Streda, 19. september, 2018 | Meniny má Konštantín

Cibuľa je liečivý zázrak zo záhrady i chutné jedlo

Má silný antibakteriálny účinok, podporuje krvotvorbu, posilňuje imunitný systém, zlepšuje chuť do jedla, spevňuje sliznice žalúdka a čriev, pôsobí dezinfekčne na nos, ústa a hltan. Reč je o ľudovom „lieku“ - cibuli.

Porota degustovala všetky cibuľové dobroty a mala neľahkú úlohu, vybrať tú najlepšiu.(Zdroj: SČ)

DUBNICA NAD VÁHOM. Cibuľa je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a je známa svojimi liečivými účinkami. O tom, čo všetko sa z nej dá pripraviť, sa mohli presvedčiť aj Dubničania.

Jedlá v slovenskej kuchyni je názov súťaže, ktorá sa tento rok konala už po tretíkrát. Zakaždým sa jedlá pripravujú z iných surovín. Tentoraz nad všetkým dominovala cibuľa.

Liečivé účinky

Cibuľa patrí k tým najzdravším potravinám, ktoré každý deň používame pri príprave jedál. Je bohatá na vitamín C a kyselinu listovú, čo podporuje imunitu a mentálnu sviežosť, na železo, stimuluje krvotvorbu a zabezpečuje transport kyslíka do buniek. Je bohatá na zinok, ktorý obsahuje imunoglobulín a stará sa o dobrú imunitu. Cibuľa sa so svojimi liečivými účinkami veľmi podobá cesnaku.

Článok pokračuje pod video reklamou

Práve z týchto dôvodov je súčasťou väčšiny pokrmov slovenskej kuchyne a patrí jej popredné miesto v našom jedálničku. Má široké spektrum využitia a už naši predkovia poznali nespočetné množstvo receptov, ktoré radi pripravovali vo svojich kuchyniach.

Fantázia v kuchyni

Cieľom súťaže bolo spoznať a najmä ochutnať jedlá, pri ktorých príprave nesmela chýbať cibuľa. Účastníci si dokonca vymenili recepty, ktoré by sme mohli pokojne nazvať aj rodinným bohatstvom. Nechýbali nátierky, šaláty, plnené cibuľky či dokonca cibuľové pagáčiky.

Niektoré recepty patrili skutočne k tým, ktoré sa v rodine posúvajú už roky z generácie na generáciu a niektoré si súťažiaci vymysleli sami. Okrem fantázie počas súťaže pracovali najmä chuťové poháriky a čuch, keďže miestnosťou, v ktorej sa degustovalo, sa šírila lákavá vôňa.

Rodinné recepty

Ján Kvasnička prihlásil do súťaže tanier plný dobrôt. „Dnes sme pripravili bravčové smažené, so smaženou cibuľkou, kyslou kapustou a zemiakovými plackami, v ktorých tiež nechýbala cibuľka,“ povedal. „Dokonca aj to prasiatko, čo jedlo pomyje, tak aj tam bola cibuľa,“ dodal so smiechom. „Recept mám od babky a všetko bolo robené na bravčovej masti. Má možno aj viac ako sto rokov. Cibuľu jeme doma skoro stále a hlavne teraz na jar,“ uzavrel pán Ján.

„Ja som pripravila vegetariánsku plnenú cibuľu. Je tam zelenina, cesnak, sójový granulát a ryža. Navrchu je to ešte posypané syrom a zapečené. Tento recept som si vymyslela sama a rodine chutí. A ešte som priniesla cibuľový šalát,“ prezradila ďalšia zo súťažiacich, Ľudmila Pavlíková.

Tyčinkový ježko

Na stole plnom cibuľových dobrôt, pútal pozornosť najmä ježko, ktorého vytvorila Jana Rybárová. „Ja som dnes doniesla cibuľovú nátierku. Popichala som do nej tyčinky, aby vyzerala ako ježko. Urobila som aj vysmážanú cibuľu a cibuľový koláč so syrom.“

Pani Jana sa priznala, že cibuľu používa denne a verí v jej liečivé účinky. „Ja mám doma stále položenú cibuľu, lebo pohlcuje baktérie a vírusy. Mám to overené a nikdy nedostanem chrípku. Keď cítim, že som len trošku nachladnutá, tak si uvarím cibuľu s medom a so škoricou,“ Jana Rybárová.

Štvorčlenná porota hodnotila jednotlivé jedlá a ocenila najlepšie. Všetci účastníci sa však zhodli v tom, že najdôležitejšie bolo, že si vymenili zaujímavé recepty a ochutnali jedlá, ktoré predtým ani nepoznali.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  2. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  3. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  4. Najužitočnejšia appka
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  7. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  9. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  10. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 27 439
  2. Najužitočnejšia appka 15 040
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 915
  4. V O2 to s dátami poriadne prehnali 9 117
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 7 844
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 597
  7. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 6 236
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 141
  9. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 179
  10. Zmenky a dlhopisy s fixným výnosom 5 – 6,6 % p.a. 2 642

Hlavné správy z MY Považská

Veľký prehľad mládežníckeho futbalu

Výsledkový servis zo súťaží dorastencov, žiakov, prípraviek a dievčat.

V Cigli hral Kvašov o prvú priečku

Sumár 5. futbalovej ligy.

Cyklobusy v Trenčianskom kraji tento rok odviezli 251 bicyklov

Trenčianska SAD-ka previezla cyklobusmi za tri mesiace 251 bicyklov.

FOTO: Na jarmoku v Púchove

Púchov ožil cez víkend jarmočnou atmosférou. Každý si prišiel na svoje, či už pri nákupe špeciálnych remeselných výrobkov, prípadne si pochutnal na tradičných špecialitách. Pestrý bol aj kultúrny program.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Trenčín nie je pripravený hrať skupinu Európskej ligy, tvrdí Rybníček

Vypadnutie z Európskej ligy vníma ako dobrý koniec.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

V nemocnici zomrela od smädu. Nemala ani sedem rokov

Prípad Niny Chuchelovej rieši už aj Generálna prokuratúra.

Vybrali SME

Už ste čítali?