Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Aby sa vydarila dobrá kapustnica, musí byť pri varení pohoda

Druhému ročníku vo varení kapustnice v Dolnej Marikovej prialo aj počasie, mimoriadne sa vydaril. Zaujímavé boli recepty i družstvá.

Turisti nechceli prezradiť recept.Turisti nechceli prezradiť recept. (Zdroj: DP)

DOLNÁ MARIKOVÁ. Starosta obce Peter Šujak hovorí, že v obci nemali žiadnu kultúrnu akciu v rámci Dňa otcov. A tak začali s organizovaním súťaže vo varení kapustnice.

„Nedalo nám však, aby sa bavili otcovia len sami. Schádzajú sa celé rodiny či partie,“ spomína si Šujak. Dodáva, že prvý ročník ich poriadne preveril. „Celý deň pršalo, ale vyšlo to. Skúsili sme aj druhý. Je tu viac družstiev, viac detí, a to sme presne chceli. Pre ne sú pripravené aj súťaže, rovnako pre dospelých a rôzne športové aktivity,“ povedal starosta.

Skryť Vypnúť reklamu

Nielen domáci

„Prihlásilo sa štrnásť družstiev, či ešte niekto príde, to nevieme. Možno. O desiatej sa odstrelil začiatok a začali všetci variť,“ povedala na začiatku podujatia Anna Adamčíková, ktorá varila v družstve Klubu slovenských turistov z Dolnej Marikovej.

Na súťaž však neprišli len ľudia z Marikovej. „Sú tu aj z Malaciek, Pezinka a ešte ďalšie družstvá z Dolniak a nejaké z blízkeho okolia,“ doplnila Adamčíková. Účastníci museli navariť minimálne päť litrov. Limitovaní boli aj časom, dovariť totiž museli o 13. hodine.

Býva tam všeličo

Anna Adamčíková hovorí, že v dobrej kapustnici by okrem kapusty, samozrejme, malo byť čerstvé mäso. „Väčšinou sa dáva koleno alebo aj niečo iné, ako už komu pasuje,“ spresnila. Nesmie tiež chýbať údené mäso či klobásy. „Ale minulý rok sme mali aj takú, kde boli krúpky a bola celkom fajn."

Skryť Vypnúť reklamu

Dva kotlíky

Družstvo Marikovských mäsiarov najprv mlčalo ako zarezané, prezradiť nechceli chlapi nič. Potom sa rozhovorili. „Boli sme na súťaži aj minulý rok a vtedy sme boli tretí. Starostlivo treba vyberať kapustu aj mäso. V kapustnici musí byť údené aj čerstvé,“ tvrdil Rastislav Kršík.

Chlapi varili v dvoch kotlíkoch. „V tom druhom sa robí vývar z kostí. Našu kapustnicu nezalievame čistou vodou, veď to by bol hriech, ale dobrým vývarom,“ prezradil Kršík.

Dôležitá je radosť

Pri jednom pezinskom družstve sme sa dozvedeli, že dôležité pri dobrej kapustnici nie sú len kvalitné suroviny. „Aby bolo jedlo chutné, musí byť pripravené s radosťou. A to sa najlepšie podarí, keď sa zíde dobrá partia,“ prezradil Dodo Daniš.

A prečo a ako sa dostali Pezinčania na súťaž do Dolnej Marikovej?

Skryť Vypnúť reklamu

„Všetko spôsobil tento človek,“ ukázal prstom na kamaráta Jozefa pri vedľajšom kotlíku. „Má tu chalupu, na ktorú sem jazdí už dlhé roky. Sme kolegovia z práce a kamaráti. Povedal mi, že je to výborné podujatie, tak sme prišli,“ vysvetlil Dodo.

Ukradnutá medaila

Jeho kamarát Jozef z Pezinka má chalupu v Besnom. „A ako som sa tu ocitol? Mám známeho z Bratislavy, ktorý má tiež chalupu kúsok odo mňa. Volá sa Kájo. Je tu už veľmi dlho, stal sa aj občanom obce. Raz prišiel za mnou do dielne s autom. Bavili sme sa spolu, kam ide na víkend. Povedal, že ide na chalupu. Naznačil som, že aj ja by som chcel. Vybavil mi tu jednu, zapáčila sa nám hneď na prvý pohľad. Veď je tu krásne. Chodíme sem už dvanásť rokov,“ popísal genézu príchodu do Marikovskej doliny.

Ani na súťaži nie sú Pezinčania prvýkrát. „Boli sme aj minulý, len sme sa neuchytili. Našiel sa tu tento dobrák, aha, pozrite,“ ukazuje na Doda a dodáva, že im uchmatol medailu. „Stolíky sme mali vtedy tesne vedľa seba a porota ju omylom dala pri vyhodnocovaní na ten ich. No keby bol čo k čomu, medailu nám dá. Ale nedal,“ so smiechom prezrádza Jozef. Dodáva, že už len preto si museli varenie zopakovať, aby bolo jasné, kto z Pezinka varí lepšiu kapustnicu.

Nekonečná pohoda

Starostlivé maminy chlapcov z družstva Starých mládzencov pred varením kapustnice skonštatovali, že majú pochybnosti, či sa im podarí kapustnicu dovariť. Skončili nakoniec na druhom mieste. „V dobrej kapustnici musí byť dobrá kapusta, dobré údené a dobré pálené,“ smiali sa starí mládenci. Za hovorcu sa pasoval Juro, ktorý nakoniec reči o pálenom v kapustnici dementoval. „No však nám nemôžete všetko veriť,“ upozornil.

Ak sa má podariť naozaj dobrá kapustnica, je potrebná asi veľká dávka pohody a dobrej nálady. S tými totiž jedlo starí mládenci pripravovali. Ako jediní mali na stanovišti roztiahnutú veľkú deku, na ktorej si medzi miešaním a kontrolovaním obsahu kotlíka spoločne hoveli. Pohodička sa tak asi preniesla aj do hrnca a uchlácholila aj porotu.

Novinárska kačica o vode

Šéfkuchárom víťazného družstva súťaže vo varení kapustnice Aktivpro bola žena, manželka jedného z chlapov, ktorých sme zastihli pri kotlíku.

„Ale aj keď je mimo, prezradíme vám tajomstvo šéfkuchára. Okrem kapusty musíte starostlivo vyberať aj kvalitné údené mäsko. To sa musí vyvariť priamo v kapuste. No a čo je ešte špeciálnym tajomstvom tej našej? Vodu do nej sme dali doviezť až z Južnej Ameriky, z jednej horskej studničky,“ usmievali sa popod fúzy Peter Chochel a Martin Žilinčík. Vôbec im neprekážalo, že informácie, ktoré poskytujú médiám, sú prudko zavádzajúce. Možno však očarili vymysleným príbehom o špeciálnej vode aj porotu.

Školská, ale tuhá

Tuhú kapustnicu navarilo aj družstvo základnej školy. „Varíme za základnú školu. Ale nemyslite si, nebude to žiadna detská kapustnica, ale poriadna, tuhá,“ povedala pani Janka. Okrem základných surovín spomenula ešte, že treba vedieť kapustnicu aj dobre dokoreniť a zvoliť správne množstvo základu, v ktorom nesmie chýbať cibuľa a cesnak.

Šťastne vydaté

Tretiu najlepšiu kapustnicu navarilo na súťaži družstvo Šťastne vydatých manželiek. Sponzorovali ich šťastní manželia. Šťastne ženatí manželia tam neboli zámerne. „Musíte si domyslieť, tak je to správne,“ poznamenali ženy.

kap.jpg

Dodali, že sú všetky naozaj ukrutne šťastne vydaté. „Veď sa pozrite na to družstvo Starých mládzencov. To sú naši chlapci. Vidíte, ako im je dobre pri mamách, akí sú len spokojní. Takže sme naozaj šťastne vydaté,“ vysvetľovala jedna. „Len neviem, či tú kapustnicu dovaria, keď sa potužujú už od včera,“ humorne okomentovala iná.

A ako sponzorovali šťastne vydaté ženy manželia? „Požičali nám kotlík, boli nápomocní v každom smere,“ povedala jedna. Iná dodala, že hlavne im do prípravy jedla nerozprávali.

Najlepšie nakoniec

Kapustnica, ktorú varili kuchárky z materskej školy, bola podľa ich slov pre tých, ktorí majú problémy s trávením. „Dáme tam však všetko, čo treba. Sme poslední v rade, lebo to najlepšie je vždy na záver,“ dozvedeli sme sa.

Kubovia a šťastní vdovci

Pri kotlíku družstva Besnianskych Kubov bolo veselo. Išlo o zohratú partiu chlapov, ktorí chodia pred Silvestrom po domoch vinšovať. „Je to starý zvyk, ktorí udržiavame v obci. Tá partia, čo chodieva, prišla teraz variť kapustnicu. Máme ju zvláštnu. Recept som sa naučil od kamarátov, s ktorými som robil v Nemecku. Je tam jedna vec, ktorú nevyzradím. Nevravím, že to bude na prvé miesto, ale na také pekné predposledné by to mohlo byť,“ zažartoval Stanislav Melicherík.

Ochotne nám zaujímavý recept prezradil Jozef Habáň. „Najprv treba trošku podusiť na cibuľke kapustu. V kapustnici nesmie chýbať bravčové mäsko, výborné sú chvosty, ktoré treba pooberať z vareného mäsa. Do všetkého pridávam ešte rozvariť krvavničky a jelítka. To sa pekne zmieša a zahustí. Musí tam byť aj kmín, majoránka, cesnak a trošku červenej papriky,“ prezradil za družstvo Veselých vdovcov Jozef.

Výsledky

Na prvom mieste bolo družstvo Aktivpro, na druhom Starí mládzenci, na treťom Šťastne vydaté manželky. Pre víťazov boli pripravené krásne poháre. Udelené boli aj dve ceny útechy, pamätná medaila a fľaša marikovskej slivovice.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  8. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  2. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. The future of M&A in Europe
  5. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  6. ADLO sa presťahovalo bližšie k zákazníkom
  7. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  8. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  9. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 33 439
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 298
  3. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 147
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 277
  5. Aká je chémia vôní 9 942
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 451
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 789
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 723
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 134
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 704
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

ilustračná foto
Papiernik naučil Považskú vyhrávať, spomína Peter Valášek.

Patriot doviedol Považskú k titulu. Valo oslavoval

Patriot, ktorý doviedol ako kapitán rodnú Považskú Bystricu k historickému hádzanárskemu titulu. Peter Valášek oslavoval v uplynulých dňoch okrúhlu päťdesiatku.

Peter Valášek (vpr.) so synmi.

Pozitivita je na úrovni 18,43 percenta

Laboratóriá v nedeľu otestovali 1 063 vzoriek, pozitívnych bolo 196, z toho 29 v Trenčianskom kraji. Počet úmrtí pacientov na COVID-19 stúpol o 23.

ilustračná foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

Starostka Kuneradu čelila odvolávaniu. Referendum nebolo platné

Kavecká podala oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania a poškodzovania cudzích práv.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Už ste čítali?