PRAZNOV. Základná organizácia číslo dva pripravuje každý rok, okrem iného, aj posedenie pri guláši či opekanie. Býva tradične v amfiteátri, ktorý hostil pred nimi country či folklór.
Podujatie si nenechalo ujsť ani tentoraz niekoľko desiatok členov.
Chodia pravidelne
Tradícia gulášov v Praznove trvá už veľa rokov. Kedy vlastne vznikla, si už asi nikto nepamätá. „Netuším to. Ale vždy tu nájdeme pekné prostredie, cítime sa tu dobre. Vládne dobrá nálada,“ tvrdila jej predsedníčka Milada Straková. Odkázala nás na dvojicu gulášmajstrov Justína Mriša a Jaroslava Markoviča.
„Ak si myslíte, že dnes sme varili menej štipľavo, ste na omyle. Začali nám na akciu chodiť „dorastenci“, takže guláš musí mať svoje grády, aby bol pre nich silný,“ tvrdil Jaroslav a zasmial sa. „Nie, je to naopak. Vždy sa snažíme navariť tak, aby chutil všetkým,“ dodal gulášmajster a skonštatoval, že jeho smiech by malo byť „počuť“ aj v novinách.
Pripraviť zemiaky, nakrájať zeleninu a vlastne zabezpečiť všetko potrebné na nerušený priebeh akcie musia členovia výboru s manželkami.
Dobré sa chváli samo
Niekto opekal, iní si krátili čakanie na guláš po svojom. Počúvali harmoniku s bubnom a po chvíli si tí smelší aj zatancovali. Všetci si akciu pochvaľovali.
„Je to na nezaplatenie. Chodievame sem pravidelne. Je dobré stretnúť sa s ľuďmi, ktorí majú spoločné záujmy a ciele. Nielen sedieť doma, ale ísť aj do prírody, posedieť si a zabaviť sa,“ hovoril o akcii Jozef Daniš. Aj on s manželkou spojil príjemné s užitočným, o čom svedčili zviazané kytice byliniek. Všetci účastníci veria, že o rok im bude taktiež priať počasie a guláš im bude opäť chutiť.