Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Na trhoch v Študente boli aj krásne zdobené stoly

Veľkonočný jarmok v Považskej Bystrici nebýva, obyvatelia mesta však mohli krásu veľkonočných výrobkov obdivovať počas umeleckých trhov v Hoteli Študent.

Slávnostne prestretý stôl.(Zdroj: DP)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Na umeleckých trhoch Maľované vajíčko, zameraných na veľkonočnú tematiku, si mohli návštevníci pozrieť rôzne techniky zdobenia kraslíc, výrobu korbáčov či ochutnať sladké medovníčky. Dobrou inšpiráciou bola tiež ukážka prestieraní sviatočných stolov, ktoré pripravili žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb Púchov.

Podnet

Podujatie iniciovala podľa slov Viery Praženicovej, riaditeľky Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, práve stredná škola a stredisko praktického vyučovania. „Mali sme tu aj adventnú nedeľu, čo sa im zapáčilo, tak nás oslovili, či by sme nezavolali výrobcov aj pred Veľkou nocou a nezorganizovali malú prezentáciu pre obyvateľov Považskej Bystrice," prezradila Praženicová.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dodala, že to bola aj možnosť pre školu prezentovať sa veľkonočným stolovaním. „My sme pripravili výstavku remeselných výrobkov, ktoré súvisia so sviatkami jari a tiež predvádzanie práce remeselníkov," spresnila Praženicová.

Vysvetlila, že v súvislosti so zdobením vajíčok sa prezentuje viacero spôsobov, viac či menej tradičných, s použitím najrôznejších materiálov. „Mňa osobne najviac zaujali odrôtované kraslice," prezradila riaditeľka múzea.

Na umeleckých trhoch si mohli návštevníci nájsť aj veľkonočné medovníky, pletené korbáče, bábiky v tradičných krojoch či postavičky zo šúpolia, tiež ženy ozdobné šatky so sviežimi jarnými motívmi či vyrezávané drevené plastiky.

Opletané drôtom

Viacerých návštevníkov zaujalo hlavne opletanie vajíčok drôtom. „Práci s drôtom sa venujem už od trinástich rokov. Vtedy som začala aj s opletaním vajíčok. Opletám však plastové, normálne som neskúšala, asi by to bolo problematické vzhľadom na ich krehkosť,“ prezradila Jana Ďanovská.

Korbáče a z každého rožka troška

Ján Boško priniesol na trhy korbáče. „Pliesť ma naučil kamarát, robím z ôsmich prútov. Rád by som sa naučil aj zložitejšiu techniku ako tú, čo používam, len neviem, či by bolo od koho,“ prezradil Ján.

Najširšia bola ponuka Jitky Steinbachovej. „Mám tu bábiky v krojoch z rôznych častí Slovenska. Z tohto regiónu som robila len raz na porcelánovú bábiku, ale rada by som si to zase vyskúšala,“ hovorí Jitka Steinbachová. Bábiky by boli určite zaujímavé ako súčasť tradičnej veľkonočnej dekorácie.

Okrem nich ponúkala aj vajíčka vyrobené nitkovou technikou. „Na klasické vajíčko namotám nitku, naškrobím to, nechám dobre uschnúť, škrupinu potom rozbijem a povysýpam,“ opisuje postup pani Jitka. Dodáva, že pri odstraňovaní škrupín treba mať veľkú trpezlivosť.

Jarná krása z medovníkového cesta

Zdobeniu medovníkov sa venuje profesionálne asi osem rokov Eva Strašíková. „Najprv som len skúšala doma, obkukávala. Mám sestru, ktorá sa venuje viacerým ľudovým remeslám a medovníčky chytili aj mňa. Baví ma to,“ prezradila pani Eva.

Pod jej rukami vznikali z medovej dobroty nádherné jarné obrázky kvetín, zvieratiek a rôznych iných veľkonočných symbolov.

Aká farba je najlepšia?

Maľované vajíčka z Dolnej Marikovej doniesla Matilda Urgošová. „Maľujem už dvanásť rokov. Začiatky boli všelijaké. Viete, ako to je, keď človek začne s niečím, s čím nemá skúsenosti. Skôr som predtým šila. Raz som kúpila takto ozdobené vajíčko, a keď som naň pozerala, napadlo ma, že by som mohla niečo podobné skúsiť a vyzdobiť ho bohatšie. Vyskúšala som a chytilo ma to. Teraz zdobím celú zimu. Teší ma to, mnohé aj podarujem. U nás sa robia vyškrabované, ale to nemôžem robiť, lebo ma bolia ruky," prezradila pani Urgošová. Na zdobenie používa slovakryl, farba je podľa pani Matildy stála, dlho vydrží, nevybledne.

Prišli aj mladí

Na umeleckých trhoch sme zastihli aj mladé dievčatá a zaujímalo nás, čo pred veľkou nocou pripravujú ony. „Majú tu pekné kraslice. Ja vajíčka veľmi nemaľujem. Ale medovníky piecť a zdobiť ma baví,“ povedal Daniela Šaradínová, ktorá sa prišla pozrieť aj s kamarátkou.

Sviatočne prestreté

Zaujali určite aj krásne vyzdobené veľkonočné stoly. Ich príprava nebola jednoduchá. „Najprv si musia žiaci zostaviť menu lístky a na ich základe si pripravia inventár, ktorým chcú stôl nastrieť. Menu lístky boli zostavené k Veľkej noci, tak tomu prispôsobili aj obrus, dekorácie a podobne. Aj keď sa to možno nezdá, ale pripraviť takýto stôl vyžaduje čas, trvá to aj tri hodiny. Záujem však bol veľký, bavilo ich to,“ prezradila Helena Tamášiová, majsterka odborného výcviku SOŠ obchodu a služieb Púchov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 434
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 748
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 160
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 306
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 183
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 407
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 963

Hlavné správy z MY Považská

Aj had môže chutiť vynikajúco

Obrovský had, hlava čarodejníka, psík, kukučkové hodiny aj klasické torty plné nežnej fantázie, napríklad tá pre vílu. Všetko toto, ale aj iné diela sa objavili na súťaži o najkrajšiu tortu Slovenska.

FOTO: Peter Župník odfotil mačku, ktorá chcela byť tigrom

Fantazijný svet zvieracej ríše zachytil objektívom na výstave A N I M A popredný slovenský fotograf Peter Župník.

Vlado Valenta stretol v horách už trikrát Brockenské strašidlo

Brockenský prízrak alebo aj vidmo. Väčšina z nás ho počas života neuvidí ani jedenkrát. Vlado Valenta bol na dotyk zázračnej pestrofarebnej glorioly už tri razy.

Futbalový program v nedeľu

V nedeľu 21. októbra je bohatý futbalový program.

Priemerná nezamestnanosť v TSK v septembri mierne stúpla

Priemerná evidovaná miera nezamestnanosti v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) stúpla v septembri medzimesačne o 0,2 % na úroveň 3,20 %.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Horká chuť, zlatistá farba. Najlepšie pivo kedysi vyrábali mnísi

Bohatí aj chudobní ho pijú už viac ako šesťtisíc rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?