POVAŽSKÁ BYSTRICA. Na umeleckých trhoch Maľované vajíčko, zameraných na veľkonočnú tematiku, si mohli návštevníci pozrieť rôzne techniky zdobenia kraslíc, výrobu korbáčov či ochutnať sladké medovníčky. Dobrou inšpiráciou bola tiež ukážka prestieraní sviatočných stolov, ktoré pripravili žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb Púchov.
Podnet
Podujatie iniciovala podľa slov Viery Praženicovej, riaditeľky Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici, práve stredná škola a stredisko praktického vyučovania. „Mali sme tu aj adventnú nedeľu, čo sa im zapáčilo, tak nás oslovili, či by sme nezavolali výrobcov aj pred Veľkou nocou a nezorganizovali malú prezentáciu pre obyvateľov Považskej Bystrice," prezradila Praženicová.
Dodala, že to bola aj možnosť pre školu prezentovať sa veľkonočným stolovaním. „My sme pripravili výstavku remeselných výrobkov, ktoré súvisia so sviatkami jari a tiež predvádzanie práce remeselníkov," spresnila Praženicová.
Vysvetlila, že v súvislosti so zdobením vajíčok sa prezentuje viacero spôsobov, viac či menej tradičných, s použitím najrôznejších materiálov. „Mňa osobne najviac zaujali odrôtované kraslice," prezradila riaditeľka múzea.
Na umeleckých trhoch si mohli návštevníci nájsť aj veľkonočné medovníky, pletené korbáče, bábiky v tradičných krojoch či postavičky zo šúpolia, tiež ženy ozdobné šatky so sviežimi jarnými motívmi či vyrezávané drevené plastiky.
Opletané drôtom
Viacerých návštevníkov zaujalo hlavne opletanie vajíčok drôtom. „Práci s drôtom sa venujem už od trinástich rokov. Vtedy som začala aj s opletaním vajíčok. Opletám však plastové, normálne som neskúšala, asi by to bolo problematické vzhľadom na ich krehkosť,“ prezradila Jana Ďanovská.
Korbáče a z každého rožka troška
Ján Boško priniesol na trhy korbáče. „Pliesť ma naučil kamarát, robím z ôsmich prútov. Rád by som sa naučil aj zložitejšiu techniku ako tú, čo používam, len neviem, či by bolo od koho,“ prezradil Ján.
Najširšia bola ponuka Jitky Steinbachovej. „Mám tu bábiky v krojoch z rôznych častí Slovenska. Z tohto regiónu som robila len raz na porcelánovú bábiku, ale rada by som si to zase vyskúšala,“ hovorí Jitka Steinbachová. Bábiky by boli určite zaujímavé ako súčasť tradičnej veľkonočnej dekorácie.
Okrem nich ponúkala aj vajíčka vyrobené nitkovou technikou. „Na klasické vajíčko namotám nitku, naškrobím to, nechám dobre uschnúť, škrupinu potom rozbijem a povysýpam,“ opisuje postup pani Jitka. Dodáva, že pri odstraňovaní škrupín treba mať veľkú trpezlivosť.
Jarná krása z medovníkového cesta
Zdobeniu medovníkov sa venuje profesionálne asi osem rokov Eva Strašíková. „Najprv som len skúšala doma, obkukávala. Mám sestru, ktorá sa venuje viacerým ľudovým remeslám a medovníčky chytili aj mňa. Baví ma to,“ prezradila pani Eva.
Pod jej rukami vznikali z medovej dobroty nádherné jarné obrázky kvetín, zvieratiek a rôznych iných veľkonočných symbolov.
Aká farba je najlepšia?
Maľované vajíčka z Dolnej Marikovej doniesla Matilda Urgošová. „Maľujem už dvanásť rokov. Začiatky boli všelijaké. Viete, ako to je, keď človek začne s niečím, s čím nemá skúsenosti. Skôr som predtým šila. Raz som kúpila takto ozdobené vajíčko, a keď som naň pozerala, napadlo ma, že by som mohla niečo podobné skúsiť a vyzdobiť ho bohatšie. Vyskúšala som a chytilo ma to. Teraz zdobím celú zimu. Teší ma to, mnohé aj podarujem. U nás sa robia vyškrabované, ale to nemôžem robiť, lebo ma bolia ruky," prezradila pani Urgošová. Na zdobenie používa slovakryl, farba je podľa pani Matildy stála, dlho vydrží, nevybledne.
Prišli aj mladí
Na umeleckých trhoch sme zastihli aj mladé dievčatá a zaujímalo nás, čo pred veľkou nocou pripravujú ony. „Majú tu pekné kraslice. Ja vajíčka veľmi nemaľujem. Ale medovníky piecť a zdobiť ma baví,“ povedal Daniela Šaradínová, ktorá sa prišla pozrieť aj s kamarátkou.
Sviatočne prestreté
Zaujali určite aj krásne vyzdobené veľkonočné stoly. Ich príprava nebola jednoduchá. „Najprv si musia žiaci zostaviť menu lístky a na ich základe si pripravia inventár, ktorým chcú stôl nastrieť. Menu lístky boli zostavené k Veľkej noci, tak tomu prispôsobili aj obrus, dekorácie a podobne. Aj keď sa to možno nezdá, ale pripraviť takýto stôl vyžaduje čas, trvá to aj tri hodiny. Záujem však bol veľký, bavilo ich to,“ prezradila Helena Tamášiová, majsterka odborného výcviku SOŠ obchodu a služieb Púchov.