Porote i návštevníkom sa najviac páčil Nemo

Po troch úspešných ročníkov súťaže o najkrajšiu tortu sa tentoraz predstavili milovníci krásnych sladkostí v Púchove. Takmer tridsať kúskov rôznych chutí i farby prilákali množstvo divákov.

Víťazná torta Zuzany Šulavíkovej.Víťazná torta Zuzany Šulavíkovej. (Zdroj: MK)

PÚCHOV. Súťaž zastrešoval spoluorganizátor, Stredná odborná škola obchodu a služieb v Púchove. Hoci sa organizátori spočiatku obávali účasti i návštevnosti, boli napokon milo prekvapení.

Takmer tri desiatky súťažných exponátov rozdelila porota podľa toho, v akej kategórii súťažili. Napokon sa však vzácne zhodla porota i návštevníci. Cenu top torty si odniesla Zuzana z Považskej Bystrice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chuť, vzhľad a nápaditosť

To boli atribúty, ktoré sa hodnotili. „Zaujímalo nás aj použitie techniky. Samozrejme, dôležitý je vzhľad a chuť, ktoré by mali kráčať ruka v ruke. Bohužiaľ, nie všetkým sa to podarilo. Našli sa ale aj takí, ktorí požadované vystihli,“ povedal Jindřich Novotný, jeden z porotcov.

SkryťVypnúť reklamu

Dodal, že prihliadal na farebné použitie, moderné prvky, čokoládu a nové trendy.

Za pravdu mu dal ďalší porotca, Milan Seleši. „Je škoda, ak nemá nádherná torta dobrú chuť,“ skonštatoval cukrár.

Od Nema po Titanic

Nápadov na tvar torty bolo mnoho. Jednou zo zaujímavých bol aj model smutne slávneho Titanicu. „Robil som ho dva dni. Minulý rok som predstavil husle, teraz som umenil tému. Medzi čokoládovo orechové pláty som dal čokoládový a kokosový krém. Tortu som neochutnal, no spolužiaci tvrdia, že je dobrá,“ tvrdil Mário Dobrovodský z Nového Mesta nad Váhom. Podľa Mária, ktorý má rád sladkosti, by dobrému cukrárovi nemali chýbať fantázia, materiál a pomôcky na výrobu a najmä chuťové bunky.

Súťaž je kvalitnejšia

Tento rok boli na súťaži zatiaľ najkrajšie torty spomedzi všetkých ročníkov. Aspoň to tvrdí známa cukrárka, Jozefína Zaukolcová, šéfka Klubu cukrárov slovenského zväzu cukrárov a kuchárov.

SkryťVypnúť reklamu

„Súťažilo sa v štyroch kategóriách, „svoju“ naj tortu si mohli vytipovať aj diváci. Hodnotíme aj najlepšiu tortu celkovo, ktorej autor dostane sto eur. Téme nebola daná, každý cukrár je dobrý v niečom inom. Väčšinou sa hlásia do súťaže s tortami, ktoré niekomu chystajú na objednávku,“ povedala organizátorka a porotkyňa v jednej osobe.

Kam sa súťaž posúva?

„Organizačne si vieme vybaviť veci rýchlejšie, posúvame sa odborne dopredu. Súťažiacim povieme chyby a povzbudíme ich. Nezadupeme ich pod horúcu zem. Nebolo by to dobré,“ myslí si Jozefína. Autori zachytili trendy, torty boli chutné.

Hovorili sme aj reláciách v televízii, ktoré sú určené iba tortám. „Našich učňov k tomu nevedieme. Sú to typické americké torty. Korpusy, naplnené množstvom krému, orezané do požadovaného tvaru. Zvyšok sa vyhodí, veď to zaplatí objednávateľ. Nepodporujeme takýto trend. Ľudia sú sklamaní tým, že nedokážu vyrobiť všetko tak, ako sa jednoducho popisuje v televízii. Samozrejme, je to aj vec peňazí, pretože my si nemôžeme dovoliť vyrábať tak drahé a nekvalitné torty,“ dodala Jozefína.

SkryťVypnúť reklamu

Nemo sa páčil najviac

V kategórii profesionál vyhrala trojica cukrárok z Čadce, Mária Tulcová, Jana Pišteková a Viera Hýllová. V amatéroch si odniesla palmu víťazstva Helena Šedíková z Pruského. V juniororoch (do 21 rokov) obsadili prvé tri miesta domáce: Andrea Jancíková, Katarína Sláviková a Miroslava Gregušková.

V hodnotení zvláštna kategória sa páčila najviac torta Zuzany Šulavíkovej z Považskej Bystrice. Jej 3D torta Hľadá sa Nemo sa stala aj absolútnym víťazom súťaže a odniesla si aj cenu divákov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Považská

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 227
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 254
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 076
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 113
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 233
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Dekan farnosti v Považskej Bystrici Pavol Mazúch.

Na cirkevné stavby sa nevzťahujú dotácie či eurofondy.


1
Skončili v sebe tri autá.

K nehode došlo v piatok ráno.


Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu