VISOLAJE. Rozhodnutie pripraviť niečo zaujímavé pre ľudí prijali poslanci pred hodmi. Tie boli síce až v sobotu, ale príprava začala už v piatok.
Poslanci a prasiatko
Dobroty sa začali vyrábať v piatok ráno, asi o siedmej hodine, kedy začali poslanci a dvaja mäsiari z obce „likvidovať“ prasiatko, ktoré predtým opálili. Práca im išla pekne od ruky, a za hodinku sa zmenila svinka na hromádky mäsa na guláš, materiál do klobások, jelítok či mäsko na pečenie.
Nielen mäsiari mali plné ruky práce. Pokiaľ oni rozporcovávali prasa, v kuchyni sa pripravovala ryža a v sále kultúrneho domu šúpala cibuľa.
Hody s pochúťkami
„Takúto akciu sme pripravili po prvý raz. Dobroty sa budú podávať formou švédskych stolov pre našich ľudí počas hodovej zábavy,“ prezradila poslankyňa Eva Martinková. Pri zabíjačke nechýbala dobrá nálada, chlieb s masťou a cibuľou, či smiech.
Občas bolo treba odskočiť domov pre to, na čo sa zabudlo, ako napríklad na dosky na krájanie slaniny na oškvarky a masť.
Bude dosť pre všetkých
Mäsiari ohodnotili situáciu a upresnili potrebné množstva ryže na jelítka a surovín pre výrobu ostatných dobrôt. Na stole v sobotu sa objavili aj kapustnica či roláda. Nezabudlo sa ani na najstarších. „Pre seniorov sa odkladá mäsko, z ktorého im uvaríme na konci mesiaca chutný guláš na posedenie seniorov,“ doplnila informácie Martinková.