Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav

Aby sa vydarila dobrá kapustnica, musí byť pri varení pohoda

Druhému ročníku vo varení kapustnice v Dolnej Marikovej prialo aj počasie, mimoriadne sa vydaril. Zaujímavé boli recepty i družstvá.

Turisti nechceli prezradiť recept.(Zdroj: DP)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Starosta obce Peter Šujak hovorí, že v obci nemali žiadnu kultúrnu akciu v rámci Dňa otcov. A tak začali s organizovaním súťaže vo varení kapustnice.

„Nedalo nám však, aby sa bavili otcovia len sami. Schádzajú sa celé rodiny či partie,“ spomína si Šujak. Dodáva, že prvý ročník ich poriadne preveril. „Celý deň pršalo, ale vyšlo to. Skúsili sme aj druhý. Je tu viac družstiev, viac detí, a to sme presne chceli. Pre ne sú pripravené aj súťaže, rovnako pre dospelých a rôzne športové aktivity,“ povedal starosta.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nielen domáci

„Prihlásilo sa štrnásť družstiev, či ešte niekto príde, to nevieme. Možno. O desiatej sa odstrelil začiatok a začali všetci variť,“ povedala na začiatku podujatia Anna Adamčíková, ktorá varila v družstve Klubu slovenských turistov z Dolnej Marikovej.

Na súťaž však neprišli len ľudia z Marikovej. „Sú tu aj z Malaciek, Pezinka a ešte ďalšie družstvá z Dolniak a nejaké z blízkeho okolia,“ doplnila Adamčíková. Účastníci museli navariť minimálne päť litrov. Limitovaní boli aj časom, dovariť totiž museli o 13. hodine.

Býva tam všeličo

Anna Adamčíková hovorí, že v dobrej kapustnici by okrem kapusty, samozrejme, malo byť čerstvé mäso. „Väčšinou sa dáva koleno alebo aj niečo iné, ako už komu pasuje,“ spresnila. Nesmie tiež chýbať údené mäso či klobásy. „Ale minulý rok sme mali aj takú, kde boli krúpky a bola celkom fajn."

Dva kotlíky

Družstvo Marikovských mäsiarov najprv mlčalo ako zarezané, prezradiť nechceli chlapi nič. Potom sa rozhovorili. „Boli sme na súťaži aj minulý rok a vtedy sme boli tretí. Starostlivo treba vyberať kapustu aj mäso. V kapustnici musí byť údené aj čerstvé,“ tvrdil Rastislav Kršík.

Chlapi varili v dvoch kotlíkoch. „V tom druhom sa robí vývar z kostí. Našu kapustnicu nezalievame čistou vodou, veď to by bol hriech, ale dobrým vývarom,“ prezradil Kršík.

Dôležitá je radosť

Pri jednom pezinskom družstve sme sa dozvedeli, že dôležité pri dobrej kapustnici nie sú len kvalitné suroviny. „Aby bolo jedlo chutné, musí byť pripravené s radosťou. A to sa najlepšie podarí, keď sa zíde dobrá partia,“ prezradil Dodo Daniš.

A prečo a ako sa dostali Pezinčania na súťaž do Dolnej Marikovej?

„Všetko spôsobil tento človek,“ ukázal prstom na kamaráta Jozefa pri vedľajšom kotlíku. „Má tu chalupu, na ktorú sem jazdí už dlhé roky. Sme kolegovia z práce a kamaráti. Povedal mi, že je to výborné podujatie, tak sme prišli,“ vysvetlil Dodo.

Ukradnutá medaila

Jeho kamarát Jozef z Pezinka má chalupu v Besnom. „A ako som sa tu ocitol? Mám známeho z Bratislavy, ktorý má tiež chalupu kúsok odo mňa. Volá sa Kájo. Je tu už veľmi dlho, stal sa aj občanom obce. Raz prišiel za mnou do dielne s autom. Bavili sme sa spolu, kam ide na víkend. Povedal, že ide na chalupu. Naznačil som, že aj ja by som chcel. Vybavil mi tu jednu, zapáčila sa nám hneď na prvý pohľad. Veď je tu krásne. Chodíme sem už dvanásť rokov,“ popísal genézu príchodu do Marikovskej doliny.

Ani na súťaži nie sú Pezinčania prvýkrát. „Boli sme aj minulý, len sme sa neuchytili. Našiel sa tu tento dobrák, aha, pozrite,“ ukazuje na Doda a dodáva, že im uchmatol medailu. „Stolíky sme mali vtedy tesne vedľa seba a porota ju omylom dala pri vyhodnocovaní na ten ich. No keby bol čo k čomu, medailu nám dá. Ale nedal,“ so smiechom prezrádza Jozef. Dodáva, že už len preto si museli varenie zopakovať, aby bolo jasné, kto z Pezinka varí lepšiu kapustnicu.

Nekonečná pohoda

Starostlivé maminy chlapcov z družstva Starých mládzencov pred varením kapustnice skonštatovali, že majú pochybnosti, či sa im podarí kapustnicu dovariť. Skončili nakoniec na druhom mieste. „V dobrej kapustnici musí byť dobrá kapusta, dobré údené a dobré pálené,“ smiali sa starí mládenci. Za hovorcu sa pasoval Juro, ktorý nakoniec reči o pálenom v kapustnici dementoval. „No však nám nemôžete všetko veriť,“ upozornil.

Ak sa má podariť naozaj dobrá kapustnica, je potrebná asi veľká dávka pohody a dobrej nálady. S tými totiž jedlo starí mládenci pripravovali. Ako jediní mali na stanovišti roztiahnutú veľkú deku, na ktorej si medzi miešaním a kontrolovaním obsahu kotlíka spoločne hoveli. Pohodička sa tak asi preniesla aj do hrnca a uchlácholila aj porotu.

Novinárska kačica o vode

Šéfkuchárom víťazného družstva súťaže vo varení kapustnice Aktivpro bola žena, manželka jedného z chlapov, ktorých sme zastihli pri kotlíku.

„Ale aj keď je mimo, prezradíme vám tajomstvo šéfkuchára. Okrem kapusty musíte starostlivo vyberať aj kvalitné údené mäsko. To sa musí vyvariť priamo v kapuste. No a čo je ešte špeciálnym tajomstvom tej našej? Vodu do nej sme dali doviezť až z Južnej Ameriky, z jednej horskej studničky,“ usmievali sa popod fúzy Peter Chochel a Martin Žilinčík. Vôbec im neprekážalo, že informácie, ktoré poskytujú médiám, sú prudko zavádzajúce. Možno však očarili vymysleným príbehom o špeciálnej vode aj porotu.

Školská, ale tuhá

Tuhú kapustnicu navarilo aj družstvo základnej školy. „Varíme za základnú školu. Ale nemyslite si, nebude to žiadna detská kapustnica, ale poriadna, tuhá,“ povedala pani Janka. Okrem základných surovín spomenula ešte, že treba vedieť kapustnicu aj dobre dokoreniť a zvoliť správne množstvo základu, v ktorom nesmie chýbať cibuľa a cesnak.

Šťastne vydaté

Tretiu najlepšiu kapustnicu navarilo na súťaži družstvo Šťastne vydatých manželiek. Sponzorovali ich šťastní manželia. Šťastne ženatí manželia tam neboli zámerne. „Musíte si domyslieť, tak je to správne,“ poznamenali ženy.

kap.jpg

Dodali, že sú všetky naozaj ukrutne šťastne vydaté. „Veď sa pozrite na to družstvo Starých mládzencov. To sú naši chlapci. Vidíte, ako im je dobre pri mamách, akí sú len spokojní. Takže sme naozaj šťastne vydaté,“ vysvetľovala jedna. „Len neviem, či tú kapustnicu dovaria, keď sa potužujú už od včera,“ humorne okomentovala iná.

