BRATISLAVA. Vo vzorke hlbokozmrazenej kuracej zmesi na fašírky, ktorú odobrali v obchode CBA Slovakia v Považskej Bystrici, zistili inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) salmonelu, konkrétne jej najčastejší druh salmonellu enteritidis.
Šesťstogramové balenie výrobku s označením výrobnej dávky L 9120709001 pochádzalo od spoločnosti Hyza Topoľčany a malo dátum spotreby 7. januára 2013.
ŠVPS upozorňuje spotrebiteľov, aby tento mäsový prípravok nekonzumovali, ak ho majú doma v mrazničke. Voči prevádzkovateľovi predajne už začala správne konanie.
Salmonela sa objavila v balenom hlbokozmrazenom výrobku v regulérnej dobe spotreby. CBA Slovakia preto tvrdí, že nevidí akýkoľvek priestor pre svoje pochybenie ako predajcu.
Obchod už výrobok stiahol
Salmonelóza
infekčné ochorenie, ktoré vyvolávajú baktérie salmonelly,
prenáša sa na človeka
zo zvierat alebo z potravinových produktov,rizikom je najmä pre malé deti, starších ľudí
a ľudí s oslabenou imunitou.
Viceprezident spoločnosti Vladimír Kocurek pre SME povedal, že výrobok už stiahli z predaja. V obchode sa objavili oznamy, ktoré majú o pozitívnom náleze informovať zákazníkov.
„Začali sme komunikovať s dodávateľom, spoločnosťou Hyza a žiadame od nej vysvetlenie,“ vraví Kocurek. Dodal, že CBA Slovakia prijala niekoľko systémových opatrení, aby dokázala rýchlejšie a silnejšie reagovať na takéto zistenia.
Hľadajú pôvod salmonely
Marketingový riaditeľ spoločnosti Hyza Mikuláš Šranko povedal, že firma spolu s veterinárnou správou testuje ďalšie šarže tohto výrobku, aby sa identifikoval pôvod salmonely vo výrobku. "Zisťujeme tiež, či nemohol byť pri manipulácii s výrobkom prerušený teplotný reťazec mimo firmy," povedal Šranko.
Hyza hľadá podľa Šranka príčinu nákazy, aby mohla sprísniť procesy nad rámec daný legislatívou. Chce tak zabrániť zopakovaniu takéhoto prípadu.
Za nákazu nemôže Hyza
Veterinárna kontrola vylúčila, že by nákaza vznikla v spoločnosti HYZA.
Spoločnosť Hyza, a. s., nie je podľa slov jej marketingového riaditeľa Mikuláša Šranka zdrojom vzniku salmonely v kuracej zmesi fašírka.
"Závery veterinárnej kontroly regionálnou veterinárnou a potravinovou správou v našom podniku sú jednoznačné Hyza nie je zdrojom vzniku salmonely v hlbokomrazenej kuracej zmesi fašírka," informoval dnes Šranko v súvislosti s vývojom kontrol a identifikácie nálezu salmonely vo výrobku hlbokomrazenej kuracej zmesi fašírka 600 g, výrobnej šarže L9120709001 od spoločnosti HYZA, a. s., s dátumom výroby 9.7.2012 a spotreby 7.1.2013.
"V rámci systému dosledovateľnosti sme informovali všetkých 63 predajní, na ktoré bol výrobok v zavezený a v úzkej spolupráci s odberateľmi sme výrobky stiahli z pultov predajní," konštatoval.
"Aktuálny úradný záznam zo 7. septembra 2012 o dodatočnej veterinárnej kontrole číslo 12641/2012/DVK/SK, vykonanej úradom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v zastúpení MVDr. Silviou Kuricovou potvrdzuje, že vo výrobnom a v skladovacom procese boli dodržané všetky bezpečnostné a zdravotné postupy. Kontrola vylúčila vznik nálezu salmonely v spoločnosti HYZA, a. s.," spresnil.
"Naďalej spolupracujeme s kontrolnými orgánmi na prešetrení možných externých príčin pôvodu salmonely. Aktuálne prebiehajú kontroly kontra vzoriek výrobkov stiahnutých z predajní," poznamenal.
"Bezpečnosť našich výrobkov a zdravie spotrebiteľov je pre nás na prvom mieste, výroba je pod neustálou veterinárnou kontrolou," dodal.
TASR