Surové mäso a údeniny sú potravinami, ktorých kvalitu veľmi rýchlo môže ovplyvniť zlé skladovanie v letných horúčavách.
Predajcovia majú čerstvé mäso naložené v prepravkách áut, nebalené a ľuďom ho ponúkajú priamo z auta. Prekonalo aj dosť dlhú cestu. Pri jednej z veterinárnych kontrol, ktorej sme boli svedkami, boli porušené aj hygienické predpisy.
Je to riziko, kupujúci sa nevie zorientovať
Lekári neodporúčajú kupovať ľuďom tieto výrobky, ak ide o predaj z auta a prepravovalo sa dlhšie, hlavne v letných horúčavách.
„V takýchto horúčavách rozhodne nie je dobré, aby kupovali ľudia mäso od niekoho z auta. Vonkoncom to nie je vhodné pri čerstvom mäse a mäsových výrobkoch,“ hovorí obvodná lekárka pre dospelých Daniela Krišťáková.
V predaji mnohých tovarov na Slovensku nie je podľa nej poriadok, a netýka sa to len mäsa. „Ľudia majú problém sa zorientovať, čo kúpiť, aby to bolo naozaj kvalitné a aj za prijateľnú cenu. Mám pocit, že sa stávame miestom pre odbyt nekvalitného tovaru,“ myslí si Krišťáková.
Takmer žiadna hygiena
K opatrnosti nabáda aj jej kolega Ján Gabriš z Papradna.
„Predajcovia mäsa s autami k nám chodia každý týždeň, možno aj dvakrát do týždňa. Je obdobie, keď sa oveľa častejšie vyskytujú bolesti brucha, hnačky, vracanie. Ťažko je mi povedať, či môže byť aj toto príčinou. Vylúčiť sa to však nedá. Kontrola je tu u ambulantných predajcov veľmi obmedzená. Prídu, predajú a odídu. Hygiena tu nie je prakticky žiadna, je tu riziko,“ myslí si Gabriš.
Pozor na deti
„Nie som za takýto predaj z auta a ľudia by mali byť opatrní. Môžu dostať infekcie salmonelové, prípadne iné druhy, ktoré sa začínajú zvracaním a hnačkou. Nakaziť sa nemusia len jednotlivci, ale aj viac ľudí z dediny. Hlavne deti sú veľmi rizikovou skupinou, a nie je dobré spoliehať sa ani na to, že sa mäso prevarí,“ hovorí pediatrička Taťjana Žikavská z Považskej Bystrice.
„Riziko nákazy v týchto horúčavách pri predaji mäsa z auta je veľké. Neoplatí sa podľa mňa riskovať pre nižšiu cenu,“ myslí si Jaroslava Balabúrová.
Stanovisko odborníka
Primár infekčného oddelenia Fakultnej nemocnice v Trenčíne Martin Chren hovorí, že pri nesprávnom uskladnení mäsa a nehygienickom narábaní s ním sa v ňom môžu pomnožovať baktérie, ktoré sú pre človeka patogénne, chorobné alebo sa pomnožujú ich produkty bakteriálne toxíny, ktoré tiež vyvolávajú často dramatické klinické priebehy ochorení.
Najčastejšie ochorenia
Z infektologickej praxe spomenul len ochorenia, ktoré sa vyskytujú v praxi najčastejšie.
„Môže sa vyskytnúť stafylokoková enterotoxikóza. Baktéria Staphylococcus produkuje toxín, ktorý po konzumácii môže za pár hodín vyvolať nevoľnosť, zvracanie, neskôr aj hnačkové stolice a privádza človeka pomerne rýchlo do stavu odvodnenia. Keďže sa stav nedá zvládnúť pitím tekutín, pre zvracanie postihnutý musí dostávať infúznu liečbu,“ vysvetľuje Chren.
Riziko predstavujú aj salmonelózy. „Typov je veľmi veľa. Okolo 2000. Jednoznačne sa vyselektoval typ Salmonella enteritidis. Enteritidis znamená, že postihuje hlavne tenké črevo. Klinika prebieha ako bolesti brucha, zvracanie, hnačkovité zelené stolice aj s prímesou krvi, vysoké teploty. U nej je inkubačná doba dlhšia oproti stafylokokovej enterotoxikóze asi od 10 hodín až do 48 hodín,“ vysvetľuje Chren.
Dodáva, že u malých detí a oslabených ľudí, pokiaľ ide o imunitu, či starých ľudí, môže mať ťažký septický priebeh a krvnou cestou sa môže z čriev dostať prakticky kdekoľvek. Do kostí, svalov, obličiek, centrálneho nervového systému. „To všetko sú už vážne komplikácie,“ upozorňuje Chren. Tiež dáva do pozornosti, že salmonelóza sa neprenáša pri bežnej hygiene z človeka na človeka, čo je dôležitý údaj pre verejnosť.
Nebezpečná, našťastie menej častá
Medzi ďalšie ochorenia, ktoré hrozia patrí dyzentéria - úplavica, shigellóza.
„V súčasnosti ju vytlačila salmonelóza, prípady sú u nás iba ojedinelé. Klinický priebeh je dramatickejší, teploty mávajú pacienti okolo 40 stupňov Celzia, tiež zvracanie, vodové stolice, aj krvavé. Ide hlavne o postihnutie hrubého čreva,“ upozorňuje primár infekčného oddelenia.
Parazitárne ochorenia
Chren varuje aj pred celým radom parazitárnych ochorení, ako sú pásomnice, svalovec, škrkavky, ak je neistý pôvod mäsa. Tieto veci by si mala ustriehnuť hlavne veterinárna správa pri kontrolách.
Tie však nie je možné realizovať pri ambulantnom predaji, ktorý je náhodný a nepravidelný, tak úspešne ako u predajcov v obchodoch.