Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Na trhoch v Študente boli aj krásne zdobené stoly

Veľkonočný jarmok v Považskej Bystrici nebýva, obyvatelia mesta však mohli krásu veľkonočných výrobkov obdivovať počas umeleckých trhov v Hoteli Študent.

Slávnostne prestretý stôl.Slávnostne prestretý stôl. (Zdroj: DP)

POVAŽSKÁ BYSTRICA. Na umeleckých trhoch Maľované vajíčko, zameraných na veľkonočnú tematiku, si mohli návštevníci pozrieť rôzne techniky zdobenia kraslíc, výrobu korbáčov či ochutnať sladké medovníčky. Dobrou inšpiráciou bola tiež ukážka prestieraní sviatočných stolov, ktoré pripravili žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb Púchov.

Podnet

Podujatie iniciovala podľa slov Viery Praženicovej, riaditeľky Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, práve stredná škola a stredisko praktického vyučovania. „Mali sme tu aj adventnú nedeľu, čo sa im zapáčilo, tak nás oslovili, či by sme nezavolali výrobcov aj pred Veľkou nocou a nezorganizovali malú prezentáciu pre obyvateľov Považskej Bystrice," prezradila Praženicová.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodala, že to bola aj možnosť pre školu prezentovať sa veľkonočným stolovaním. „My sme pripravili výstavku remeselných výrobkov, ktoré súvisia so sviatkami jari a tiež predvádzanie práce remeselníkov," spresnila Praženicová.

Vysvetlila, že v súvislosti so zdobením vajíčok sa prezentuje viacero spôsobov, viac či menej tradičných, s použitím najrôznejších materiálov. „Mňa osobne najviac zaujali odrôtované kraslice," prezradila riaditeľka múzea.

Na umeleckých trhoch si mohli návštevníci nájsť aj veľkonočné medovníky, pletené korbáče, bábiky v tradičných krojoch či postavičky zo šúpolia, tiež ženy ozdobné šatky so sviežimi jarnými motívmi či vyrezávané drevené plastiky.

Opletané drôtom

Viacerých návštevníkov zaujalo hlavne opletanie vajíčok drôtom. „Práci s drôtom sa venujem už od trinástich rokov. Vtedy som začala aj s opletaním vajíčok. Opletám však plastové, normálne som neskúšala, asi by to bolo problematické vzhľadom na ich krehkosť,“ prezradila Jana Ďanovská.

Skryť Vypnúť reklamu

Korbáče a z každého rožka troška

Ján Boško priniesol na trhy korbáče. „Pliesť ma naučil kamarát, robím z ôsmich prútov. Rád by som sa naučil aj zložitejšiu techniku ako tú, čo používam, len neviem, či by bolo od koho,“ prezradil Ján.

Najširšia bola ponuka Jitky Steinbachovej. „Mám tu bábiky v krojoch z rôznych častí Slovenska. Z tohto regiónu som robila len raz na porcelánovú bábiku, ale rada by som si to zase vyskúšala,“ hovorí Jitka Steinbachová. Bábiky by boli určite zaujímavé ako súčasť tradičnej veľkonočnej dekorácie.

Okrem nich ponúkala aj vajíčka vyrobené nitkovou technikou. „Na klasické vajíčko namotám nitku, naškrobím to, nechám dobre uschnúť, škrupinu potom rozbijem a povysýpam,“ opisuje postup pani Jitka. Dodáva, že pri odstraňovaní škrupín treba mať veľkú trpezlivosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Jarná krása z medovníkového cesta

Zdobeniu medovníkov sa venuje profesionálne asi osem rokov Eva Strašíková. „Najprv som len skúšala doma, obkukávala. Mám sestru, ktorá sa venuje viacerým ľudovým remeslám a medovníčky chytili aj mňa. Baví ma to,“ prezradila pani Eva.

Pod jej rukami vznikali z medovej dobroty nádherné jarné obrázky kvetín, zvieratiek a rôznych iných veľkonočných symbolov.

Aká farba je najlepšia?

Maľované vajíčka z Dolnej Marikovej doniesla Matilda Urgošová. „Maľujem už dvanásť rokov. Začiatky boli všelijaké. Viete, ako to je, keď človek začne s niečím, s čím nemá skúsenosti. Skôr som predtým šila. Raz som kúpila takto ozdobené vajíčko, a keď som naň pozerala, napadlo ma, že by som mohla niečo podobné skúsiť a vyzdobiť ho bohatšie. Vyskúšala som a chytilo ma to. Teraz zdobím celú zimu. Teší ma to, mnohé aj podarujem. U nás sa robia vyškrabované, ale to nemôžem robiť, lebo ma bolia ruky," prezradila pani Urgošová. Na zdobenie používa slovakryl, farba je podľa pani Matildy stála, dlho vydrží, nevybledne.

Prišli aj mladí

Na umeleckých trhoch sme zastihli aj mladé dievčatá a zaujímalo nás, čo pred veľkou nocou pripravujú ony. „Majú tu pekné kraslice. Ja vajíčka veľmi nemaľujem. Ale medovníky piecť a zdobiť ma baví,“ povedal Daniela Šaradínová, ktorá sa prišla pozrieť aj s kamarátkou.

Sviatočne prestreté

Zaujali určite aj krásne vyzdobené veľkonočné stoly. Ich príprava nebola jednoduchá. „Najprv si musia žiaci zostaviť menu lístky a na ich základe si pripravia inventár, ktorým chcú stôl nastrieť. Menu lístky boli zostavené k Veľkej noci, tak tomu prispôsobili aj obrus, dekorácie a podobne. Aj keď sa to možno nezdá, ale pripraviť takýto stôl vyžaduje čas, trvá to aj tri hodiny. Záujem však bol veľký, bavilo ich to,“ prezradila Helena Tamášiová, majsterka odborného výcviku SOŠ obchodu a služieb Púchov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 323
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 16 593
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 134
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 611
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 881
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 902
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 630
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 531
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 456
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 241
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Nemocnica v Považskej Bystrici sprísni od piatka protipandemické opatrenia

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici sprísňuje protipandemické opatrenia. Od piatka budú s výnimkou dvoch zavreté všetky vstupy do nemocnice.

Ilustračná fotografia.

Trenčín a Dubnica nad Váhom zvažujú úplný zákaz hazardu

Mestá Trenčín aj Dubnica nad Váhom zvažujú úplný zákaz hazardu na svojom území. Umožňuje im to novela zákona o hazardných hrách.

Ilustračné foto.

Niektoré sedembojárky majú ukážkovú postavu, hovorí Lucia Mokrášová

Sedembojárka LUCIA MOKRÁŠOVÁ (26), členka dubnického atletického oddielu, má za sebou zaujímavú skúsenosť z Ameriky. Študovala tam na univerzite v Texase a teraz je pripravené zabojovať v Európe.

Jozef Šujak je dejepisár, ktorý píše dejiny regiónu

Učiteľ na gymnáziu obetuje svoj voľný čas, aby pomohol kolegom. Organizuje školenia, ktoré reagujú na potreby pedagógov v regióne.

Workshop pre učiteľov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Už ste čítali?