Sobota, 23. marec, 2019 | Meniny má Adrián

Aby sa vydarila dobrá kapustnica, musí byť pri varení pohoda

Druhému ročníku vo varení kapustnice v Dolnej Marikovej prialo aj počasie, mimoriadne sa vydaril. Zaujímavé boli recepty i družstvá.

Turisti nechceli prezradiť recept.Turisti nechceli prezradiť recept.(Zdroj: DP)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Starosta obce Peter Šujak hovorí, že v obci nemali žiadnu kultúrnu akciu v rámci Dňa otcov. A tak začali s organizovaním súťaže vo varení kapustnice.

„Nedalo nám však, aby sa bavili otcovia len sami. Schádzajú sa celé rodiny či partie,“ spomína si Šujak. Dodáva, že prvý ročník ich poriadne preveril. „Celý deň pršalo, ale vyšlo to. Skúsili sme aj druhý. Je tu viac družstiev, viac detí, a to sme presne chceli. Pre ne sú pripravené aj súťaže, rovnako pre dospelých a rôzne športové aktivity,“ povedal starosta.

Nielen domáci

„Prihlásilo sa štrnásť družstiev, či ešte niekto príde, to nevieme. Možno. O desiatej sa odstrelil začiatok a začali všetci variť,“ povedala na začiatku podujatia Anna Adamčíková, ktorá varila v družstve Klubu slovenských turistov z Dolnej Marikovej.

Na súťaž však neprišli len ľudia z Marikovej. „Sú tu aj z Malaciek, Pezinka a ešte ďalšie družstvá z Dolniak a nejaké z blízkeho okolia,“ doplnila Adamčíková. Účastníci museli navariť minimálne päť litrov. Limitovaní boli aj časom, dovariť totiž museli o 13. hodine.

Býva tam všeličo

Anna Adamčíková hovorí, že v dobrej kapustnici by okrem kapusty, samozrejme, malo byť čerstvé mäso. „Väčšinou sa dáva koleno alebo aj niečo iné, ako už komu pasuje,“ spresnila. Nesmie tiež chýbať údené mäso či klobásy. „Ale minulý rok sme mali aj takú, kde boli krúpky a bola celkom fajn."

Dva kotlíky

Družstvo Marikovských mäsiarov najprv mlčalo ako zarezané, prezradiť nechceli chlapi nič. Potom sa rozhovorili. „Boli sme na súťaži aj minulý rok a vtedy sme boli tretí. Starostlivo treba vyberať kapustu aj mäso. V kapustnici musí byť údené aj čerstvé,“ tvrdil Rastislav Kršík.

Chlapi varili v dvoch kotlíkoch. „V tom druhom sa robí vývar z kostí. Našu kapustnicu nezalievame čistou vodou, veď to by bol hriech, ale dobrým vývarom,“ prezradil Kršík.

Dôležitá je radosť

Pri jednom pezinskom družstve sme sa dozvedeli, že dôležité pri dobrej kapustnici nie sú len kvalitné suroviny. „Aby bolo jedlo chutné, musí byť pripravené s radosťou. A to sa najlepšie podarí, keď sa zíde dobrá partia,“ prezradil Dodo Daniš.

A prečo a ako sa dostali Pezinčania na súťaž do Dolnej Marikovej?

„Všetko spôsobil tento človek,“ ukázal prstom na kamaráta Jozefa pri vedľajšom kotlíku. „Má tu chalupu, na ktorú sem jazdí už dlhé roky. Sme kolegovia z práce a kamaráti. Povedal mi, že je to výborné podujatie, tak sme prišli,“ vysvetlil Dodo.

