POVAŽSKÁ BYSTRICA. Piatok 19. apríla sa uskutočnila akcia pod názvom Zo salaša do mesta. Akciu organizuje Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora Považská Bystrica, v spolupráci s Národnou sieťou rozvoja vidieka, mestom a salašníkmi.
Ako nás informovala Daniela Janíčková z regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, bol to už štvrtý ročník akcie. „Jahňatami prispelo osemnásť salašov, aktívne sa ich prezentovalo šesť. Ľudia si mohli pochutnať na výrobkoch z ovčieho mlieka. V širokej ponuke boli návštevníkom ponúkané korbáčiky, syry, žinčica, jahňací guláš, pečené jahňatá alebo jahňacie mäso na srbský spôsob.“
Záujem o jahňacie mäso stúpa
Myšlienka, z ktorej sa už pomaličky stala tradícia, vznikla z dôvodu nedostatočnej informovanosti verejnosti o zdravotných účinkoch konzumácie jahňacieho mäsa a mliečnych produktov. „Prvý ročník sme pripravili preto, aby sme predstavili výrobky z ovčieho mäsa. Snažili sme sa ukázať im, ako sa dá pripraviť jahňacie mäso alebo jahňací guláš,“ povedala Janíčková,
Podľa jej slov sa tohtoročnej prezentácie zúčastnilo šesť salašov. „Niektorí nemajú čas z dôvodu vyťaženosti, iní majú väčšie firmy a nestíhajú to, niektorí nevyrábajú alebo nemajú konečnú spotrebu,“ vysvetlila.
Ľudí zaujala pestrá ponuka výrobkov
Niektorí ľudia salaše nevyhľadávajú, ale keď sa naskytne príležitosť, tak si ovčie výrobky kúpia. „Výrobky konzumujeme, keď sa k nim dostaneme. Prevažne máme záujem o syr a korbáčiky, ale sem sme prišli ochutnať jahňací guláš,“ informoval Vlado Matušík a jeho matka.
Jánovi Bukovému sa páčila akcia aj preto, že konečne do mesta prenikli ovčie výrobky. „Chcel by som, aby sa to stalo tradíciou,“ dodal.
Predávajúce v stánku udičského salaša nás informovali, že ľudia majú veľký záujem o čerstvý syr. „Jahniatka sa k Veľkej noci predali, a ovečky sme museli oddojiť“. Prvú bryndzu robia už dva týždne.
Čerstvý syr mali možnosť ochutnať návštevníci akcie aj z Praznova „Dali nám ochutnať aj syr. Je dobrý,“ povedali manželia Valašníkovci.
„Veľmi sa mi to páči, myslím si, že máme pohromade všetkých, ktorí sa venujú tomuto jednému druhu výroby syrov a domácich špecialít, takže si to môžeme porovnať na mieste. Z minulých rokov máme niektoré už obľúbené. Sme radi, že sme tu opäť našli svojich a mohli si pochutnať na už odskúšaných výrobkoch. Vždy si popozeráme aj iné, pribudli noví, a to človeka láka kúpiť, vyskúšať, ohodnotiť a podľa toho si už potom nasledujúci rok vybrať,“ povedal Juraj Kulich. Dodal, že si kúpil korbáčiky a iné výrobky od troch výrobcov.
Autor: DARINA LACKOVÁ