Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila

Ján Keresteš predstavil knihu o zdraví a výžive

Problémom podľa Jána Keresteša nie sú „éčka“, ale to, aké množstvá potravín ľuďom škodia. Slováci konzumujú veľa olejov a margarínov, čo je nevhodné. Naopak, jedia málo ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov.

Pri podpise knihy.(Zdroj: AUTOR)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Unikátnu publikáciu predstavili v Nitre. Autorom rozsiahlej 1040-stranovej knihy je Ján Keresteš s kolektívom spoluautorov.

Reprezentatívna odborná publikácia sa volá Zdravie a výživa ľudí, jej prezentáciu pripravili Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov spolu s Fakultou biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Krstnými otcami knihy sa stali dekani SPU Daniel Bíro a Ján Tomáš.

Spolupracovalo sedem vysokých škôl

„Kniha Zdravie a výživa ľudí je mojím šiestym komplexnejším dielom. Som zostavovateľom tejto novinky, spracoval ju kolektív 30 spoluautorov od nás, z Česka i z ďalších krajín. Kniha čerpá informácie z mnohých literárnych zdrojov, do jej tvorby sa zapojilo sedem našich i zahraničných vysokých škôl,“ predstavil Ján Keresteš novú knihu. „Snažili sme sa ňou odpovedať na zásadnú otázku, prečo na Slovensku zomiera 77 percent ľudí na dve ochorenia – kardiovaskulárne choroby a rakovinu, a s tým spojené ďalšie symptómy, zhoršujúce zdravotnú kondíciu obyvateľstva.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Pomôcka pre študentov

Kniha podľa Jána Keresteša nekritizuje, ale analyzuje súčasný stav a snaží sa nachádzať východiská, ktorými by sa mala uberať stratégia výživovej politiky Slovenska. Treba najprv naprogramovať, aké potraviny ľudia potrebujú pre zdravie – podľa toho, kde pracujú, aký výkon podávajú, v akom sú fyzickom i psychickom stave. „Poznáme asi 240 metód, podľa ktorých sa dá zistiť zdravotný stav človeka, a podľa toho sa dá stanoviť systém výživy. Kniha teda dáva kompletný pohľad na to, čo treba v oblasti stravovania robiť,“ pokračuje Ján Keresteš.

„Kniha je komplexná, výsostne odborná, neprezentuje názor jednotlivca. Je vedeckou analýzou súčasného stavu so závermi a východiskami pre zlepšenie v budúcom období. Je však veľkou pomôckou aj pre bežného človeka a tiež ako zdroj informácií pre študentov stredných a vysokých škôl, ktorí v knihe nájdu dostatok odborných odpovedí na svoje otázky alebo na svoj zdravotný stav.“

Nie sú probiotické

Jednu z najväčších chýb výživovej politiky Slovenska vidí Ján Keresteš v tom, že vyše 70 percent potravín dovážame. Nevyužívame domáce zdroje a vlastné pracovné sily. „Veľkým nedostatkom je aj fakt, že to, čo sa dnes predáva, je síce bezpečné, ale nie probiotické, život zlepšujúce. Problémom nie sú „éčka,“, ale to, aké množstvá potravín sa stávajú škodlivými a podieľajú sa na zhoršovaní zdravotného stavu. Dnes vieme, že sú to na napríklad oleje a margaríny – spotrebovávame ich 53 kg na obyvateľa ročne, čo je veľké množstvo. Vysoká je aj spotreba cukrov a sladených a sýtených nápojov. Naopak, málo konzumujeme ovocia, zeleniny, mliečnych výrobkov, toto sú základné problémy,“ dodal Ján Keresteš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 449
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 135
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 888
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 335
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 978
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 024
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 716
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 233
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 721
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 038

Hlavné správy z MY Považská

Seoyon oplatil Rossoneri vlaňajšiu prehru + FOTO

V Dolnom Moštenci sa konal turnaj v malom futbale.

Tipy na voľné chvíle

Ponuka podujatí je bohatá. Stačí si len vybrať.

Visolaje sa konečne predviedli

Seriál SMHL šiestym kolom pokračoval v Lednických Rovniach. Počas celého dňa mali družstvá veľmi vyrovnané podmienky a skvelú kulisu divákov.

Pokúsili sa platiť falošnými peniazmi, polícia ich ihneď zadržala (+FOTO)

Ivan a Božena mali vyrábať bankovky v hodnote sto a päťsto eur.

Výstraha platí pre všetky tri okresy

Až do štvrtka meteorológovia upozorňujú na vystrájanie počasie. Výstraha platí aj v okresoch Považská Bystrica, Púchov a Ilava.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Šialená jazda kamiónu. Vodič ohrozil mnoho životov

Na internete sa objavil kamerový záznam z cesty pri Novákoch.

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Do stanice v Trnave investovali už vyše 28 miliónov, pozrite si fotky

V súčasnosti sa pracuje na 2. nástupišti, ktoré 
kompletne prerábajú. 
Prístupné by malo byť už v septembri.

Vybrali SME

Už ste čítali?