Ukradnutá medaila

Jeho kamarát Jozef z Pezinka má chalupu v Besnom. „A ako som sa tu ocitol? Mám známeho z Bratislavy, ktorý má tiež chalupu kúsok odo mňa. Volá sa Kájo. Je tu už veľmi dlho, stal sa aj občanom obce. Raz prišiel za mnou do dielne s autom. Bavili sme sa spolu, kam ide na víkend. Povedal, že ide na chalupu. Naznačil som, že aj ja by som chcel. Vybavil mi tu jednu, zapáčila sa nám hneď na prvý pohľad. Veď je tu krásne. Chodíme sem už dvanásť rokov,“ popísal genézu príchodu do Marikovskej doliny.

Ani na súťaži nie sú Pezinčania prvýkrát. „Boli sme aj minulý, len sme sa neuchytili. Našiel sa tu tento dobrák, aha, pozrite,“ ukazuje na Doda a dodáva, že im uchmatol medailu. „Stolíky sme mali vtedy tesne vedľa seba a porota ju omylom dala pri vyhodnocovaní na ten ich. No keby bol čo k čomu, medailu nám dá. Ale nedal,“ so smiechom prezrádza Jozef. Dodáva, že už len preto si museli varenie zopakovať, aby bolo jasné, kto z Pezinka varí lepšiu kapustnicu.

Nekonečná pohoda

Starostlivé maminy chlapcov z družstva Starých mládzencov pred varením kapustnice skonštatovali, že majú pochybnosti, či sa im podarí kapustnicu dovariť. Skončili nakoniec na druhom mieste. „V dobrej kapustnici musí byť dobrá kapusta, dobré údené a dobré pálené,“ smiali sa starí mládenci. Za hovorcu sa pasoval Juro, ktorý nakoniec reči o pálenom v kapustnici dementoval. „No však nám nemôžete všetko veriť,“ upozornil.

Ak sa má podariť naozaj dobrá kapustnica, je potrebná asi veľká dávka pohody a dobrej nálady. S tými totiž jedlo starí mládenci pripravovali. Ako jediní mali na stanovišti roztiahnutú veľkú deku, na ktorej si medzi miešaním a kontrolovaním obsahu kotlíka spoločne hoveli. Pohodička sa tak asi preniesla aj do hrnca a uchlácholila aj porotu.

Novinárska kačica o vode

Šéfkuchárom víťazného družstva súťaže vo varení kapustnice Aktivpro bola žena, manželka jedného z chlapov, ktorých sme zastihli pri kotlíku.

„Ale aj keď je mimo, prezradíme vám tajomstvo šéfkuchára. Okrem kapusty musíte starostlivo vyberať aj kvalitné údené mäsko. To sa musí vyvariť priamo v kapuste. No a čo je ešte špeciálnym tajomstvom tej našej? Vodu do nej sme dali doviezť až z Južnej Ameriky, z jednej horskej studničky,“ usmievali sa popod fúzy Peter Chochel a Martin Žilinčík. Vôbec im neprekážalo, že informácie, ktoré poskytujú médiám, sú prudko zavádzajúce. Možno však očarili vymysleným príbehom o špeciálnej vode aj porotu.

Školská, ale tuhá

Tuhú kapustnicu navarilo aj družstvo základnej školy. „Varíme za základnú školu. Ale nemyslite si, nebude to žiadna detská kapustnica, ale poriadna, tuhá,“ povedala pani Janka. Okrem základných surovín spomenula ešte, že treba vedieť kapustnicu aj dobre dokoreniť a zvoliť správne množstvo základu, v ktorom nesmie chýbať cibuľa a cesnak.

Šťastne vydaté

Tretiu najlepšiu kapustnicu navarilo na súťaži družstvo Šťastne vydatých manželiek. Sponzorovali ich šťastní manželia. Šťastne ženatí manželia tam neboli zámerne. „Musíte si domyslieť, tak je to správne,“ poznamenali ženy.

kap.jpg

Dodali, že sú všetky naozaj ukrutne šťastne vydaté. „Veď sa pozrite na to družstvo Starých mládzencov. To sú naši chlapci. Vidíte, ako im je dobre pri mamách, akí sú len spokojní. Takže sme naozaj šťastne vydaté,“ vysvetľovala jedna. „Len neviem, či tú kapustnicu dovaria, keď sa potužujú už od včera,“ humorne okomentovala iná.

