Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Šampiónom dohnianskej degustácie sa stala slivovica

Ochutnávka ovocných destilátov má za sebou premiérový ročník. Podľa organizátorov sa vydaril. Svedčí o tom veľký záujem prihlásených destilátov i diváckej verejnosti.

Oľga Rudínska získala druhú cenu.Oľga Rudínska získala druhú cenu. (Zdroj: MK)

DOHŇANY. Na prvom ročníku ochutnávky sa zúčastnili vystavovatelia z polstovky miest a obcí. Najviac ich bolo, samozrejme, zo Slovenska – štyridsaťtri. Slováci prispeli s 287 vzorkami. Šestica českých vystavovateľov poslala 28 vzoriek. Slivovicu poslali aj Taliani, štyri vzorky.

Súťaž získala veľký ohlas, o čom hovorí spokojnosť všetkých zúčastnených strán. Dá sa očakávať, že degustačná komisia bude hodnotiť minimálne také isté množstvo vzoriek aj o rok.

Čo všetko bolo vo fľašiach?

Tridsaťdeväť degustátorov mohlo mesiac pred vyhodnotením ochutnať medzi vzorkami aj niekoľko menej bežných destilátov. Okrem slivovice, jablkovice či hruškovice to bol napríklad ananás, lesná malina i mrkva.

Skryť Vypnúť reklamu

Komisia hodnotila vyše troch stoviek vzoriek, medzi ktorými boli aj čerešňovica, marhuľovica, destiláty z fíg, ďatlí. Víťazi sa určovali pri odrodách jablkovice, hruškovice, marhuľovice a slivovice. Tá mala aj svojho šampióna výstavy.

Slávnostná atmosféra

Pri vyhodnotení sa o ňu postarali slávnostným nástupom členovia Rádu rytierov destilátov na Slovensku a domáci folklórny súbor Konopa.

„Hodnotili sme šesť kritérií, výsledkom boli body od jedna do päťdesiat a celková chuť destilátu. Niektorí degustátori sa pohrali s hodnotením viac, tí skúsenejší povedali bodovú hodnotu takmer hneď po koštovke,“ povedal hlavný organizátor Jaroslav Drienik.

„Podarilo sa nám založiť tradíciu, ktorá je pokračovaním spolupráce medzi Púchovskou a Hornolidečskou dolinou. Aj takéto podoby má priateľstvo. Čím viac akcií, tým menej susedských sporov,“ povedal na margo súťaže starosta Dohnian Milan Panáček.

Skryť Vypnúť reklamu

Víťazi

Diváci, ktorí prišli na vyhodnotenie, mali možnosť vidieť nielen ocenených víťazov odrôd, ale aj možnosť okoštovať to, čo mohli pred nimi degustátori. „Niektoré výroky by som zmenil, ale každý má svoju chuť. Som zvedaví na najlepšie destiláty, či si naozaj ocenenie zaslúžia,“ tvrdil Miloš Paulec.

V odrode marhuľovica boli udelené dve prvé ceny. Jednu prevzal František Hrušecký z Radimova, druhá šla do Strážnice zásluhou Jaroslava Stanislava. Hruškovica sa podľa poroty podarila najlepšie vypáliť Jánovi Roučkovi zo Strážnice. Druhé miesto získala Oľga Rudinská zo Zbory.

Ivan Gula zo Skalky nad Váhom mal tretiu najlepšiu jablkovicu. O stupienok vyššie skončil Jozef Škorvánek zo Zbory a víťazom bol Miroslav Chovanec zo Záriečia. V slivovici patril bronz Antonovi Čamajovi z Beluši, za ním skončil Jozef Perička z Častkova a víťazom sa stal Milan Španko z Lazov pod Makytou. Šampiónom výstavy sa stala slivovica – duranzia Ľuboša Mikiča z Radimova.

Skryť Vypnúť reklamu

Niečo o alkohole

Koľko vzoriek zvládne degustátor tak, aby mohol zostať degustátorom? Aj to bola jedna z otázok na Jara Drienika.

„Sme rôzni, niektorí sú viac trénovaní. Prvých dvadsať vzoriek by nemalo byť problémom. Medzi ochutnávkami odrôd by sa malo zajedať, po ďalšej dvadsiatke zapíjať žinčicou, ktorá alkohol i chute neutralizuje. Vzorka je asi tretina štamprlíka,“ skonštatoval Drienik.

Ako každý páleničiar, aj on zbiera kvalitné vzorky alkoholu. „Keď pôjdem na dôchodok, vrátim sa k nim,“ zasmial sa organizátor. Podľa jeho slov dáva prednosť kráľovnej destilátov – slivovici. Tá je vraj najchutnejšia, no aj tak ju niektorí nemusia, pretože mávajú po nej záhu.

Alkohol by sa po vypálení nemal dochucovať. Slováci dávajú radi do fliaš bylinky, med. Starší ľudia jahody, maliny, ktoré môžu pomôcť upraviť chuť a farbu najmä čerstvo vypáleným destilátom. Tie by mali byť vo fľašiach aspoň týždeň otvorené, prekryté gázou. Raz za čas sa má destilát ochutnať a prefúknuť hadičkou, čím sa prekysličí.

Spokojnosť

Výhra medzi jablkovicami prekvapila Miroslava Chovanca zo Záriečia. „Pálievame pravidelne, máme pekný sad. Používame staré odrody, starosvetské jablká. Poviem pravdu, bola dlhá zima a trošku som na to, čo je v sudoch, pozabudol. Zamrzlo mi to. Zachránil ma Jaro Drienik, výsledok ste mohli okoštovať sami,“ tvrdil Miro.

Pre cenu za svoju hruškovicu si prišla aj jediná ocenená žena, Oľga Rudínska. „Som hrdá na to, že moja hruškovica je druhá! Pálievam pravidelne, každý rok. Tento dokonca trikrát. Jabĺčka i hrušky kupujeme, to čo máme v sade, nestačí,“ skonštatovala pani Oľga. Ochutnala aj destilát víťaza a uznala, že je lepší.

„Hrušky sme kúpili na Dolniakoch. Boli krásne a bolo mi ich aj ľúto zomlieť, no určili sme ich na tento účel. Naša mama je asi jediná v okolí, ktorá z hrušiek a jabĺk nerobieva kompóty,“ povedal so žartom syn.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Aj matematika sa dá skrotiť
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 760
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 487
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 663
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 312
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 303
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 114
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 079
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 900
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 624
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 516
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Skromný hrdina z baráže o Euro. Šatka je v poľskom Lechu lídrom

Dostal šancu vo veľkom zápase a nesklamal. Dubnický odchovanec ĽUBOMÍR ŠATKA vytvoril vo finále baráže o futbalové ME stopérsku dvojičku s Milanom Škriniarom.

Obvinili 36-ročného muža, ktorý mal pod schodiskom drogové laboratórium

Považskobystrický vyšetrovateľ obvinil 36-ročného muža z Považskej Bystrice z drogovej trestnej činnosti a prečinu všeobecného ohrozenia.

Drogy v Považskej Bystrici.

Pribudlo takmer 2000 prípadov, 322 z nich je z Trenčianskeho kraja

Dnes do oficiálnych štatistík pribudlo 1 953 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 z 10 723 PCR testov, čo predstavuje pozitivitu na úrovni 18,21 percenta.

Požiar záhradnej chaty v Podmaníne

V stredu večer horela drevená chatka v Podmaníne. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania.

Oheň chatu takmer úplne zničil.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Po požiari: Vôbec neviem, ale čo už, stalo sa

Zadné stavy domu zhoreli. Požiar likvidovalo päť profesionálnych a 21 dobrovoľných hasičov. Na boj s plameňmi použili zhruba 63-tisíc litrov vody.

Už ste čítali?