PAPRADNO. Farmu Anny Beníkovej zvyknú ľudia navštevovať najmä kvôli agroturistike a výborným špecialitám. Na Mikuláša ale pribúda ešte ďalšie lákadlo, a to zabíjačkové dobroty.
Prišli zblízka i ďaleka
Rodina Pagáčovcov z Považskej Bystrice je už pravidelným návštevníkom farmy. V lete prichádzajú, aby si zajazdili na koňoch a v zime na tradičnú zabíjačku. „Dcérka musí vedieť, v akom kraji žije, aj to, aké tradície nám tu predkovia zanechali. Patrí to už k tradičnému folklóru,“ vysvetlil P. Pagáč.
Rodina Korbašovcov z Považskej Teplej zasadla k prestretému stolu spoločne so svojimi ratolesťami, ktoré na Slovensko pricestovali z Londýna. „V Londýne žijeme už desať rokov. Našli sme si však dôvod, aby sme spoločne zasadli k stolu, pretože tých príležitostí nebýva počas roka veľa,“ konštatuje p. Korbaš. Všetci sme odchovaní na tradíciach, preto je nám vzácne si ich aj po nejakom čase pripomenúť.“
Práve zachovanie tradície bol hlavným dôvodom, prečo sa majiteľka farmy Anna Beníková rozhodla poriadať Mikulášsku zabíjačku. „Chceme ľuďom pripomenúť, že sa blíži čas hojnosti a zabíjačka ku tomu nepochybne patrí. Nesmierne ma teší, keď vidím, akému veľkému záujmu zo strany verejnosti sa akcia teší.“
V Papradne spievali a koledovali gricovia
Nebola to iba zabíjačka, ktorá patrila v Papradne ku sviatkom. Boli to aj rôzne iné zvyky, ktorými sa riadili ľudia v tejto obci od nepamäti.
Hoci jaternice a klobásy viseli v komore a lákali vôňou, zákaz bol zákaz. Kto sa vydržal postiť počas Štedrého dňa, uvidel večer zlatú krokvu. Pani Annu z tohto objavu raz poriadne rozbolela hlava. Dnes na túto príhodu spomína so smiechom.
Postiť sa pri príprave rôznych chodov bolo neskutočne ťažké. Ich príprava sa začínala skoro ráno. Fazuľa, šošovica, kapustnica, kapor, šalát a iné dobroty. Atmosféru dotvárali betlehemci a grici, odetí do kožušinových odevov, ktorí chodili po dedine vyspevujúc vianočné piesne o narodení Ježiša Krista. „Bola celkom iná doba. Žilo sa akosi pomalšie. Vedeli sme sa tešiť aj z maličkostí. Nebolo peňazí na veľké dary. Potešilo nás ovocie a rôzne potraviny, ktoré nebolo možné zohnať počas roka,“ spomína na minulé časy majiteľka farmy.
Vianoce dobytok nepozná
Množstvo zvierat na farme nevie rozoznať, či sú Vianoce alebo je bežný deň. Chcú len to svoje. Na farme sa najskôr obriadi statok, až potom sa ide do kostola a k sporáku. Špeciálne porcie vraj zvieratá nedostávajú, pretože vyváženú stravu majú počas celého roka.
A keďže Vianoce sú aj o prianiach, jedno posiela aj Farmárka roka 2011 pani Anna Beníková: „Všetkým čitateľom Novín stredného Považia želám krásne a pokojné Vianoce prežité v zdraví a v kruhu rodiny.