POVAŽSKÁ BYSTRICA. Galéria Základnej umeleckej školy I.W. Kráľa v Považskej Bystrica pritiahla prvý októbrový piatkový večer niekoľkých zvedavcov. So svojimi nevšednými zážitkami z Vietnamu sa s nimi prišiel podeliť Vladimír Balušík zo Stupného, ktorý v krajine prežil deväť mesiacov práce a cestovania.
V prednáške predstavil socialistickú krajinu, Vietnamcov, ich zvyky, tradície a mnoho vtipných zaujímavostí, ktoré návštevníkom vyčarili úsmev na tvárach.
Zo severu na juh
Vlado túžil ísť do Číny, no zamestnávateľ ho poslal do Vietnamu. Za deväť mesiacov precestoval takmer celú krajinu. Navštívil sever, stred i juh Vietnamu, kde strávil aj najviac času, pretože tam pracoval.
Zavítal na mnohé zaujímavé miesta. Nevynechal mestá Ho Chi Minh City, Saigon, Hanoj, Danang, ostrov Phu Quoc, záliv Halong Bay, rieku Mekong delta, najvyššiu horu Fansipan či Cuchi tunels. Tvrdí, že Vietnam je lacná krajina a Európania sa tam cítia byť milionármi.
O domácich obyvateľoch
Poslucháčov sprevádzal touto exotickou krajinou slovne i fotograficky. Predstavil štruktúru krajiny, hlavné mesto Hanoj, jazyk, náboženstvo, kultúru, architektúru, prírodu i ľudí. „Vietnamci vyzerajú veľmi mlado, sú štíhli a nízki. Máloktorý z nich trpí nadváhou. Nie sú však poriadkumilovní. Odpadky odhadzujú na zem, a to dokonca aj v prírode,“ hovorí sklamane cestovateľ Vlado.
Tvrdí, že je rozdiel medzi Vietnamcami žijúcimi na severe a na juhu. „Tí, na severe, sú chladnejší a menej prívetiví. Naopak, na juhu sú ľudia prívetivejší a otvorenejší. Veľmi radi sa fotia a milujú pivo a karaoke. Ich typickou črtou je, že sa neradi opaľujú. Pred slnkom sa schovávajú, pretože vietnamská žena, ktorá je opálená, je pre mužov nezaujímavá,“ dodal s úsmevom Vlado.
Zaujímavosti zo sveta vietnamskej kuchyne
Spomenul aj niekoľko zaujímavostí z domácej kuchyne, ku ktorej neodmysliteľne patria paličky či ryžové rezance. „Vietnamci jedia všeličo. Od dikobrazov, cez lasičky, psy, cvrčky, potkany až po hady. Dikobraza som ochutnal a bol vynikajúci,“ prezradil Vlado s odporúčaním, že ak je možnosť, tak toto mäso treba ochutnať.
„V krajine používajú chladničky len výnimočne. Všetko, čo sa pripravuje v reštauráciách, je čerstvé. Dokonca sú tam reštaurácie, kde zabijú zviera pred zákazníkovými očami,“ povedal. Vychválil výborné kokosové cukríky, balené v ryžovom papieri a čerstvé ovocie, ktoré vraj chutí úplne inak ako u nás.
To, čo u nás nenájdete
Vo Vietname návštevníkov lákajú aj rôzne atrakcie. „Napríklad krokodílie farmy, kde návštevníci môžu mäsožravcov aj kŕmiť. Môžu si vsadiť na prasacie preteky, nakŕmiť medveďa, zajazdiť si na slonovi, či pozrieť si kohútie zápasy,“ vymenoval niektoré z nich.
V práci spoznal kolegov, a keď cestoval po krajine, ľudí naokolo. „Vietnamci nemajú autá, pretože sú pre nich príliš drahé. Takmer každá rodina má ale motorku, na ktorej môžu cestovať dvaja dospelí a dve deti,“ povedal a svoje tvrdenie podložil fotografiou, ktorá rozosmiala publikum.
Úsmev na tvárach vyčarili aj jeho ďalšie informácie. „V meste Dalat si ženy mohli kúpiť muža. Muž, ktorý bol študovaný a poslušný, bol drahý. Neposlušný muž bol lacnejší,“ dodal.
Niektorí by do Vietnamu išli, iní nie
Návštevníkov krajina zaujala natoľko, že niektorí by sa tam vybrali hneď. „Prezentácia sa mi páčila a do Vietnamu by som sa rada vybrala. No chcela by som navštíviť aj Austráliu a Nový Zéland,“ povedala Ivana z Považskej Bystrice.
Považskobystričan Juraj by však radšej navštívil Japonsko, pretože, ako prezradil, je to jeho veľký sen.