PÚCHOV. Súťaž zastrešoval spoluorganizátor, Stredná odborná škola obchodu a služieb v Púchove. Hoci sa organizátori spočiatku obávali účasti i návštevnosti, boli napokon milo prekvapení.
Takmer tri desiatky súťažných exponátov rozdelila porota podľa toho, v akej kategórii súťažili. Napokon sa však vzácne zhodla porota i návštevníci. Cenu top torty si odniesla Zuzana z Považskej Bystrice.
Chuť, vzhľad a nápaditosť
To boli atribúty, ktoré sa hodnotili. „Zaujímalo nás aj použitie techniky. Samozrejme, dôležitý je vzhľad a chuť, ktoré by mali kráčať ruka v ruke. Bohužiaľ, nie všetkým sa to podarilo. Našli sa ale aj takí, ktorí požadované vystihli,“ povedal Jindřich Novotný, jeden z porotcov.
Dodal, že prihliadal na farebné použitie, moderné prvky, čokoládu a nové trendy.
Za pravdu mu dal ďalší porotca, Milan Seleši. „Je škoda, ak nemá nádherná torta dobrú chuť,“ skonštatoval cukrár.
Od Nema po Titanic
Nápadov na tvar torty bolo mnoho. Jednou zo zaujímavých bol aj model smutne slávneho Titanicu. „Robil som ho dva dni. Minulý rok som predstavil husle, teraz som umenil tému. Medzi čokoládovo orechové pláty som dal čokoládový a kokosový krém. Tortu som neochutnal, no spolužiaci tvrdia, že je dobrá,“ tvrdil Mário Dobrovodský z Nového Mesta nad Váhom. Podľa Mária, ktorý má rád sladkosti, by dobrému cukrárovi nemali chýbať fantázia, materiál a pomôcky na výrobu a najmä chuťové bunky.
Súťaž je kvalitnejšia
Tento rok boli na súťaži zatiaľ najkrajšie torty spomedzi všetkých ročníkov. Aspoň to tvrdí známa cukrárka, Jozefína Zaukolcová, šéfka Klubu cukrárov slovenského zväzu cukrárov a kuchárov.
„Súťažilo sa v štyroch kategóriách, „svoju“ naj tortu si mohli vytipovať aj diváci. Hodnotíme aj najlepšiu tortu celkovo, ktorej autor dostane sto eur. Téme nebola daná, každý cukrár je dobrý v niečom inom. Väčšinou sa hlásia do súťaže s tortami, ktoré niekomu chystajú na objednávku,“ povedala organizátorka a porotkyňa v jednej osobe.
Kam sa súťaž posúva?
„Organizačne si vieme vybaviť veci rýchlejšie, posúvame sa odborne dopredu. Súťažiacim povieme chyby a povzbudíme ich. Nezadupeme ich pod horúcu zem. Nebolo by to dobré,“ myslí si Jozefína. Autori zachytili trendy, torty boli chutné.
Hovorili sme aj reláciách v televízii, ktoré sú určené iba tortám. „Našich učňov k tomu nevedieme. Sú to typické americké torty. Korpusy, naplnené množstvom krému, orezané do požadovaného tvaru. Zvyšok sa vyhodí, veď to zaplatí objednávateľ. Nepodporujeme takýto trend. Ľudia sú sklamaní tým, že nedokážu vyrobiť všetko tak, ako sa jednoducho popisuje v televízii. Samozrejme, je to aj vec peňazí, pretože my si nemôžeme dovoliť vyrábať tak drahé a nekvalitné torty,“ dodala Jozefína.
Nemo sa páčil najviac
V kategórii profesionál vyhrala trojica cukrárok z Čadce, Mária Tulcová, Jana Pišteková a Viera Hýllová. V amatéroch si odniesla palmu víťazstva Helena Šedíková z Pruského. V juniororoch (do 21 rokov) obsadili prvé tri miesta domáce: Andrea Jancíková, Katarína Sláviková a Miroslava Gregušková.
V hodnotení zvláštna kategória sa páčila najviac torta Zuzany Šulavíkovej z Považskej Bystrice. Jej 3D torta Hľadá sa Nemo sa stala aj absolútnym víťazom súťaže a odniesla si aj cenu divákov.