A ako sponzorovali šťastne vydaté ženy manželia? „Požičali nám kotlík, boli nápomocní v každom smere,“ povedala jedna. Iná dodala, že hlavne im do prípravy jedla nerozprávali.

Najlepšie nakoniec

Kapustnica, ktorú varili kuchárky z materskej školy, bola podľa ich slov pre tých, ktorí majú problémy s trávením. „Dáme tam však všetko, čo treba. Sme poslední v rade, lebo to najlepšie je vždy na záver,“ dozvedeli sme sa.

Kubovia a šťastní vdovci

Pri kotlíku družstva Besnianskych Kubov bolo veselo. Išlo o zohratú partiu chlapov, ktorí chodia pred Silvestrom po domoch vinšovať. „Je to starý zvyk, ktorí udržiavame v obci. Tá partia, čo chodieva, prišla teraz variť kapustnicu. Máme ju zvláštnu. Recept som sa naučil od kamarátov, s ktorými som robil v Nemecku. Je tam jedna vec, ktorú nevyzradím. Nevravím, že to bude na prvé miesto, ale na také pekné predposledné by to mohlo byť,“ zažartoval Stanislav Melicherík.

Ochotne nám zaujímavý recept prezradil Jozef Habáň. „Najprv treba trošku podusiť na cibuľke kapustu. V kapustnici nesmie chýbať bravčové mäsko, výborné sú chvosty, ktoré treba pooberať z vareného mäsa. Do všetkého pridávam ešte rozvariť krvavničky a jelítka. To sa pekne zmieša a zahustí. Musí tam byť aj kmín, majoránka, cesnak a trošku červenej papriky,“ prezradil za družstvo Veselých vdovcov Jozef.

Výsledky

Na prvom mieste bolo družstvo Aktivpro, na druhom Starí mládzenci, na treťom Šťastne vydaté manželky. Pre víťazov boli pripravené krásne poháre. Udelené boli aj dve ceny útechy, pamätná medaila a fľaša marikovskej slivovice.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 23 758
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 20 082
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 16 483
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 16 052
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 976
  6. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 14 957
  7. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 7 465
  8. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 6 912
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 811
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 5 757

Hlavné správy z MY Považská

Dozviete sa aj o nebezpečnej diere pod tajomným vrchom Žiar

Na kopci Žiar sa vraj dejú čudesné veci. K vrchu aj k iným miestam sa viažu staré príbehy, ktoré spísal Štefan Meliš v knihe Šarkania diera.

Futbalový rozhodca Denis Janček získal cenu Grassroots

Osemnásťročný maturant odchádzal s cenou.

Denis Janček s trofejou.

Štadiónu v Neapole vládnu špina a odpadky. Môžu za to fanúšikovia i hviezdni hráči (+FOTO)

Futbalový stánok San Paolo pôsobí majestátne, no za útroby štadióna by sa hanbil aj dedinský futbalový tím.

Futbalový štadión SSC Neapol sa dá prirovnať k Pasienkom či Tehelnému polu.
Koreanistka Nina Špitálniková

TOP 5 vecí, ktoré dedinský futbalista z duše neznáša!

Futbalisti dedinských mužstiev majú rozhodne iné problémy, ako hráči špičkových klubov. My vám prinášame päť najčastejších.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prepáč, Robo. Trenčín a Nitra ohlásili mier. Čo Branko veští Bučekovi?

Štvrťfinálová vojna končí. Corgoni v stredu vyhrali 2:0, v súčte dobyli Duklu 4:2 na zápasy a tiahnu do Zvolena.

Rimavskosobotský okres zamorila nebezpečná droga

Polícii rozviazal ruky fakt, že sa herba dostala do zoznamu zakázaných drog.

Vybrali SME

Už ste čítali?