Búrok pribúda, s nimi aj bleskov

Oproti minulosti naším územím nielen prechádzajú, ale sa tu zvyknú aj zaseknúť.

Pribúda aj bleskov.Pribúda aj bleskov. (Zdroj: TASR)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Intenzívnych letných búrok s ničivými bleskami je viac, začínajú sa vyskytovať aj v ročných obdobiach, v ktorých v minulosti neboli a konkrétnym miestom sa preženú aj viackrát denne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Meteorológovia tvrdia, že zmeny súvisia s globálnym otepľovaním. Spôsobuje, že búrky s bleskami sa na našom území zvyknú na určitý čas „zaseknúť“.

Sezóna od jari do jesene

Letné búrky s bleskami sú už „celkom bežné v apríli a ešte aj v septembri,“ opisuje ich rozšírenú sezónu meteorológ Pavol Faško.

SkryťVypnúť reklamu

Posun oproti „normálu“ je podľa odborníka na búrky Jozefa Pecha zjavnejší najmä v jarných mesiacoch. Faško to vysvetľuje tým, že na jar u nás oproti minulosti už býva dostatočne teplo na to, aby sa v atmosfére nahromadil dostatok vodných pár, ktoré sú spúšťačom letných búrok.

Narastá preto aj počet búrok, rovnako ako bleskov. Príkladom je tohtoročný jún, keď podľa Faška búrky s bleskami nikde na Slovensku nezaznamenali iba počas štyroch dní, čo je podľa meteorológa mimoriadne veľa búrok.

Zaseknuté na Slovensku

Búrky sa podľa Faška nezvyčajne vyskytovali aj viackrát na jednom mieste. „Cez jedno miesto prešlo niekedy aj päť búrok,“ hovorí o ich dennom výskyte.

Tento jav je podľa Pecha spôsobený tým, že nízky front postupujúci zo západnej Európy, ktorý k nám zvyčajne prinesie frontálne búrky, ktoré „prídu a odídu“, sa zvykne v poslednom období zastaviť napríklad nad Českom.

SkryťVypnúť reklamu

V jeho predvoji na Slovensku prúdi veľmi teplý vzduch, v ktorom sa opakujú búrky. Tento jav môže trvať niekoľko dní. Postupu búrok na východ podľa klimatológa Milana Lapina zabraňuje oproti minulosti teplejšia východná Európa a stredná Ázia. Vytvára sa hrebeň vysokého tlaku, ktorý bráni odchodu búrok z nášho územia.

Autor: jk

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 256
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 329
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 142
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 192
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 832
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 317
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 548
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 313
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Dekan farnosti v Považskej Bystrici Pavol Mazúch.

Na cirkevné stavby sa nevzťahujú dotácie či eurofondy.


1
Skončili v sebe tri autá.

K nehode došlo v piatok ráno.


Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu