POVAŽSKÁ BYSTRICA. Ovčiarske slávnosti sa konali už za čias našich predkov. Bačovia sa pravidelne stretávali pri slnovrate a vzdávali hold svojmu remeslu. Aj tento rok nadviazali organizátori podujatia na dávne zvyky z minulosti. Slávností sa zúčastnilo niekoľko tisíc návštevníkov. Ich organizátorom akcie bol zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku v spolupráci s národnou sieťou rozvoja vidieka.
Ako skonštatoval hlavný organizátor podujatia Eduard Janíček, počet ľudí napovedá tomu, že Ovenálie sa zapísali do povedomia širokého okruhu odbornej i laickej verejnosti. „Čoraz častejšie sa stretávame s názorom, že akcia je druhou Východnou. Aj preto v budúcnosti uvažujeme o ich presune do veľkého amfiteátra,“ informuje v predstihu Janíček.
Halušky, guláš, ocenenia...
Okrem bohatého programu, ktorým návštevníkov sprevádzal skvelý moderátor Zdeno Zubák, si mohli ľudia pozrieť priamo v akcii slávneho šéfkuchára Jara Žideka pri príprave výborných jahňacích špecialít, sledovať súťaž vo varení gulášu, halušiek, či v ťahaní syrovej nite.
Zastúpenie mali i ovčiari z regiónu Považia, ktorý zožali v súťažiach žatvu ocenení za syrové výrobky. Bertin Zúbek zo salaša Slopná si odniesol celkové víťazstvo v súťaži varenia gulášu a Oľga Apoleníková sa stala majstrom syrárom za najviac ocenených syrov.
„Do Východnej sa vždy snažíme dostať zaujímavých ľudí, čo vedia oceniť všetci návštevníci,“ tvrdí Eduard Janíček. „Niektorí si pochvaľujú aj veľké zastúpenie remesiel, tento rok ich bolo viac než štyridsať, pretože tradície, ktoré sprevádzali našich predkov po dlhé desaťročia, treba ľuďom pripomínať,“ dodal Janíček.