Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Každý darček je krásny, ak je dávaný z úprimného srdca

Vianoce Eva Bočincová považuje za najkrajšie sviatky. Nielen pre sviatočnú atmosféru, ale najmä preto, že ich celá rodina trávi spolu. Hoci príprava na ne je náročná, vždy si nájde čas, aby sa venovala svojej najväčšej záľube – práci s deťmi.

Vianoce Evy Bočincovej boli väčšinu života aj pracovne späté s deťmi.Vianoce Evy Bočincovej boli väčšinu života aj pracovne späté s deťmi. (Zdroj: VŽ)

Takmer celý váš pracovný život bol spätý s deťmi.

- Práci s deťmi sa skutočne venujem už dlhé roky. Je to najkrajšie, čo ma mohlo v živote stretnúť. Snažím sa vždy nájsť pre ne čas. Teraz už síce nie tak aktívne, ako pred pár rokmi, ale naplnenie nachádzam aj v Stredisku ekologickej výchovy Dub. Veľmi rada si spomínam na obdobie, keď som pracovala v dubnickom centre voľného času, zvlášť na vianočné tvorivé dielne. Deti sa s radosťou zapájali do prípravy vianočných ozdôb. U mňa osobne to vždy navodilo atmosféru blížiacich sa sviatkov, ktoré mám veľmi rada.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci Vianoce sú vždy pekné, vždy sa nájdu také, na ktoré máme najkrajšie spomienky...

- Pochopiteľne, že je to aj u mňa, hoci na každé hovorím, že to boli najkrajšie sviatky (smiech). Máte pravdu. Skutočne sú obdobia, na ktoré nikdy nezabudneme. Veľmi rada si spomínam na detstvo, ako tajomne na nás vtedy Vianoce pôsobili. Neskôr ich nahradili spomienky na obdobie, keď boli naše tri deti malé. Ale to asi poznajú všetci rodičia. Detská úprimnosť a radosť z darčekov je pre nás, dospelých, tou najkrajšou spomienkou. Ako sme spolu pripravovali stromček, piekli vianočné koláčiky, od ktorých rozvoniaval celý byt, pripravovali štedrú večeru, išli spolu na polnočnú omšu. Táto tradícia v našej rodine pretrváva, hoci deti sú už dospelé. Vianoce stále trávime spolu a užívame si čaro Vianoc. Neraz nám vypadne aj slzička, keď si spomenieme na našich najbližších, ktorí už odišli do nebíčka. Žiaľ, aj o tom je život.

Skryť Vypnúť reklamu

Kedy kupujete darčeky? Nechávate si to na poslednú chvíľu?

- Niekedy sa stane, že niečo kupujem v posledných chvíľach. Väčšinou sa však snažím pripraviť ich vopred. Veľmi rada nakupujem darčeky, ktorými obdarúvam všetkých mojich blízkych. Teším sa z každého darčeka, ktorý kúpim. Podľa mňa nie je dôležité, aby bol čo najdrahší, ale darovaný z lásky. Každý zvlášť zabalím, aby som si mohla vychutnať úžasnú atmosféru a radosť pri ich rozbaľovaní.

Dodržiavate vianočné tradície?

- Určite, veď práve to je to krásne, ktoré drží rodinu pohromade. Krásne vyzdobený stôl, pod obrusom šupinky z kapra, na stole jabĺčka so sviečkou, kapor, oblátky, prázdny tanier pre tých, ktorí už nie sú s nami. Aj samotná štedrá večera je u nás taká, ako sme boli zvyknutí v detstve. Kapustnicu, fazuľu, Ježiškovu kašu jeme z jednej misy, kapra a šalát si už každý nakladá na svoj tanier. Pri večeri býva u nás veselo, pretože sa udeľuje medovníkové prasiatko, ktoré vopred upečieme, tomu, kto najviac zašpiní pri jedení stôl. Každý sa preto snaží, aby ho nedostal. Aspoň máme potom menej upratovania (smiech).

Skryť Vypnúť reklamu

Prezradíte svoj obľúbený recept na koláče?

- U nás sú to medovníčky, pri ich pečení pomáha celá rodina. Potrebujeme 650 g obyčajnej hladkej múky, 150 g tekutého medu, 250 g práškového cukru, 50 g rozpusteného masla, 3 celé vajíčka a + žĺtok, kávovú lyžičku medovníkového korenia (klinčeky a aníz pomelieme, preosejeme cez sitko, zmiešame so škoricou a dávkujeme) 2 kávové lyžičky jedlej sódy, 4-5 lyžíc mlieka a trochu rumu. Zmes spracujeme na hladké, neveľmi tuhé cesto. Najmenej hodinu ho necháme prikryté odstáť. Znovu ho vypracujeme, rozdelíme na bochníčky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na pol centimetra a vykrajujeme z neho rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, dáme na slabo vymastený plech a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme pri 200 °C asi 6-10 minút. Zdobíme ich buď pred pečením orechom či mandľou, alebo po upečení kornútkovou technikou, bielou alebo farebnou polevou. Na polevu potrebujeme 140 g práškového cukru, ktorý vymiešame s bielkom a troškou citrónovej šťavy na hustú kašu, ktorá sa nesmie roztekať.

Vráťme sa k vašej práci s deťmi. V hektickom predvianočnom období si nájdete čas aj na organizáciu obľúbeného podujatia Vianočný anjel.

- Bez toho by mi určite niečo počas sviatkov chýbalo. Je to najkrajšie a môjmu srdcu naj-bližšie podujatie, ktoré organizuje Stredisko ekologickej výchovy Dub a dubnická Špeciálna základná škola. Teším sa naň celý rok, napriek tomu, že mám veľa povinností v práci, doma i ako poslankyňa samosprávneho kraja. Vždy sa snažím prácu zariadiť tak, aby som sa mohla venovať príprave tejto akcie. Darí sa mi to asi preto, lebo ju organizujem s úžasnými ľuďmi s veľkým srdcom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 193
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 088
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 172
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 747
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 804
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 369
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 415
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 271
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 191
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 945
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Považská Bystrica a Púchov - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Považská

Bude FK Dubnica prepúšťať? Švec: Prišli sme o vyše 150-tisíc

Exkluzívny pohľad do vnútra dubnického futbalu.

Peter Švec pózuje s Marekom Kuzmom, jedným z lídrov Dubnice, ktorí ostali aj po minulej sezóne.

Po diaľnici uháňal rýchlosťou 207 kilometrov za hodinu, zinkasoval 800-eurovú pokutu

Trenčianski diaľniční policajti dnes popoludní namerali na diaľnici D1 v katastri mesta Ilava 43-ročného vodiča osobného motorového vozidla, ktorý prekročil maximálnu povolenú

ilustračné foto

DÔLEŽITÉ: Ak máte príznaky Covid - 19, k lekárovi nechoďte osobne

Obvodní lekári v okrese Považská Bystrica žiadajú pacientov, aby preventívne konzultovali svoj zdravotný stav telefonicky.

ilustračné foto

Ambulantní lekári žiadajú lepšie informácie

Zväz ambulantných lekárov vyzval ministerstvo zdravotníctva, aby zjednotili pravidlá a informovali verejnosť.

ilustračná foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?