POVAŽSKÁ BYSTRICA. Akciu už tradične organizuje regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Národnou sieťou rozvoja vidieka, mestom a jednotlivými salašmi v priestore pred mestským úradom. Tento rok bude v piatok 19. apríla.
Hlavná organizátorka Daniela Janíčková z poľnohospodárskej a potravinárskej komory potvrdila, že takýto model prezentácie domácich regionálnych výrobkov sa pozdáva aj ministerstvu, ktoré sa pokúsi presadiť podobnú formu aj v rámci Európskej únie, kde sa momentálne tvorí plán rozvoja vidieka.
Z myšlienky sa zrodila tradícia
Myšlienka, z ktorej sa už pomaličky stala tradícia, vznikla z dôvodu nedostatočnej informovanosti verejnosti o zdravotných účinkoch konzumácie jahňacieho mäsa a mliečnych produktov. „O jahňatá nebol na domácom trhu záujem, všetko išlo na vývoz do zahraničia. Pritom je to veľmi kvalitné mäso,“ povedala Janíčková. „Preto sme chceli ľuďom ukázať, aké sa dajú vyrobiť špeciality z tohto kvalitného a zdravého mäsa. Po rokoch môžem skonštatovať, že nápad priniesol ovocie. Naši obyvatelia si na mäso zvykli, spotreba na slovenskom trhu stúpa, ľudia využívajú jahňatá a ovce ako prírodnú kosačku v záhradách,“ doplnila.
Zároveň dodala, že je veľa ľudí, ktorým záleží na zdraví a nakupujú kvalitné potraviny z overeného zdroja a aj vďaka akcii Zo salaša do mesta sa nezabúda na to dobré, čo na Slovensku máme.
Pripravené sú novinky
Tak, ako po iné roky, budú môcť návštevníci aj teraz ochutnať špeciality z jahňacieho mäska a ovčieho mlieka. Ako nás informovala Daniela Janíčková, jednotlivé salaše pripravili ponuku syrov a rôznych syrových pochutín. Z mäsa to bude už tradične jahňacina na srbský spôsob alebo guláš. Novinkou bude rozrábka jahniat a príprava minútových jedál. Podávať sa budú taktiež pečené jahňatá či jahňacie hrče.
Nezabudlo sa ani na deti, pre ktoré je pripravená ukážka zavracania oviec borderkóliou či živé ovečky s jahniatkami v ohrade. Salašníci a priaznivci oviec sa opäť stretnú na ovčiarskych Ovenáliach, ktoré sa uskutočnia 9. júna vo Východnej.