A ako sponzorovali šťastne vydaté ženy manželia? „Požičali nám kotlík, boli nápomocní v každom smere,“ povedala jedna. Iná dodala, že hlavne im do prípravy jedla nerozprávali.

Najlepšie nakoniec

Kapustnica, ktorú varili kuchárky z materskej školy, bola podľa ich slov pre tých, ktorí majú problémy s trávením. „Dáme tam však všetko, čo treba. Sme poslední v rade, lebo to najlepšie je vždy na záver,“ dozvedeli sme sa.

Kubovia a šťastní vdovci

Pri kotlíku družstva Besnianskych Kubov bolo veselo. Išlo o zohratú partiu chlapov, ktorí chodia pred Silvestrom po domoch vinšovať. „Je to starý zvyk, ktorí udržiavame v obci. Tá partia, čo chodieva, prišla teraz variť kapustnicu. Máme ju zvláštnu. Recept som sa naučil od kamarátov, s ktorými som robil v Nemecku. Je tam jedna vec, ktorú nevyzradím. Nevravím, že to bude na prvé miesto, ale na také pekné predposledné by to mohlo byť,“ zažartoval Stanislav Melicherík.

Ochotne nám zaujímavý recept prezradil Jozef Habáň. „Najprv treba trošku podusiť na cibuľke kapustu. V kapustnici nesmie chýbať bravčové mäsko, výborné sú chvosty, ktoré treba pooberať z vareného mäsa. Do všetkého pridávam ešte rozvariť krvavničky a jelítka. To sa pekne zmieša a zahustí. Musí tam byť aj kmín, majoránka, cesnak a trošku červenej papriky,“ prezradil za družstvo Veselých vdovcov Jozef.

Výsledky

Na prvom mieste bolo družstvo Aktivpro, na druhom Starí mládzenci, na treťom Šťastne vydaté manželky. Pre víťazov boli pripravené krásne poháre. Udelené boli aj dve ceny útechy, pamätná medaila a fľaša marikovskej slivovice.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 15 332
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 838
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 592
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 015
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 856
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 345
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 623
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 129
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 2 710
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 649

Hlavné správy z MY Považská

Dubnici pomohli k medailám aj posily spoza hraníc

V Trnave sa uskutočnili 71. majstrovstvá Slovenska v atletike dospelých.

Motorkár narazil na obrubník, zraneniam podľahol

Motorkár utrpel veľmi ťažký úraz hlavy, bol v bezvedomí. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Považskobystričanka Nikoleta Trníková postúpila na ME v Škótsku

V Helsinkách súťažili plavci na ME juniorov.

Viac práce tu ešte nebolo. V kraji chýba množstvo profesií

Nezamestnaných je najmenej Slovákov v histórii. V ktorom okrese je najľahšie zohnať prácu a kde najťažšie? Ako sa zmenil trh práce za 20 rokov? Ako hodnotia súčasnú situáciu na trhu práce personalisti?

Užívajú si aktívnu starobu, sú najstarší v okrese

V Lúkach majú najstaršiu miestu organizáciu Jednoty dôchodcov. Jej členovia si nevedia predstaviť život na dôchodku bez aktivít.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Investor musí zbúrať celý Orbis, skelet nie je bezpečný

Statik neodporučil stáť pod stropom ani minútu. Má obavy, že spadne.

Motorkár narazil na obrubník, zraneniam podľahol

Motorkár utrpel veľmi ťažký úraz hlavy, bol v bezvedomí. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Návrat do Fortuna ligy nevyšiel. Slovenský talent nevie, čo bude

Denis Baumgartner naplno trénuje so Samdoriou na sústredení.

Pohyby v FC Nitra

Prvý zápas s Trenčínom je odložený na neurčito. Na pozíciách v klube došlo k zmenám.

Vybrali SME

Už ste čítali?