PÚCHOV. S príchodom do dôchodku začala Daniela Daníková zo Žiliny vyrábať ozdoby zo slaného cesta. Vraj nevedela, čo s voľným časom.
Ku knihe o slaných ozdobách sa dostala náhodou. Činnosť ju oslovila, vyskúšala to, a keďže sa ľuďom jej výrobky páčili, ich výrobe sa venuje doteraz.
Receptúru netajila
Výrobu slanej ozdoby si môže vyskúšať každý. Suroviny, ktoré sú potrebné na výrobu cesta, sú bežne dostupné. „Potrebujeme hladkú múku špeciál, kuchynskú soľ a vodu. Pri výrobe väčších ozdôb pridávam do cesta tapetové lepidlo a troška octu,“ hovorí Daniela Daníková.
„Z dvoch šálok hladkej múky, jednej šálky soli a pol šálky vody vymiesime vláčne cesto. Hustotou podobné plastelíne. Uzavrieme ho do nádoby s vekom a necháme odstáť. Na druhý deň môžeme tvarovať ozdoby,“ prezradila.
Práca s fantáziou
Podľa vlastnej fantázie možno z cesta tvarovať ozdoby. „Vytvarované ich poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Tenšie na jeden plech, hrubšie na druhý. Necháme ich voľne, na vzduchu vyschnúť do druhého dňa,“ uviedla Daniela.
Potom sa ozdoby pečú v rúre na minimálnej teplote osemdesiat stupňov. „Keď zostanú bielučké, vyberieme ich. Ponatierame vodou, do ktorej sme pridali jeden žĺtok. Ak chceme, aby ozdoby mali farbu dreva, do vody pridáme instantnú kávu. Potom ozdoby už len dopečieme pri teplote sto až stodvadsať,“ hovorí. Ozdoby pečieme tak dlho, akú si prajeme ich farbu. „Bledšie pečieme kratšie, tmavšie dlhšie,“ dodala.
Upečené ozdoby sa vyberú z rúry, nechajú sa vychladnúť. Na záver sa konzervujú lakom. „Ozdoby sa lakujú preto, aby soľ, ktorá je v ceste, nevykryštalizovala,“ upozornila.
Prezradila, že do cesta je možné pridať aj potravinovú farbu, prípadne až uschnuté ozdoby natrieť akrylovou farbou.
Daniela Daníková a ostatní výrobcovia ozdôb z cesta potešia mnoho tvárí výrobou krásnych ozdôb nielen na Vianoce, ale aj počas celého roka.