Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Na pánskych stoloch boli labute, volavky, srny, kapry i šťuky

Stredoveké Vianoce sa v mnohom odlišovali od tých dnešných. Viaceré vianočné jedlá, tradície a hry už dnešní ľudia nepoznajú. Veľa o tom vie Monika Martinisková z Ústavu archeológie a muzeológie na Masarykovej univerzite.

Počas Vianoc vyrábali najčastejšie vianočku, perník či iné múčniky. Koláčiky zdobili  a tvarovali do rôznych podôb.Počas Vianoc vyrábali najčastejšie vianočku, perník či iné múčniky. Koláčiky zdobili a tvarovali do rôznych podôb. (Zdroj: SV)

Vianoce v stredoveku oslavovali všetci, bohatí i chudobní. Každý chudák a človek v tiesni bol na Štedrý večer vítaný. Dostal jedlo, niekedy aj peniaze.

Sviatočná večera bola však u šľachticov a zemepánov omnoho štedrejšia ako u chudoby. Na vianočných stoloch sa objavovalo jedlo, ktoré bolo bežné i cez rok. Jedlo sa vo väčšom množstve a s pridaním lepších surovín.

Inak večerali páni, inak chudoba

Vianočným zvykom bolo v tom čase darovanie jedla zemepánmi a šľachtou chudobnejším. Z panského stola pre nich uvoľnili bochník chleba a tanier mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

Na vianočných stoloch vyššej šľachty sa objavovali vyberanejšie jedlá. „Nechýbala diviačia hlava s rozmarínom, jablkom či pomarančom. Časom bolo toto jedlo v novoveku nahradené ozdobeným pávom,“ hovorí Monika Martinisková z Ústavu archeológie a muzeológie na Masarykovej univerzite.

stredoveka_kuchyna1web.jpg

Používali menej surovín, no jedlá vedeli pripraviť vďaka rôznym koreninám rovnako výborne ako dnes.

Netypickými jedlami podávanými počas Vianoc na stoloch šľachty boli najmä labute, volavky, srny, kapry a šťuky. Všetky typy mias sa podávali na rôzne spôsoby.

Vianoce bez sladkých voňavých koláčikov si nevedeli predstaviť ani vtedy. Objavovali sa predovšetkým vianočky a perníky. „Vianočky bývali veľké biele chleby bez cukru. Prikryté obrusmi sa dávali na stôl. Vedľa nich bol nôž, každý si mohol odkrojiť toľko, koľko chcel. Slávnostné koláče robili z cukru a do tvaru ľudskej podoby. Tvarovali ich aj do podoby vtákov a následne ich prikryli perím,“ priblížila vianočné sladkosti Monika.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná muzika a anízové koláčiky

Páni si vo vianočný čas radi pochutnali na ovocnom dezerte, nazývanom aj Vianočná muzika. Príprava tohto dezertu nie je náročná.

„Usušené slivky, jabĺčka, hrušky či marhule rozvarili so škoricou, badiánom, klinčekmi, vanilkou a citrónovou kôrou. Takúto uvarenú zmes prelisovali cez plátno či cedník. K zmesi sa pridal slivkový lekvár, hrozienka, orechy a nastrúhaný perník. Všetko sa spolu povarilo a ochutilo medom,“ prezradila starú receptúru.

Typickou vianočnou sladkou pochúťkou sú aj dnes anízové koláčiky. Poznali ich už v stredoveku. Pôvodne vraj pochádzajú z južného Nemecka, kde ich piekli nielen na Vianoce, ale i cez rok. „Najstaršie nálezy datujeme do 14. storočia z územia Švajčiarska. V ostatných častiach Európy sa tieto koláče podávali iba pri zvláštnych príležitostiach,“ povedala.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovorí, že sladká kaša štyroch farieb – zelená, čierna, biela a žltá sa podávala aj pri iných slávnostných príležitostiach. Naopak medzi netypické sladké jedlá patrili v stredoveku medové certle, peciválky, teda buchtičky plnené makom, škvarkové cukrovinky, medáky a iné.

Mäso, ryby a obľúbené víno

Ani dnes si nevieme predstaviť Vianoce bez kapra. V minulosti podávali počas Vianoc rôzne druhy rýb. Ich úprava bola však odlišná. Upravovali ich väčšinou opekaním nad ohňom. Podávali k nim rôzne omáčky. „V susedných krajinách na Štedrý deň pripravovali rybaciu polievku z chvosta a hlavy. Zahustená bola svetlou zásmažkou,“ povedala Monika. Tvrdí, že zverina bola drahým darom i v stredoveku. Objavovala sa však častejšie ako dnes.

Obľúbená vianočná kapustnica sa varila zriedkavejšie, dokonca takmer vôbec. Tradičnou a veľmi obľúbenou polievkou počas sviatkov bola hubová polievka.

V stredoveku sa vo veľkom popíjalo víno. „Víno, ale aj pivo popíjali pri rôznych príležitostiach. Vždy však vo veľkej miere. Veľká výdrž v pití bola znamením pravého rytiera. Objavovali sa dokonca aj pijácke cechy,“ hovorí.

Vianočná hostina kráľov a chudoby

Stredovekí králi večerali vo veľkom. Anglický kráľ Ján mal v roku 1213 hostinu, na ktorú si objednal veľké množstvo jedla. „Objednávka obsahovala 24 veľkých sudov vína, 200 kusov prasiat, tisíc sliepok, 500 libier vosku, 50 libier čierneho korenia, 2 libry šafranu, 100 libier mandlí a iné koreniny,“ hovorí Monika. „A keďže sa bál, že by toto množstvo nestačilo, prikázal doviesť ešte 10-tisíc nasolených úhorov,“ dodala.

O niekoľko rokov neskôr, v roku 1289 usporadúval Richard zo Swienfieldu, biskup z Herefordu vianočnú hostinu pre 41 hostí. Pozostávala z troch chodov. „Hostia zjedli takmer tri vozy hovädzieho, dve teľatá, štyri lane, štyri prasiatka, šesťdesiat kusov hydiny, osem jarabíc, dve husi, rovnaké množstvo chleba a syru, štyridsať galónov červeného vína a štyri galóny bieleho vína,“ uviedla.

Aj večera chudobnejších pozostávala z niekoľkých chodov. „Jedli oblátky s cesnakom, šípkovým džemom alebo inou plnkou, hubovú polievku, kubo s krúpkami alebo s hubami, kašu z prosa, krupice alebo hrachu a múčne pokrmy,“ tvrdí.

Vianočný biskup a jasličky

Počas adventného pôstu sa tak, ako aj dnes, nesmelo jesť mäso. Zakázaná bola konzumácia všetkých zvieracích produktov, či už mlieka, masla alebo syru. Aj vďaka tomu bola potom vianočná hostina taká veľkolepá.

K vianočným tradíciám patrí už od polovice 14. storočia celodenný pôst. Držal sa až do východu prvej hviezdy.

Tak, ako pôst i jasličky sú symbolom Vianoc. Jedny z prvých vytvoril vraj svätý František z Assisi v jaskyni pri meste Greccio. „Do 16. storočia jasličky pozostávali z troch fugúrok dieťaťa a dvoch zvierat, ktoré držali malé dieťa v teple. Až na prelome 16. a 17. storočia sa k týmto figúrkam postupne pridáva Panna Mária, Jozef, pastieri a iné postavičky,“ povedala muzeologička.

S tradíciou vianočného biskupa sa dnes už nestretávame. Jej korene siahajú až do 12. storočia a inšpirovaná je masakrom nevinných, ktorý spáchal Herodes. „Mladí chlapci boli volení v škole alebo v kostole za biskupa. Chlapec, ktorého zvolili za biskupa, bol oblečený do rúcha a slúžil ceremóniu, pri ktorej sa modlil. Po ceremónii išiel do procesie, kde dostával peniaze a jedlo. Vianočný biskup mal právo oddávať mladých ľudí. Tí mu za to dávali rôzne druhy odmien. Ak odmena nebola dostatočná, biskup mladú dvojicu udrel vrecom naplneným popolom, ktoré skrýval pod rúchom. Takto uzavreté manželstvo trvalo jednu noc,“ hovorí. Táto tradícia sa udržala i v 14. storočí. Dnes ju však už nepoznáme.

Hry počas Vianoc

Na rozveselenie ducha počas Vianoc sa hrávali rôzne hry. Jednou z nich bola hra v kocky, ktorú poznáme aj dnes. Hrávali ju predovšetkým králi a vtedajšia cirkev sa ju vraj snažila mierne potláčať.

Vo vianočnom čase sa často konal medzi-dedinský futbal alebo iná hra. „Nebol cenzurovaný žiadnymi pravidlami a často pri ňom dochádzalo k zraneniam a fatálnemu správaniu. Svedčia o tom rôzne ospravedlňujúce sa podpisy a ospravedlnenia na súde, týkajúce sa práve medzi-dedinských alebo medzi-mestských hier,“ uviedla.

„V severnej časti Európy chodili od 25. decembra do 1. januára mladí muži okolo polnoci po dedinách a mestách. Prezliekli sa do masiek za duchov, trolov a zlých diablov a strašili ľudí,“ prezradila ďalšiu typickú vianočnú stredovekú hru.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 310
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 527
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 777
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 949
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 628
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 805
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 729
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 589
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 8 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Pastorek: Z Rakúska do Streženíc+ JEDENÁSTKA JESENE ŠIESTEJ LIGY a AKO HLASOVALI TRÉNERI

Strelcom v šiestej lige kraľuje s dvanástimi presnými zásahmi MIROSLAV PASTOREK (30) zo Streženíc.

Miroslav Pastorek.

Pre celoplošné testovanie vytvoria 19 odberových miest

Dubnická radnica vyčlenila na celoplošné testovanie 19 odberových miest.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

V Púchove vyčlenili na plošné testovanie 13 odberných miest

V Púchove vyčlenila radnica na celoplošné testovanie 13 špeciálnych odberových miest. Po terénnom prieskume ich schválili zástupcovia Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici.

V Kultúrnom dome v Zuberci dnes vytvorili dve odberové miesta.

Pribudlo 901 prípadov, najviac z nich v Trenčianskom kraji

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 ľudí pozitívne testovaných na nový typ koronavírusu.

Celoplošné testovanie na Covid-19 v Bratislave.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?