Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Ján Keresteš predstavil knihu o zdraví a výžive

Problémom podľa Jána Keresteša nie sú „éčka“, ale to, aké množstvá potravín ľuďom škodia. Slováci konzumujú veľa olejov a margarínov, čo je nevhodné. Naopak, jedia málo ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.

Pri podpise knihy.Pri podpise knihy. (Zdroj: AUTOR)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Unikátnu publikáciu predstavili v Nitre. Autorom rozsiahlej 1040-stranovej knihy je Ján Keresteš s kolektívom spoluautorov.

Reprezentatívna odborná publikácia sa volá Zdravie a výživa ľudí, jej prezentáciu pripravili Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov spolu s Fakultou biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Krstnými otcami knihy sa stali dekani SPU Daniel Bíro a Ján Tomáš.

Spolupracovalo sedem vysokých škôl

„Kniha Zdravie a výživa ľudí je mojím šiestym komplexnejším dielom. Som zostavovateľom tejto novinky, spracoval ju kolektív 30 spoluautorov od nás, z Česka i z ďalších krajín. Kniha čerpá informácie z mnohých literárnych zdrojov, do jej tvorby sa zapojilo sedem našich i zahraničných vysokých škôl,“ predstavil Ján Keresteš novú knihu. „Snažili sme sa ňou odpovedať na zásadnú otázku, prečo na Slovensku zomiera 77 percent ľudí na dve ochorenia – kardiovaskulárne choroby a rakovinu, a s tým spojené ďalšie symptómy, zhoršujúce zdravotnú kondíciu obyvateľstva.“

Skryť Vypnúť reklamu

Pomôcka pre študentov

Kniha podľa Jána Keresteša nekritizuje, ale analyzuje súčasný stav a snaží sa nachádzať východiská, ktorými by sa mala uberať stratégia výživovej politiky Slovenska. Treba najprv naprogramovať, aké potraviny ľudia potrebujú pre zdravie – podľa toho, kde pracujú, aký výkon podávajú, v akom sú fyzickom i psychickom stave. „Poznáme asi 240 metód, podľa ktorých sa dá zistiť zdravotný stav človeka, a podľa toho sa dá stanoviť systém výživy. Kniha teda dáva kompletný pohľad na to, čo treba v oblasti stravovania robiť,“ pokračuje Ján Keresteš.

„Kniha je komplexná, výsostne odborná, neprezentuje názor jednotlivca. Je vedeckou analýzou súčasného stavu so závermi a východiskami pre zlepšenie v budúcom období. Je však veľkou pomôckou aj pre bežného človeka a tiež ako zdroj informácií pre študentov stredných a vysokých škôl, ktorí v knihe nájdu dostatok odborných odpovedí na svoje otázky alebo na svoj zdravotný stav.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nie sú probiotické

Jednu z najväčších chýb výživovej politiky Slovenska vidí Ján Keresteš v tom, že vyše 70 percent potravín dovážame. Nevyužívame domáce zdroje a vlastné pracovné sily. „Veľkým nedostatkom je aj fakt, že to, čo sa dnes predáva, je síce bezpečné, ale nie probiotické, život zlepšujúce. Problémom nie sú „éčka,“, ale to, aké množstvá potravín sa stávajú škodlivými a podieľajú sa na zhoršovaní zdravotného stavu. Dnes vieme, že sú to na napríklad oleje a margaríny – spotrebovávame ich 53 kg na obyvateľa ročne, čo je veľké množstvo. Vysoká je aj spotreba cukrov a sladených a sýtených nápojov. Naopak, málo konzumujeme ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, toto sú základné problémy,“ dodal Ján Keresteš.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 072
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 748
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 631
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 408
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 977
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 346
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 011
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 989
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 659
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 568
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

ilustračné foto

Počas víkendu väčšina obcí v regióne otvára Mobilné odberové miesta. Sledujeme pre vás priebeh testovania aj dostupnosť odberových miest.

1 h

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici je momentálne hospitalizovaných 82 pacientov s ochorením COVID-19. V porovnaní s minulým piatkom (15. 1.) klesol ich počet o osem.

20 h

Vo štvrtok zachytili PCR testy 1 785 nakazených koronavírusom, laboratóriá otestovali 11 018 vzoriek. Počet úmrtí pacientov na COVID-19 stúpol o 93. Vyliečilo sa ďalších 2 813 osôb.

22 h

Do systému plateného parkovania v Považskej Bystrici je po novom zaradených už len deväť parkovacích plôch.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

22 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

14 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

22. jan

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?