Cibuľa je liečivý zázrak zo záhrady i chutné jedlo

Má silný antibakteriálny účinok, podporuje krvotvorbu, posilňuje imunitný systém, zlepšuje chuť do jedla, spevňuje sliznice žalúdka a čriev, pôsobí dezinfekčne na nos, ústa a hltan. Reč je o ľudovom „lieku“ - cibuli.

Porota degustovala všetky cibuľové dobroty a mala neľahkú úlohu, vybrať tú najlepšiu.Porota degustovala všetky cibuľové dobroty a mala neľahkú úlohu, vybrať tú najlepšiu. (Zdroj: SČ)

DUBNICA NAD VÁHOM. Cibuľa je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a je známa svojimi liečivými účinkami. O tom, čo všetko sa z nej dá pripraviť, sa mohli presvedčiť aj Dubničania.

Jedlá v slovenskej kuchyni je názov súťaže, ktorá sa tento rok konala už po tretíkrát. Zakaždým sa jedlá pripravujú z iných surovín. Tentoraz nad všetkým dominovala cibuľa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Liečivé účinky

Cibuľa patrí k tým najzdravším potravinám, ktoré každý deň používame pri príprave jedál. Je bohatá na vitamín C a kyselinu listovú, čo podporuje imunitu a mentálnu sviežosť, na železo, stimuluje krvotvorbu a zabezpečuje transport kyslíka do buniek. Je bohatá na zinok, ktorý obsahuje imunoglobulín a stará sa o dobrú imunitu. Cibuľa sa so svojimi liečivými účinkami veľmi podobá cesnaku.

SkryťVypnúť reklamu

Práve z týchto dôvodov je súčasťou väčšiny pokrmov slovenskej kuchyne a patrí jej popredné miesto v našom jedálničku. Má široké spektrum využitia a už naši predkovia poznali nespočetné množstvo receptov, ktoré radi pripravovali vo svojich kuchyniach.

Fantázia v kuchyni

Cieľom súťaže bolo spoznať a najmä ochutnať jedlá, pri ktorých príprave nesmela chýbať cibuľa. Účastníci si dokonca vymenili recepty, ktoré by sme mohli pokojne nazvať aj rodinným bohatstvom. Nechýbali nátierky, šaláty, plnené cibuľky či dokonca cibuľové pagáčiky.

Niektoré recepty patrili skutočne k tým, ktoré sa v rodine posúvajú už roky z generácie na generáciu a niektoré si súťažiaci vymysleli sami. Okrem fantázie počas súťaže pracovali najmä chuťové poháriky a čuch, keďže miestnosťou, v ktorej sa degustovalo, sa šírila lákavá vôňa.

SkryťVypnúť reklamu

Rodinné recepty

Ján Kvasnička prihlásil do súťaže tanier plný dobrôt. „Dnes sme pripravili bravčové smažené, so smaženou cibuľkou, kyslou kapustou a zemiakovými plackami, v ktorých tiež nechýbala cibuľka,“ povedal. „Dokonca aj to prasiatko, čo jedlo pomyje, tak aj tam bola cibuľa,“ dodal so smiechom. „Recept mám od babky a všetko bolo robené na bravčovej masti. Má možno aj viac ako sto rokov. Cibuľu jeme doma skoro stále a hlavne teraz na jar,“ uzavrel pán Ján.

„Ja som pripravila vegetariánsku plnenú cibuľu. Je tam zelenina, cesnak, sójový granulát a ryža. Navrchu je to ešte posypané syrom a zapečené. Tento recept som si vymyslela sama a rodine chutí. A ešte som priniesla cibuľový šalát,“ prezradila ďalšia zo súťažiacich, Ľudmila Pavlíková.

SkryťVypnúť reklamu

Tyčinkový ježko

Na stole plnom cibuľových dobrôt, pútal pozornosť najmä ježko, ktorého vytvorila Jana Rybárová. „Ja som dnes doniesla cibuľovú nátierku. Popichala som do nej tyčinky, aby vyzerala ako ježko. Urobila som aj vysmážanú cibuľu a cibuľový koláč so syrom.“

Pani Jana sa priznala, že cibuľu používa denne a verí v jej liečivé účinky. „Ja mám doma stále položenú cibuľu, lebo pohlcuje baktérie a vírusy. Mám to overené a nikdy nedostanem chrípku. Keď cítim, že som len trošku nachladnutá, tak si uvarím cibuľu s medom a so škoricou,“ Jana Rybárová.

Štvorčlenná porota hodnotila jednotlivé jedlá a ocenila najlepšie. Všetci účastníci sa však zhodli v tom, že najdôležitejšie bolo, že si vymenili zaujímavé recepty a ochutnali jedlá, ktoré predtým ani nepoznali.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 696
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 900
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 593
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 459
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 689
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 428
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 258
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 673
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Kraslice so vzormi z Domaniže.

Umelkyňa ich tvorí podľa domanižských vzorov.


Šofér jazdil pod vplyvom alkoholu.

Ďalšieho podguráženého vodiča chytili v Považskej Bystrici.


Ilustračné foto

Ich počet klesol medziročne o 16.


TASR

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu