Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

Divadlo o výpovediach z väzenskej kuchyne

Zaujímavú divadelnú lahôdku prináša v týchto týždňoch divadlo dospelých Napíšte si výpoveď. Milovníci divadla mali možnosť prežiť korenisté neskoré popoludnia plné najrôznejších útokov na ich srdce, myseľ i zmysel.

Anna Jančová si splnila túžbu. Napísala scenár k poviedke, ktorú našla pred piatimi rokmi.(Zdroj: AUTOR)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Anna Jančová sa spracovaním poviedky The Last Requests (Posledné želanie) od Gilesa Smitha v rámci tvorby divadla dospelých Napíšte si výpoveď vracia k monodráme, ktorej sa venovala ešte počas svojho štúdia na strednej škole.

Druhý marcový piatok sa v Základnej škole I. W. Kráľa v Považskej Bystrici predstavila v postave pani Derekovej, šéfkuchárky z väznice pre odsúdených na smrť.

Splnila si sen

Anna si splnila túžbu, ktorá v nej driemala dlhšie. „Je to poviedka, ktorú som našla asi pred piatimi rokmi a stále som mala predstavu, že raz s tým niečo spravíme. Predstavovala som si však, že urobíme cyklus a budeme to hrať viacerí. Teraz, keď som bola dlho doma a nemohla som sa zúčastňovať vecí, ktoré sa diali v divadle, začala som robiť scenár. Chýbalo mi to. Povedala som si, že si môžem splniť sen a môžem sa vrátiť k tomu, čo som „vystrájala“, keď som bola mladšia,“ prezradila Anka Jančová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Poviedku musela najprv preložiť z anglického originálu a potom upraviť. Rozmýšľať musela aj nad tým, čo na javisku uvariť, aby sa vtesnala do časových mantinelov. „Držkovú polievku z hlivy ustricovej som zvolila jednak s prihliadnutím na čas, ale aj preto, lebo zdravá strava zo zdravotných dôvodov v našej domácnosti teraz dominuje,“ dodala s úsmevom Anna.

Svojský pohľad do človeka

Anna sa v monodráme predstavila v postave ženy, ktorej celý život bol naplnený starostlivosťou o deti a manžela. Ako sama hovorí, bola naučená variť im samé poriadne jedlá. Podľa toho, čo si ľudia dávajú ako posledné jedlo svojho života, vykresľuje vo svojom rozprávaní rôzne ľudské charaktery a príbehy, s nadhľadom, cez svojskú prizmu starostlivej mamy kuchárky, ale veľmi citlivo. To preto, lebo málo jednoduchými slovami povie veľa. „Hra má veľa rôznych rozmerov, i keď to nie je na prvý pohľad možno zreteľné, dá sa ňou ísť dostatočne pod kožu,“ hovorí herečka i scnáristka v jednom.

S čiernym korením

Výpovede skúsenej kuchárky vyznievajú tragikomicky. Predstaviteľka hlavnej, a vlastne jedinej postavy, dokázala anglický originál výborne spracovať do série jednoduchých výpovedí ženy, ktoré skrývajú životné rady, okorenené netradičným humorom, ak by sme to mali povedať slovami pani Derekovej, tak hlavne čiernym korením. „Smutno-smiešne veci sú najlepšie na hranie, dá sa tam veľa ukázať. Som rada, keď ľudia odchádzajú spokojní,“ povedala Anna.

Spolupráca a ako to bolo doma

Režijne spolupracovala Anna so študentkou dramaturgie a réžie Jankou Smokoňovou. „Komunikovali sme spolu mailovo, lebo je momentálne v Londýne. Toto bola možno prvá taká internetová spolupráca,“ vysvetlila. Texty si prechádzala doma dopoludnia, keď mohla byť sama, lebo manžel aj deti sa vybrali za povinnosťami. „Susedia si už možno chvíľami mysleli, že mi preskočilo. Doma sa u nás navyše varilo v poslednom čase na elektrickej platničke a niekoľkokrát sa zopakovala v jedálničku hliva ustricová. Pri generálke ju museli ochutnať aj dievčatá zo školy, ktoré sem prišli,“ smeje sa.

Pre a proti monodrámy

Anna hovorí, že pri mono-dráme sa musí človek spoliehať sám na seba, čo má svoje pre i proti. „Keď sa pomýlim, zabudnem, musím sa len sama naštartovať, nikto ma nemôže zachrániť. Ale zase nehrozí, aby si niekoho iného vyviedla z konceptu, prípadne on teba,“ vysvetľuje.

Dodáva, že horšie je divadlo jedného herca na prípravu. „Na svetlo, rekvizity, a tak podobne, musí človek myslieť sám, aby nezabudol a nechýbalo to,“ hovorí Anna. Tvrdí však, že má okolo seba veľa ochotných ľudí, vrátane jej trpezlivej rodiny, kamarátov, kolegov a známych, ktorí jej pomôžu, inak by to asi išlo ťažko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  3. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  4. Najužitočnejšia appka
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  7. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  9. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  10. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 625
  2. Najužitočnejšia appka 14 912
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 824
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 031
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 764
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 554
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 418
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 064
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 259
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642

Hlavné správy z MY Považská

V Cigli hral Kvašov o prvú priečku

Sumár 5. futbalovej ligy.

Cyklobusy v Trenčianskom kraji tento rok odviezli 251 bicyklov

Trenčianska SAD-ka previezla cyklobusmi za tri mesiace 251 bicyklov.

FOTO: Na jarmoku v Púchove

Púchov ožil cez víkend jarmočnou atmosférou. Každý si prišiel na svoje, či už pri nákupe špeciálnych remeselných výrobkov, prípadne si pochutnal na tradičných špecialitách. Pestrý bol aj kultúrny program.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Pri Žiline sa zrazilo viacero vozidiel, cesta je už prejazdná

Po včerajšom dopravnom kolapse v Žiline ani dnešok nezačal priaznivo. Neskôr sa k tomu pridal aj kamión s defektom pod Strečnom.

Vybrali SME

Už ste čítali?