PRUŽINA. Akcia sa do kalendára podujatí v regióne zapísala už šiesty raz. Ľudí pritiahla nielen možnosťou vidieť ukážky salašníckej činnosti, ale najmä dobrou atmosférou, ktorá vždy počas nej vládne.
Rovnaká bola i tento rok. Ako organizátorka Oľga Apoleníková skonštatovala, podľa spätnej väzby boli návštevníci spokojní, mnohí z nich prichádzajú na podujatie už niekoľko rokov.
Začalo sa omšou
Z vlaňajšej novinky sa stáva tradícia. V minulom roku po prvý raz začalo podujatie svätou omšou na salaši. „Priznám sa, že ma inšpirovala ovčiarska akcia v Novoti. Spýtali sme sa pružinského dekana Pavla Gavendu, či by nemohla byť omša aj u nás. Súhlasil. Teraz sa konala druhýkrát,“ povedala Apoleníková.
Doplnila, že ohlasy ľudí na tento krok sú veľmi pozitívne. Svätej omše sa zúčastnili nielen obyvatelia Pružiny, ale prišli aj zo širokého okolia.
Program pre deti i dospelých
Keďže podujatie je predovšetkým o zábave a dobrej nálade, snažili sa organizátori pripraviť ho tak, aby si na svoje prišli deti i dospelí. V kultúrnom programe sa predstavil folklórny súbor Považan, účinkovali aj deti z Pružiny či vnučky Oľgy Apoleníkovej.
Veľký záujem u divákov vzbudilo vystúpenie Dušana Lukáša Frka z Bratislavy, ktorý hral na starých ľudových nástrojoch. Pružinským salašom sa vďaka nemu niesli tóny fujary, píšťaly, gájd a drumble. A pokiaľ sa deťom nechcelo byť v sýpke, kde sa podujatie konalo, mohli sa zapojiť do rôznych súťaží, povoziť sa na koníkoch alebo spolu s rodičmi si pozrieť ukážky ťahania syrových nití či výroby syra.
Ani hladní nezostali
Pripravené bolo aj občerstvenie. Čerstvé bryndzové halušky sa míňali rýchlym tempom, záujem bol aj o guláš.
Gulášmajstrom bol Pavol Zachar zo Sádočného. Veľmi dobre mu pri varení poslúžila stará vojenská poľná kuchyňa. „Varí sa v nej dobre, už som urobil niekoľko kotlov gulášu,“ prezradil stavbár a poľovník, pre ktorého je varenie tejto špeciality záľubou. Preto ani nechcel prezradiť, z čoho sa mu lepšie varí – z diviny či baraniny. „To je jedno. V prvom rade treba mäso dobre odblaniť, čím sa odbúrajú pachy a pridať správne koreniny,“ zasmial sa.
Dôvod na spokojnosť určite mal. Spokojné tváre konzumentov hovorili jasne. Mnohí z nich, dobre nasýtení, potom vydržali aj do ranných hodín na tanečnej zábave.