Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Ovčiari i návštevníci sa zhodli. Najlepšia bryndza je slovenská

Najlepší bačovia, výrobcovia syrov, chovatelia oviec a kôz odokryli tajomstvá svojej práce. Návštevníci Ovenálií, ovčiarskych slávností, mohli skúsiť, ako pod zubami škrípe naozajstný ovčí syr, či chutí pravá bryndza alebo žinčica.

V kategórii ovčí údený syr išlo druhé miesto do Slopnej.V kategórii ovčí údený syr išlo druhé miesto do Slopnej. (Zdroj: AUTOR)

Aj keď situácia ovčiarov nie je v súčasnosti závideniahodná, najlepší chovatelia hodili starosti na pár hodín za hlavu a vo Východnej odhalili kúsok svojho kumštu návštevníkom ovčiarskych slávností. Za zvuku pastierskych spiežovcov a bľačania oviec ľudia ochutnávali syrové špeciality, ktoré sú dôležitou súčasťou nielen slovenskej kuchyne, ale aj histórie.

Témou číslo jeden u mnohých ovčiarov bola budúcnosť slovenskej bryndze, ktorá je, podľa mnohých z nich, na ceste k záhube. Na Slovensku sa totiž predáva aj dovezená bryndza, ktorá má pramálo spoločné s tou, ktorá sa vyrába na lúkach našich podhorských salašov z čistej ovčej hrudky.

Skryť Vypnúť reklamu

Padol slovenský rekordv ťahaní syrovej nite

Návštevníci mohli vlastnými chuťovými pohárikmi otestovať rozdiel medzi bryndzou kúpenou v supermarkete a tou, ktorú vyrobili bačovia z Východnej priamo na mieste. Okrem toho predviedli výrobu ovčieho syra, ktorý išiel medzi ľuďmi, doslova, na dračku. Pripravili ho z čerstvo nadojeného mlieka a posypali soľou. Dôkazom bol tanier syra, ktorý bol v priebehu pár sekúnd prázdny.

Na Ovenáliách hľadali najlepší ovčí syr, údený aj neúdený, ovčiu bryndzu, žinčicu, oštiepok, kozí syr, baraní guláš ale aj najkrajšiu ovcu. Jedným z najväčších diváckych lákadiel bola aj súťaž v ťahaní syrovej nite. Skúsené syrárky pred očami ľudí ukázali svoju zručnosť a bleskovú prácu, ktorá vyrážala dych. Veď Marta Tužinská z Kosorína pokorila minuloročný slovenský rekord, za pár minút vytiahla z jediného kila ovčej hrudky až 142 metrov dlhú syrovú niť.

Skryť Vypnúť reklamu

Za originalitu len o pár centov viac

Výrobcovia sa zhodli, že čistá ovčia bryndza zo salaša je len o pár centov drahšia ako obyčajná, ale jej vplyv na zdravie je oveľa vyšší.

„Bryndza, ktorá sa vyrába tak, ako sme sa to naučili od našich predkov, obsahuje veľmi veľa zložiek, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Je to tým, že nie je pasterizovaná, všetky pôvodné zložky, ktoré príroda sústredila do ovčieho mlieka, sa nachádzajú bez zmeny a ich účinky sú úžasné. Pasterizáciou sa znehodnotí mnoho zložiek, od enzýmov aj niektoré vitamíny ale aj iné zložky, ktoré sa nachádzajú v našich bylinkách,“ vysvetlil Libor Ebringer z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, ktorý sa zaoberá zdravotnými účinkami bryndze.

„Teplota nad 50 stupňov Celzia poruší vlastnosti liečivých rastlín. Ak sa bryndza vyrába tradičným spôsobom, jej biologická aktivita sa zachová tak, ako bola do mlieka pôvodne dodaná,“ priblížil Ebringer.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovčiarstvo je súčasťou slovenského vidieka

Stavy oviec sa z roka na rok znižujú. Z ovčieho mlieka sa nevyrobí toľko syra ako z kravského, ale nedá sa z neho falšovať bryndza. Nekvalita bryndze vychádza zo snahy obchodných reťazcov predávať za čo najmenej na úkor kvality. Tým, že budú ľudia kupovať slovenský výrobok, nefalšovanú bryndzu, dajú prácu aj našim ovčiarom a bačom. Slovenský zákazník je ochotný za dobrý a kvalitný výrobok zaplatiť.

Otázka ale je, ako ju budú výrobcovia označovať, či bryndza alebo slovenská bryndza. Z prieskumov vyplýva, že zákazník je ochotný zaplatiť viac za čistú bryndzu.

