DUBNICA NAD VÁHOM. Cibuľa je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a je známa svojimi liečivými účinkami. O tom, čo všetko sa z nej dá pripraviť, sa mohli presvedčiť aj Dubničania.
Jedlá v slovenskej kuchyni je názov súťaže, ktorá sa tento rok konala už po tretíkrát. Zakaždým sa jedlá pripravujú z iných surovín. Tentoraz nad všetkým dominovala cibuľa.
Liečivé účinky
Cibuľa patrí k tým najzdravším potravinám, ktoré každý deň používame pri príprave jedál. Je bohatá na vitamín C a kyselinu listovú, čo podporuje imunitu a mentálnu sviežosť, na železo, stimuluje krvotvorbu a zabezpečuje transport kyslíka do buniek. Je bohatá na zinok, ktorý obsahuje imunoglobulín a stará sa o dobrú imunitu. Cibuľa sa so svojimi liečivými účinkami veľmi podobá cesnaku.
Práve z týchto dôvodov je súčasťou väčšiny pokrmov slovenskej kuchyne a patrí jej popredné miesto v našom jedálničku. Má široké spektrum využitia a už naši predkovia poznali nespočetné množstvo receptov, ktoré radi pripravovali vo svojich kuchyniach.
Fantázia v kuchyni
Cieľom súťaže bolo spoznať a najmä ochutnať jedlá, pri ktorých príprave nesmela chýbať cibuľa. Účastníci si dokonca vymenili recepty, ktoré by sme mohli pokojne nazvať aj rodinným bohatstvom. Nechýbali nátierky, šaláty, plnené cibuľky či dokonca cibuľové pagáčiky.
Niektoré recepty patrili skutočne k tým, ktoré sa v rodine posúvajú už roky z generácie na generáciu a niektoré si súťažiaci vymysleli sami. Okrem fantázie počas súťaže pracovali najmä chuťové poháriky a čuch, keďže miestnosťou, v ktorej sa degustovalo, sa šírila lákavá vôňa.
Rodinné recepty
Ján Kvasnička prihlásil do súťaže tanier plný dobrôt. „Dnes sme pripravili bravčové smažené, so smaženou cibuľkou, kyslou kapustou a zemiakovými plackami, v ktorých tiež nechýbala cibuľka,“ povedal. „Dokonca aj to prasiatko, čo jedlo pomyje, tak aj tam bola cibuľa,“ dodal so smiechom. „Recept mám od babky a všetko bolo robené na bravčovej masti. Má možno aj viac ako sto rokov. Cibuľu jeme doma skoro stále a hlavne teraz na jar,“ uzavrel pán Ján.
„Ja som pripravila vegetariánsku plnenú cibuľu. Je tam zelenina, cesnak, sójový granulát a ryža. Navrchu je to ešte posypané syrom a zapečené. Tento recept som si vymyslela sama a rodine chutí. A ešte som priniesla cibuľový šalát,“ prezradila ďalšia zo súťažiacich, Ľudmila Pavlíková.
Tyčinkový ježko
Na stole plnom cibuľových dobrôt, pútal pozornosť najmä ježko, ktorého vytvorila Jana Rybárová. „Ja som dnes doniesla cibuľovú nátierku. Popichala som do nej tyčinky, aby vyzerala ako ježko. Urobila som aj vysmážanú cibuľu a cibuľový koláč so syrom.“
Pani Jana sa priznala, že cibuľu používa denne a verí v jej liečivé účinky. „Ja mám doma stále položenú cibuľu, lebo pohlcuje baktérie a vírusy. Mám to overené a nikdy nedostanem chrípku. Keď cítim, že som len trošku nachladnutá, tak si uvarím cibuľu s medom a so škoricou,“ Jana Rybárová.
Štvorčlenná porota hodnotila jednotlivé jedlá a ocenila najlepšie. Všetci účastníci sa však zhodli v tom, že najdôležitejšie bolo, že si vymenili zaujímavé recepty a ochutnali jedlá, ktoré predtým ani nepoznali.