z vedeckých pracovníkov, novinárov a pedagógov.

15 h

Konečne späť na ihrisku. Dorastenci Považskej Bystrice sa stretli po polroku na prvom tréningu.

15 h
Ilustračné foto.

Nezamestnanosť však stúpla vo dvoch okresoch kraja.

16 h

Pozrite si prehľad pozitívnych za jednotlivé okresy.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

19. apr

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Polícia auto sprevádzala až do nemocnice.

22 h

Pri drogovej razii chytili dvoch mužov, hrozí im dlhý trest za mrežami.

19. apr

Už ste čítali?