Slovenská bryndza

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon nechápe, prečo by na ňu nemohli napísať, že je to slovenská bryndza, a tým ju odlíšiť od tých, ktoré sa dovážajú z iných krajín. Zabezpečila by sa tak ochrana a národná propagácia.

„Nie je naším záujmom likvidovať ovčiarstvo, chceme ho dostať na pevnejšie miesto, než je dnes. Výraz bryndza je typický nielen pre Slovensko ale aj pre Poľsko, Česko, Bulharsko a Rumunsko. Slovenskú bryndzu pred dvoma mesiacmi u nás takmer nik nevyrábal, dnes už mnoho výrobcov používa označenie Slovenská bryndza, nielen bryndza. Ak ich bude viac, ministerstvo sa bude podieľať na mediálnej kampani,“ dodal Simon.

„Slovenská bryndza je chránené zemepisné označenie v Európskej únii a je vyrobená z ovčieho mlieka. V kódexe je zakotvené, že bryndza má mať najmenej 51 percent ovčej zložky. Robili sa testy z ktorých ale vyplynulo, že v niektorých z nich bol len 3 percentá ovčiny. Je to totálne švindľovanie,“ povedal Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku.

Pravú ovčiu ľudia nepoznajú

Ovčiari majú rovnaký názor na nedostatok osvety medzi ľuďmi. Tí, ktorí vedia oceniť jej kvalitu, vyhľadávajú len čistú ovčiu bryndzu.

„Jednoznačne vyšší záujem majú ľudia o pravú stopercentnú ovčiu bryndzu. Bohužiaľ, mnohí nepoznajú jej zdravotné účinky ani to, že čistá bryndza má viac živín. Snažíme sa ju preto medzi ľuďmi spropagovať, aby poznali jej kvalitu a vplyv na organizmus. Ovčie výrobky sú totiž všeliekom,“ povedal Juraj Janíček zo salaša v Udiči, ktorý súťažil s ovčím syrom, bryndzou a žinčicou.

„Neúdená ovčia hrudka a bryndza zo salaša nie je oveľa drahšia a predáva sa veľmi dobre. Pokiaľ majú ľudia možnosť, radšej si kúpia pravé výrobky. Málokto ale príde do 20 kilometrov vzdialeného salaša,“ povedala Dagmar Adamcová zo salaša v Slopnej, ktorá pravidelne cestuje do miest a obcí a predáva syrové výrobky z auta.

Cena ovčieho rúna pomaly stúpa

Okrem problematiky chovania oviec a výroby syra sa na Ovenáliách zamerali aj na ich strihanie a návštevníkom predviedli, doslova, kus umenia.

Na strihaní oviec sa, podľa Milana Margetina z Ústavu chovu oviec a kôz, nedá zbohatnúť, aj keď kedysi mala ovčia vlna hodnotu zlata. Ovce vyzliekajú z rúna jeden až dva razy do roka a jeden strihač vystrihá za pracovnú zmenu 300 až 350 oviec. Za jednu dostane najviac euro, a preto, ak sa chcú uživiť, strihači chodia pracovať aj do zahraničných fariem.

„Výkup vlny sa konečne zlepšil. Je to surovina, ktorá má stále svoju hodnotu. Za kilo vlny dnes dostanú 50 až 70 centov. Dbá sa nielen na rýchlosť a šikovnosť strihačov, ale aj na kvalitu ostrihania a samotného rúna,“ dodal Margetin.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 504
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 072
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 939
  4. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 16 456
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 516
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 765
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 072
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 874
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 728
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 058
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Pastorek: Z Rakúska do Streženíc+ JEDENÁSTKA JESENE ŠIESTEJ LIGY a AKO HLASOVALI TRÉNERI

Strelcom v šiestej lige kraľuje s dvanástimi presnými zásahmi MIROSLAV PASTOREK (30) zo Streženíc.

Miroslav Pastorek.

Pre celoplošné testovanie vytvoria 19 odberových miest

Dubnická radnica vyčlenila na celoplošné testovanie 19 odberových miest.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

V Púchove vyčlenili na plošné testovanie 13 odberných miest

V Púchove vyčlenila radnica na celoplošné testovanie 13 špeciálnych odberových miest. Po terénnom prieskume ich schválili zástupcovia Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici.

V Kultúrnom dome v Zuberci dnes vytvorili dve odberové miesta.

Pribudlo 901 prípadov, najviac z nich v Trenčianskom kraji

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 ľudí pozitívne testovaných na nový typ koronavírusu.

Celoplošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Už ste čítali?