POVAŽSKÁ BYSTRICA. Komisia sa zaoberala troma požiadavkami na stánkový predaj v centrálnej mestskej zóne. Rozprúdila sa diskusia o podpore takéhoto druhu podnikania.
Členovia spomenuli aj štúdiu architekta o stánkoch, ktoré by spĺňali určité vzhľadové a hygienické podmienky.
Zámery
Medzi obchodnými domami Prior a Banco by chceli predajcovia umiestniť tri stánky, a to na predaj mäsa, pečiva a mobilnej mäsotéky. Ide o plochu, kde nedávno dostavali predajný stánok pipigrilu. Ten v mobilnej stánkovej podobe v centre fungoval len o niekoľko metrov ďalej.
Jeden zo záujemcov prišiel svoj zámer tlmočiť na zasadnutie komisie aj osobne. Povedal, že je ochotný stavebne sa absolútne prispôsobiť záujmom mesta, aby jeho objekt do prostredia zapasoval, nekričal a bol pekný, estetický. „Inde stánok nechceme. Najviac ľudí sa pohybuje práve v lokalite okolo Priora, inde sa so stánkom uživiť nedá. A v iných mestách je to v centre. Na Rozkvete mala podobnú prevádzku kamarátka a musela ju zavrieť. Ľudia sú na sídlisku doma popoludní a dopoludnia sú v práci, nakúpia si v meste a hore už kupujú málo,“ argumentoval proti umiestneniu v inej časti mesta.
Plán a využitie priestoru
Priestory, o ktoré je záujem, sú v územnom pláne ako pešia zóna bez možnosti výstavby nadzemných objektov. Je možné riešiť tu aj menšie doplnkové zariadenia, kiosky, ktoré slúžia primárnej funkcii. A práve to bolo kameňom úrazu. „Ťažko povedať, či predajňa mäsa a chleba je doplnková funkcia. Myslím si, že nie,“ vyjadrila sa Tatiana Kozárová, prednostka mestského úradu. Juraj Pekár, predseda komisie, konkretizoval, že na pešej zóne si vie predstaviť predaj občerstvenia, zmrzliny, nápojov.
Hovorilo sa aj o tom, či je vhodné zastavovať tento priestor. Marián Sopčák si myslí, že je to zbytočné. „Mal by byť určený skôr na sezónny predaj, pre nejaké stavby na kolesách alebo drevené, ktoré sa dajú presunúť. V tejto lokalite firma prestavuje budovu, kde budú aj priestory pre drobné prevádzky,“ uviedol Sopčák.
Podpora podnikania
Členovia diskutovali aj o narastajúcej podnikateľskej aktivite, ktorú je dobré podporiť. V tejto súvislosti zaznel návrh na vytvorenie uličky so sezónnym predajom.
František Matušík sa vrátil do minulosti a pripomenul, že záujem o stánkový predaj v centre je dlhodobá záležitosť a prieskum, ktorý tvrdil opak, nie je pravdivý. „Už vtedy sa hovorilo, že neexistujú žiadni záujemcovia na stánky v centre. Boli však minimálne traja či štyria, o ktorých som vedel,“ povedal Matušík.
Dodal, že existuje dokonca štúdia na vytvorenie takýchto stánkov v CMZ a chcel, aby sa oprášila. „Boli by finančným aj estetickým prínosom pre mesto,“ myslí si.
Architekt Ladislav Balušík sa pripojil. Podľa neho je potrebné podporiť každú podnikateľskú aktivitu. „Stavby treba uviesť do architektonického súladu. Rôzne vyzerajúce zariadenia v samotnom centre by nemali byť,“ povedal.
Záver
Komisia sa zatiaľ nestotožnila so zámermi na stánkový predaj. Neboli, okrem iného, totiž v súlade so záväznými regulatívmi mesta na funkčné využitie plochy. Do jej budúceho zasadnutia majú zamestnanci mestského úradu preveriť aktuálnosť štúdie trvalých stánkov a informovať komisiu.